M vill tillåta altruistiskt surrogatmoderskap

0
55

Surrogatmoderskap är förbjudet i Sverige, men Moderaterna vill att så kallat altruistiskt surrogatmoderskap ska vara möjligt. Det skriver DN, som uppmärksammar en ny videokampanj från partiet. Ett sådant surrogatmoderskap skulle inte involvera en pengatransaktion, utan ske på frivillig basis. C och L vill sedan tidigare verka för detta, MP vill att frågan utreds närmare och övriga partier säger nej. För sex år sedan drog en statlig utredning slutsatsen att altruistiskt surrogatmödraskap inte bör tillåtas. Några nackdelar som lyftes är kunskapsluckor kring barnens mående samt risk för bristande frivillighet och dold kommersialisering. Men M:s socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall tycker att utredningen var bristfällig och alltför ensidig.