Analyser: Sannolikt ingen större påverkan på al-Qaida

0
48

Det amerikanska dödandet av al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri är ”naturligtvis en form av krigshandling när USA går och gör något sånt här på afghanskt territorium.” Det säger TV4 Nyheternas utrikeskorrespondent Stefan Borg i en analys. Han påpekar att talibanerna sagt att landet inte ska vara en fristad för terrororganisationer, men att det kan ses som en anledning för hämnd för grupper i andra delar av världen. The Guardians Jason Burke skriver att dödandet av al-Zawahiri kan skapa kortsiktig turbulens i al-Qaida, men att det är osannolikt att organisationen kommer försvagas över längre tid. ”Zawahiri, 71, var allvarligt sjuk och många uppgifter har sannolikt skötts av andra i flera år. En av dessa yngre män kommer nu ta över ledarrollen”, skriver han.