Nyckeln bakom MVA, BJP-belackaren Sanjay Raut nu under ED-bländning

0
64

Shiv Sena-ledaren Sanjay Raut greps på söndagen i samband med en undersökning av en byggnadsutvecklingsskandal (ED). (Expressfoto av Ashish Kale)

Shiv Sena-ledaren Sanjay Raut som fängslades i söndags i samband med en undersökning av en byggnadsutvecklingsskandal (ED) är en parlamentsledamot från Rajya Sabha och den verkställande ledningen redaktör för Saamana, senas språkrör. Beskrivningen fångar dock inte helt rollen och inflytandet av Raut, som har framstått som det mest synliga ansiktet för det belägrade partiet efter Uddhav Thackeray.

Detta beror till stor del på det nära partnerskapet mellan Thackerays och Raut. MP sägs ha varit avgörande för Uddhavs övertagande till chefsministerstolen 2019 genom att uppmana honom att gå ihop med kongressen och Nationalist Congress Party (NCP), vilket ledde till bildandet av den osannolika trepartsgruppen Maharashtra Vikas Aghadi (MVA). ) allians.

Förklarat |Förklarat: Vad är Mumbai’s Patra Chawl-fall, där ED har kallat Shiv Sena-ledaren Sanjay Raut?

Som partiets talesman har Rauts högljudda optimism om MVA:s framtidsutsikter och hans vokabulär av kritik – vare sig det är riktat mot premiärminister Narendra Modi, BJP eller belackarna i Shiv Sena – gett honom en hel del politiska motståndare.

Mer från politisk puls

Klicka här för mer

Han är nu i centrum för ED-utredningen om påstådda oegentligheter i ett saneringsprojekt för trollkåpan kl. Mumbais Goregaon-område. Raut har hävdat att räden genomfördes av “politisk vendetta”.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Ett flaggföretag utvecklas i Gujarat med partnerskap mellan företag och regering

Premium

Smriti Iranis anhöriga investerade i ett företag vars GST “verksamhetsställe” är där… .

Premium

Case återupplivar hoppet om ‘drömhem& #8217; bland Patra chawl’s f…

Premium

Förklarat: civillagen och regeringens ståndpunkt Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

En del av Shiv Sena känner att Raut fortsätter att vara Thackerays betrodda medhjälpare, en roll han spelade när Sena-chefen var CM. En hög partiledare sa: “Det finns en insikt inom partiet att han talar för mycket. Men vid denna tidpunkt, när partiet står inför en kris för sin överlevnad, finns det inga ledare i Shiv Sena som kan försvara Thackerays med den övertygelse som Sanjay Raut gör.”

Sena-fraktionen ledd av den sittande CM Eknath Shinde, som gjorde uppror mot Uddhav, tycker att hans trohet mot familjen är förvirrande och skyller också på hans påståenden om att Shiv Sena skulle kunna ta sig an BJP som en av orsakerna till splittringen i partiet.

Läs |Kongressen, NCP-ledare stöder Sanjay Raut mitt i ED-räder; “Byråer har rätt att undersöka”, säger Ajit Pawar

Medan NCP och kongressledare stöder Raut, har Shinde-fraktionen sagt att lagen kommer att ta sin gång. Shinde sa på söndagen, “ED genomför sin utredning. Låt utredningen vara komplett. Han (Sanjay Raut) har sagt att han inte gjorde något fel. Så du behöver inte vara rädd om det inte finns något fel. Han var en stor ledare för MVA och han har sagt att han kommer att möta utredningen. Så låt utredningen äga rum, vi får veta resultatet.”

Rebellen Shiv Sena MLA Sanjay Shirsat sa: “Han är inte en massledare. Han är bara en talesperson. Det finns ingen möjlighet att Shiv Sainiks kommer att stiga upp i stort antal till sitt stöd på grund av denna aktion. Detta land styrs av rättsstatsprincipen. Om han inte har begått något misstag kommer han att bli frisläppt.”

En meteorisk uppgång

Raut föddes i Alibaug 1961 och flyttade till Ghatkopar som barn. Efter examen i handel började han sin karriär som reporter 1980 på Mumbai-baserade “Marmik”, en Marathi-veckotidning. 1981 gick han med i redaktionen för Lokprabha, veckotidningen Marathi för The Indian Express Group, där han gjorde en serie undersökande berättelser om Mumbais undre värld.

Måste Läs Pulse från Maharashtra |'Thanda karke khao': Varför BJP är oberörd över att Maharashtras kabinetts expansion väntar

Medan han var i trettioårsåldern, 1991, handplockades han av Sena-grundaren Bal Thackeray och blev Executive Editor för “Saamana”. Det var här han utvecklade en nära relation med Bal Thackeray och därefter med Uddhav och Raj Thackeray. Han befäste sina nära band med Uddhav genom att stödja honom i striden med Raj Thackeray om kontroll över Sena. Raj Thackeray lämnade partiet 2005 och drev senare Maharashtra Navnirman Sena.

Raut var en tidig anhängare av Narendra Modi, men hans inställning till Modi förändrades efter BJP:s massiva seger i valet 2014 eftersom han kände att partiet skulle bli ett hot mot Sena och blev en högljudd kritiker av BJP. Som parlamentsledamot sägs Raut ha tillbringat en avsevärd tid i nära anslutning till NCP-chefen Sharad Pawar och var en av de främsta förespråkarna för idén att BJP var ute efter att avsluta Sena.

TWO IS ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu