Opposition för att driva på för diskussion om Agnipath i parlamentet nästa vecka

0
78

Parlamentets pågående monsunsession har tvättats bort på grund av protester från oppositionen i olika frågor.(Expressfilfoto av Anil Sharma)

Oppositionen kommer sannolikt att kräva diskussion om rekryteringsplanen för Agnipaths försvar i parlamentet nästa vecka efter att debatten om prishöjningar tas upp i båda kamrarna, sade källor på söndagen.

En diskussion om prishöjningar har listats i Lok Sabha för måndag och i Rajya Sabha nästa dag.

Oppositionsledare sa att även om det råder enighet bland dem om behovet av en diskussion om Agnipath, som hade utlöst utbrett våld över hela landet, har de olika ståndpunkter om ämne.

Med knappt 10 arbetsdagar kvar innan monsunsessionen tar slut den 12 augusti, är det osannolikt att parterna skulle kunna ta fram en debatt om det nya väpnade styrkans rekryteringsschema i någondera kammaren.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla Premium

Ett flaggföretag utvecklas i Gujarat med partnerskap mellan företag och myndigheter

Premium

Case återupplivar hoppet om ‘drömhem’ bland Patra chawl’s f…

Premium

Förklarat: civillagen och regeringens hållningPremium

Journey of Oppn-plakat: Sociala medier-ingångar till Khan Market & finall…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

“Vi kommer definitivt att ta upp frågan i parlamentet, men det finns väldigt lite tid att tvinga fram en diskussion om det eftersom sessionen avslutas den 12 augusti och däremellan är det en helg, vicepresidentvalet och avskedet för (avgående vicepresident) Venkaiah Naidu,” sa en oppositionsledare.

Åsikt: |Tavleen Singh skriver: Ett parlament för små saker

En del ledare sa också att partierna också har olika ståndpunkter i frågan med de som är baserade i den norra regionen som kräver ett fullständigt tillbakadragande av den system, medan vissa som TMC ber att delstatsregeringar ska befrias från skyldigheten att tillhandahålla jobb åt Agniveers.

Kongressledare som Rajya Sabha MP från Haryana Deepender Singh Hooda har krävt en fullständig återställning.

Källor sa att Rashtriya Lok Dal (RLD), Rashtriya Janata Dal (RJD), Samajwadi Party och kongressen redan har anmält meddelanden som kräver en diskussion om Agnipath i båda kamrarna. Tre tre anmälningar kommer sannolikt att lämnas in på måndag.

Oppositionsledare har indikerat att regeringen informellt har meddelat dem att de inte har några planer på att tillmötesgå deras begäran om Agnipath eftersom ärendet är underrättat.

Läs också: |Parlamentets rastlöshet: Är obstruktion till “för demokrati”? BJP trodde en gång så

Regeringen har också listat två lagförslag — Lagförslaget om centrala universitet (ändring) 2022 ska införas och ändringsförslaget The Wild Life (skydd) 2021 ska antas i Lok Sabha.

Också i Rajya Sabha kommer två lagförslag att komma upp för övervägande och överlämnande på måndag — lagen om massförstörelsevapen och deras leveranssystem (förbud mot olagliga aktiviteter), 2005; och ett lagförslag för att tillhandahålla nationella åtgärder för att skydda den antarktiska miljön och beroende och associerade ekosystem och för att ge verkan åt Antarktisfördraget, konventionen om bevarande av antarktiska marina levande resurser och till protokollet om miljöskydd till Antarktisfördraget.

Båda dessa lagförslag har godkänts av Lok Sabha.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu