I Lok Sabha diskuteras inflationen idag, men kan drunkna

0
21

New Delhi: TMC:s Rajya Sabha MP Derek O'Brien visar ett papper när han talar om "Raising Matters of Public Importance" under ett orienteringsprogram för de nyvalda och nominerade ledamöterna av Rajya Sabha, i Parliament House Annex, i New Delhi, söndagen den 31 juli 2022. (PTI Photo/Manvender Vashist Lav) (PTI07_31_2022_000107B)

Unionens regering har listat inflation för diskussion i Lok Sabha på måndag, vilket tillmötesgick ett nyckelkrav från oppositionspartier som hade stoppat parlamentet i frågan.

Men den stora frågan är om normaliteten kommer att återgå till parlamentet för att diskussionen ska kunna äga rum. Vissa partier är nu angelägna om att attackera regeringen över andra politiska frågor som dök upp under helgen – användningen av centrala myndigheter och påstådda försök att “störta” Jharkhand-regeringen.

Oppositionen hade krävt en diskussion om prishöjningar stoppar all verksamhet. Diskussionen har accepterats enligt regel 193 om meddelanden från kongressens Manish Tewari och Shiv Senas Vinayak Bhaurao Raut.

Läs också |Inflationen i detaljhandeln minskar, men fortfarande över 7 %, IIP når 12-månaders högsta på 19,6 % i maj

De sista två dagarna i förra veckan stördes efter att BJP och kongressmedlemmar pratade om “Rashtrapatni”-kommentaren från kongressledaren i Lok Sabha Adhir Ranjan Chowdhury och hänvisade till president Droupadi Murmu och det påstådda häcklandet av kongresspresidenten Sonia Gandhi av statskassan.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC Key-2 augusti 2022: Varför du bör läsa “Macroeconomic Factors” eller “…

Premium

Förklarat: Som 5G-spektrumauktionen avslutar, vem köpte vilka band och…

Premium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan med MCQs< figur>Premium

Förklarat: 4 anledningar till varför Ayman al-Zawahiris dödande är viktigt för…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Kongressen anser att frågan om Gandhis “heckling” inte är ett avslutat kapitel. Chowdhury, å sin sida, skrev i söndags ett nytt brev till talmannen Om Birla och krävde en ovillkorlig ursäkt från fackföreningsminister Smriti Irani för vad han kallade hennes “respektlösa kommentarer … för att sänka värdigheten och ställningen för presidentens ämbete”.

< p>Chowdhury sa att han redan har uttryckt ånger för sitt “misstag” och bad presidenten om ursäkt för hans uttalande.

Läs också |Kongressledarens användning av “rashtrapatni” är en möjlighet att prata om de ojämlikheter som språket speglar och skapar < p>“Men jag vill påpeka att det sätt på vilket Smriti Irani tog namnet på ärade fru president i kammaren inte var korrekt och i samklang med den ärade presidentens status och ställning. Hon skrek “Droupadi Murmu” upprepade gånger utan att prefixa ärade president eller fru eller smt. före den ärade presidentens namn. Detta innebär uppenbarligen att förnedra den ärade presidentens ställning”, sa han.

Utöver det är gripandet av tre Jharkhand Congress MLAs i Västbengalen med en stor summa pengar. Kongressen har anklagat BJP för att försöka störta JMM-kongressens regering i Jharkhand. Frågan stämmer väl överens med kongressens ofta upprepade anklagelse om att BJP och dess regering var helvetet inställda på att störta oppositionsregeringar.

Läs också |Jharkhand Congress MLA lämnar in klagomål mot tre partikollegor som ertappades med kontanter i Bengalen

Fängslandet av Shiv Sena Rajya Sabha MP Sanjay Raut är en annan fråga. Oppositionen, särskilt kongressen och Trinamool-kongressen, hade anklagat BJP-regeringen för att hänge sig åt politisk vendetta och missbruk av utredningsorgan. Uddhav-fraktionen i Shiv Sena är angelägen om att ta upp frågan i parlamentet på måndag.

Det återstår att se om frågan kommer att begränsas till Rajya Sabha, där Raut är medlem, eller spridas till Lok Sabha också. Trinamool-kongressen förbereder sig också för att få BJP i ett hörn genom att ta upp anklagelser om sexuella trakasserier mot en Gujarat-regeringsminister i parlamentet, där tre av dess parlamentsledamöter har meddelat om uppskov i frågan.

Vänsterpartierna, den å andra sidan sägs de vara sugna på en diskussion om prisökningar. Källor sa att oppositionen kunde ha olika strategier för de två kamrarna. “Vi skulle kunna ta upp alla dessa frågor i Rajya Sabha och låta Lok Sabha fungera för att tillåta en diskussion om prishöjningar. Men en slutlig golvstrategi kommer att beslutas på morgonen efter att alla oppositionspartier har träffats”, sa en oppositionsledamot.

Rajya Sabhas ordförande M Venkaiah Naidu sa samtidigt att “obstruktion (av förfaranden) är förstörelse av parlamentet demokrati. Att parlamentet fungerar effektivt är regeringens och oppositionens kollektiva ansvar. Världen tittar på Indien som är på väg. Politiska skillnader bör inte tillåtas påverka husets funktion”.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder dig mer till mindre Köp nu