Midt i protester over «mangel» på HIV-medisiner, sier myndighetene at det er nok lager

0
33

PLHIV startet sin protest 21. juli etter at lagrene av noen av medisinene tok slutt selv i hovedstaden.

Middels protester mot narkotikamangel og lageruttak fra mennesker som lever med HIV (PLHIV), har Union Health Ministry i svar på et spørsmål fra parlamentet sagt at det er tilstrekkelig lager av medisiner for 95 % av de som er i behandling, og det er en tremåneders lager tilgjengelig nasjonalt av kombinasjonspillen Dolutegravir med tre legemidler.

“Det er tilstrekkelig lager av ARV-medisiner nasjonalt for rundt 95 % PLHIV i India som er på forskjellige 1. og 2. linje ARV-regimer… de fleste av PLHIV i India er på enkeltpillen Dolutegravir-basert regime (tablett-TLD: Tenofovir+Lamivudine+Dolutegravir), som det er rundt 3 måneders lager for nasjonalt», heter det i det skriftlige svaret fra statsministeren for helse og familievelferd, dr. Bharti Pravin Pawar.

Demonstrantene fortsetter imidlertid å sitte utenfor kontoret til National AIDS Control Organisation, og krever at alle medisiner gjøres tilgjengelige og tilstrekkelig lager holdes slik at piller i en hel måned kan dispenseres på én gang. PLHIV startet sin protest 21. juli etter at lagrene av noen av medisinene tok slutt selv i hovedstaden.

Harishanker, en av demonstrantene tilknyttet Delhi Network of Positive People (DNP Plus), sa: “La oss gå etter deres uttalelse: Det er nesten 15 lakh mennesker på ART (antiretroviral terapi) over hele landet. Hvis stoffene ikke er tilgjengelige selv for 5 %, påvirker det 75 000 personer med hiv. Å slutte med behandling er en dødsdom for PLHIV.»

Subscriber Only StoriesSe alle

Premium

ExplainSpeaking | Globalt lyspunkt eller den enøyde kongen: Fornuft o…Premium figur>'Denne regjeringen bruker bulldosere på bakken og bulldoserer oss inne i Pa…

Premium

Forklart: Indias unike jobbkrise

Premium

Nej som sier feil, India har suksesshistorier. Abonner nå for å få 66 % RABATT Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Han la til at mangelen aldri var på TLD-kombinasjonen enkeltpille, i stedet for den separate Dolutegravir 50 mg-pillen. “Kombinasjonspillen er tilgjengelig, ja. Problemet er med den separate Dolutegravir 50 mg-pillen, som gis til PLHIV som har tuberkulose og mange på andre- og tredjelinjebehandlinger,” sa han og la til at mange mennesker returnerte tomhendte fra et av de største ART-sentrene i Delhi ved Lok. Nayak sykehus for bare én dag siden.

I tillegg er det også mangel på lopinavir/ritonavir som er foreskrevet til barn og nevirapinsirup gitt til spedbarn i mange stater, sa han.

“ARV-lagerstatusen overvåkes strengt av NACO. Det er ingen rapportert utsolgt av ARV-legemidler på statlig nivå, heter det i parlamentets svar.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Svaret sa også: “Hvis det er sporadiske forventet mangelproblem, tas proaktive skritt for å sikre uavbrutt tilførsel av ARV narkotika til alle PLHIV gjennom umiddelbar flytting fra nærliggende ART-sentre eller andre stater. Videre er statlige/distrikts AIDS-kontrollforeninger autorisert til å foreta lokale nødanskaffelser av ARV-medisiner (i henhold til krav, og som et midlertidig tiltak) fra deres budsjetterte Grant-in-aid. Tilstrekkelig budsjett er tildelt under overskriften “ARV for unntakstilfeller” for alle 36 SACS under den årlige handlingsplanen fra NACO for lokale nødinnkjøp av ARV-medisiner.”

Demonstrantene sa at noen av de “proaktive” statene har foretok faktisk lokale kjøp av medisinene, men andre opplever fortsatt mangel på grunn av at den nasjonale forsyningen blir avbrutt etter anbudssvikt.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå