Jharkhand-krisen: Allt är bra, säger kongressen, men osäker på dess parlamentsledamöters bakrumspolitik

0
77

Ansvarig för Jharkhand-kongressen Avinash Pande talar till media om avstängningen av tre Jharkhand MLAs, vid AICC:s högkvarter i New Delhi, söndagen den 31 juli 2022. (PTI Photo/Manvender Vashist Lav)

Ända sedan Shiv Senas splittring och Maha Vikas Agadi (MVA)-regeringens fall i Maharashtra har det talats om en förestående politisk kris i Jharkhand. Gripandet av tre kongressledamöter med en enorm summa pengar i Kolkata, drygt en vecka efter att nio av dess ledamöter misstänktes ha korsröstat i presidentvalet, signalerar att ett hot mot stabiliteten hos Hemant Soren-regeringen hotar. stor.

Jharkhand är inte ny för politisk oro och instabilitet. Faktum är att staten hade sett nio regeringar under de första 14 åren sedan statens födelse. Även om kongressen ställer upp ett modigt ansikte och säger att det inte finns något hot mot Sörens regerings stabilitet, är faktum att den inte är säker på nästa drag för många av dess MLAs, inklusive vissa delstatsministrar. Partiet tror att det finns planer på att höja Sörens regering.

Läs också |'Santhal ka CM' Pankaj Mishra: Hemant Sörens allsmäktiga medhjälpare nu under arrest

Det som har överraskat partiet är att AICC-ansvarige Avinash Pande var i Ranchi i tre dagar från och med torsdagen. Han träffade alla MLA individuellt, inklusive Irfan Ansari, Rajesh Kachhap och Naman Bixal — de tre parlamentsledamöter som nu är arresterade och som är avstängda från partiet efter att ha ertappats påstås ha en enorm summa pengar — och tog också ett möte med Congress Legislature Party. Han hade hört “bekymmer” av MLAs och bad dem att förbli enade. Men precis när han landade i Delhi från Ranchi i lördags, möttes han av nyheten om frihetsberövandet av de tre parlamentsledamöterna i Howrah.

Källor i kongressen sa att de tre var bland de nio som misstänktes ha röstat för president Droupadi Murmu. Pande hade i Ranchi pratat om att identifiera de som hade korsröstat och lovat att vidta åtgärder mot dem. Medan partiet i dag tillkännagav avstängningen av de tre MLAs, är det osäkert på hur situationen kommer att utvecklas. Åtminstone ett halvdussin fler av dess MLAs, sa källor, finns på listan över misstänkta.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan med MCQs< figur>Premium

Förklarat: 4 anledningar till varför Ayman al-Zawahiris dödande är viktigt för…

Premium

Ett flaggföretag utspelar sig i Gujarat med partnerskap mellan företag och myndigheter< figur>Premium

Case återupplivar hoppet om ‘drömhem’ bland Patra chawl’s f…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Kongressens högsta befäl var medveten om den sjudande spänningen i Jharkhand. Å ena sidan stod chefsminister Hemant Sören inför ett mål om vinst. Valkommissionen undersöker en framställning som kräver att han diskvalificeras för påstått missbruk av sitt ämbete för att tilldela sig själv ett stenbrottsarrende på statlig mark medan han var minister med ansvar för gruvor 2021.

Mer från Political Pulse< ul class="pdsc-related-list">

 • Oppositionens reklamskylt: Sociala mediers input till Khan Market & äntligen parlamentet
 • Rajasthan BJP-ledare Vasudev Devnani: 'Att lära ut Akbar kommer inte att ingjuta patriotisk anda hos eleverna, att lära dem Maharana Pratap kommer att öka det.'
 • Väg till 2024 | Kongressens eviga Rahul Gandhi-dilemma: Kommer han, inte?
 • Klicka här för mer

  Sören är också under press över gripandet av hans medhjälpare Pankaj Mishra nyligen av verkställighetsdirektoratet i samband med gruvfallet. Och på kongressen talades det om att flera parlamentsledamöter från kongressen var i kontakt med BJP. Kongressledare, å andra sidan, hade hävdat att allt var bra i partiet och spekulerat i att det kunde vara Sören som kunde byta sida och slå sig samman med BJP.

  JMM:s ensidiga tillkännagivande av sin kandidat till Rajya Sabha-valet och beslutet att stödja Murmu sågs av kongressen som olycksbådande signaler. Å andra sidan hade flera kongressledare varnat ledningen för att en del av dess MLA (minst åtta, enligt en ledare) är i kontakt med BJP och om antalet går upp till 12 skulle utbrytarfraktionen nå två tredjedelar för att undkomma bestämmelserna i lagen mot avhopp.

  Pande berättade för The Indian Express att han var i Ranchi i maj och juni och under presidentvalet och senare, från torsdag till lördag.

  Läs också |'Santhal ka CM' Pankaj Mishra: Hemant Sorens allsmäktige medhjälpare nu under arrest

  “Vi hade ett CLP-möte. Vi hade individuella möten. Vi hade sorterat ut de klagomål som några av våra ledare hade med chefsministern. Jag var där i ett gemensamt möte mellan de två partierna. Vi hade också middag… Själva syftet med att åka dit och hålla möten med ledarna och MLAs är inte bara för en allmän pratstund. Syftet är att identifiera och reda ut problem och problem”, sa han.

  Pande sa att han håller på att förbereda en rapport om korsröstningsavsnittet och kommer att lämna in den till kongresspresidenten snart. “Dessa tre MLAs var där. Så mycket kan jag bekräfta. Om de andra … det kommer inte att gå obemärkt förbi, sa han. Samtidigt som han försökte koppla bort korsröstning med gripandet av MLAs, tror många ledare att det var en del av en större plan som kläcktes av BJP för att ändra ekvationerna i Jharkhand.

  Med ett modigt ansikte sa Pande “det finns inget hot mot regeringen. Regeringen är säker och stabil… Lämna några svarta får som dessa åt sidan… regeringen är säker.” Han sa att ansträngningar hade pågått under de senaste två åren för att destabilisera och försvaga regeringen för att få den bort från makten.

  “Försök gjordes kontinuerligt att kontakta MLA, skrämma eller locka dem. För några månader sedan ingavs en FIR mot några BJP-ledare för att ha kontaktat några MLAs,” sade han.

  “Ansträngningar görs för att kontakta MLAs … och jag vill berätta för er människor som har höga poster … en stats chefsminister har kontaktat MLAs direkt, centralministrar försöker skrämma och skrämma dem… De ministrar och tjänstemän som är ansvariga för lagavdelningen… de försöker skrämma MLAs… ta namnet på Verkställighetsdirektoratet”, hävdade Pande vid en AICC-presskonferens i New Delhi.

  ”De flesta av MLAs är med i partiet, men de som försöker försvaga det lagstiftande partiet… Partiledningen har fullständig information. Partiet kommer att vidta åtgärder vid lämplig tidpunkt”, tillade han.

  TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu