10 beste webbrowsers voor privacy in 2022

0
42

Veel mensen maken zich geen zorgen over hun online privacy. Maar hackers, bedrijven en overheden volgen uw online activiteiten en verzamelen uw persoonlijke gegevens. Anoniem internetten is een uitdaging, dus laten we het hebben over de beste webbrowsers voor privacy en veiligheid.

Mainstream browsers zoals Google Chrome en Microsoft Edge staan ​​erom bekend gebruikersgegevens vast te leggen en activiteit bij te houden. Gebruik in plaats daarvan een van de vele alternatieve browsers die er zijn. Laten we dus eens kijken naar de beste opties voor al uw apparaten.

Inhoudsopgave

  Wat maakt een browser privé en veilig?

  Er zijn verschillende functies waarnaar u in een browser moet zoeken om er zeker van te zijn dat u de beste optie kiest. Dit zijn de belangrijkste:

  1. Advertentieblokkering. Een goede adblocker is een must. Hoewel je er altijd een als add-on kunt installeren, is het nog handiger als een browser het al ingebouwd heeft.

  2. Bescherming tegen vingerafdrukken. Geloof het of niet, sommige websites gebruiken browservingerafdrukken om u en uw online activiteiten te volgen. Op deze manier kunnen ze informatie over u verzamelen zonder cookies te gebruiken. Er zijn privébrowsers die vingerafdrukbeveiliging bieden.

  3. Automatisch cookies verwijderen. Deze functie is niet in alle browsers beschikbaar, maar u kunt altijd een automatische extensie voor het verwijderen van cookies voor browsers installeren. Deze functie verwijdert alle cookies van websites en apps die u hebt bezocht, zodra u uw browser sluit.

  4. Aanpasbaarheid. Sommige browsers hebben verschillende privacyfuncties en de handige optie om ze aan te passen. Door de privacy van uw browser naar wens aan te passen, kunt u flexibel zijn indien nodig. Het heeft ook invloed op de snelheid van uw browser.

  5. HTTPS overal. HTTPS-websites zijn de veiligste die er zijn en u wordt vaak geadviseerd om alleen die te openen. De privébrowsers met de HTTPS Everywhere-functie zullen u altijd verbinden met de veiligste versie van de website die u bekijkt.

  6. Open-source. Uw browser hoeft niet open-source te zijn, maar die een betere browserbeveiliging en privacy bieden. Als je van programmeren houdt, kun je met open-source browsers hun code inspecteren en zelf op zoek gaan naar kwetsbaarheden of bugs.

  7. Privacy op verschillende apparaten. Niet alle privacybrowsers draaien op meerdere platforms. Als u er een wilt die dat wel doet, moet u zoeken naar functionaliteit voor meerdere apparaten. Met dergelijke browsers kunt u tabbladen, webpagina's en zelfs bladwijzers delen tussen uw pc, smartphone of tablet. Ze bieden ook hetzelfde niveau van privacy en beveiliging op alle apparaten.

  Beste privacygerichte browsers

  Vind de meest persoonlijke en veilige browser die wordt geleverd met ingebouwde privacyfuncties. Bekijk hieronder onze keuzes en laat ons weten welke jij het beste vindt.

  1. Tor

  Tor is berucht omdat het wordt gebruikt om op het dark web te surfen. Maar wees niet bang; je kunt Tor ook gebruiken om op internet te surfen, net als elke andere browser.

  Tor versleutelt al je internetverkeer en houdt je activiteit privé. Zelfs ISP's kunnen alleen zien dat je verbinding maakt via het Tor-netwerk zonder toegang te hebben tot je browsegeschiedenis. Tor gebruikt drie knooppunten waarbij elk knooppunt slechts een deel van het verkeer kan decoderen. Dit bemoeilijkt echter de verbinding tussen de knooppunten en beïnvloedt de snelheid van de browser. Als gevolg hiervan kan het soms langzamer zijn dan andere browsers.

  De Tor-browser richt zich op privacy, maar zou het beter kunnen doen met beveiligingsfuncties. Het blokkeert enkele van de plug-ins die u mogelijk wilt installeren en heeft geen bescherming tegen malware. De privacy-instellingen zijn niet gemakkelijk te begrijpen en u kunt ze het beste niet wijzigen tenzij u een ervaren Tor-gebruiker bent.

  De Tor-browser is beschikbaar voor Windows, Linux en macOS.

  2. Dapper

  Brave, een op Chromium gebaseerde browser, is erg licht, maar biedt veel interessante privacyfuncties. Naast een ingebouwde adblocker, heeft het ook een geïntegreerde wachtwoordbeheerder waarmee u al uw online accounts veilig kunt houden. Brave beschikt ook over vingerafdrukken met één klik, trackingbeveiliging en een scriptblokkering.

  Hoewel Brave een open-source browser is, vertrouwen sommige mensen de Chromium-basis niet terwijl Google deze ontwikkelt. De Brave-browser geeft ook het voordeel aan de advertenties die Brave zelf winst opleveren in plaats van aan de websites die u bezoekt.

  Brave was ook in het nieuws voor het automatisch afwerken van URL's die via hun gelieerde links naar cryptocurrency-websites leidden. Dit betekent dat Brave rechtstreeks aan bepaalde websites verdiende, wat de vraag oproept hoe betrouwbaar de browser is. Dit is niet per se een inbreuk op de privacy, maar het is een probleem met de transparantie van Brave.

  Brave is beschikbaar voor Windows, Linux, macOS, iOS en Android.

  3. Mozilla Firefox

  Mozilla Firefox is een populaire mainstream-browser die lichtgewicht en handig is vanwege het gebruiksvriendelijke ontwerp. Het is ook een open-source browser en door de jaren heen is de code grondig onderzocht door verschillende programmeurs en enthousiastelingen. Tot nu toe hebben ze geen hondencoderegels gevonden die de privacy in gevaar zouden brengen.

  De privé-browsingmodus van Firefox omvat phishing, malware, anti-vingerafdrukken en trackingbeveiliging. Maar om volledig privé te zijn, moeten Firefox-gebruikers altijd de telemetriefunctie uitschakelen terwijl deze uw gegevens naar Mozilla verzendt. Dit is eenvoudig te doen omdat de browser gedetailleerde aanpassingen biedt.

  Mozilla Firefox is beschikbaar voor Windows, Linux, macOS, iOS en Android.

  4. DuckDuckGo

  DuckDuckGo is een zoekmachine met een stand-alone browser voor mobiele telefoons. De pc-browser is in ontwikkeling en pc-gebruikers wachten er reikhalzend op. Het bedrijf heeft nog geen plannen gepubliceerd om privacykwesties zoals vingerafdrukken aan te pakken. Toch vertrouwen gebruikers ze vanwege hun DuckDuckGo Privacy Essentials-extensie die u al in uw webbrowser kunt installeren.

  Deze extensie verandert uw gewone browser in een privacygerichte browser. Het dwingt alle websites die u bezoekt om hun HTTPS-versie te gebruiken, indien beschikbaar. Hierdoor brengt de DuckDuckGo Privacy Essentials een versleutelde verbinding tot stand met de websites en kunt u hun privacyscores zien.

  DuckDuckGo is beschikbaar voor Android en iOS als browser en als extensie voor desktopbrowsers, ongeacht het besturingssysteem.

  5. Vivaldi

  Vivaldi is een andere op Chromium gebaseerde browser met veel privacyfuncties. U kunt er ook meerdere standaardzoekmachines mee hebben met verschillende privacy- en beveiligingsinstellingen. Dit is handig als u zowel de normale als de privébrowsermodus wilt instellen. Elk kan verschillende instellingen hebben.

  Vivaldi weert de keylogger door de inactieve Application Programming Interface (API) uit te schakelen. Dat betekent dat de websites u niet om toestemming kunnen vragen voor het gebruik van API, waarvan bekend is dat deze wordt misbruikt voor het volgen van gedrag. Bovendien zal Vivaldi u een back-upcoderingssleutel geven als u uw coderingswachtwoord verliest of vergeet.

  Vivaldi is beschikbaar voor Windows, Linux, macOS, iOS en Android.

  6. Chroom

  Chromium is een open-source webbrowser waarvan de broncode voor iedereen beschikbaar is. Maar dit is waarschijnlijk de reden waarom Chromium niet zo gebruiksvriendelijk is als Google Chrome. Je zult veel handmatig moeten aanpassen om het soepel en naar wens te laten verlopen.

  Chromium heeft de meest frequente updates. Bijna elke dag komt er een nieuwe uit! Dit is een fantastische functie die privacykwetsbaarheden zal voorkomen. Alle update-installaties moeten echter handmatig worden uitgevoerd. Dit is wat mensen afschrikt als het om Chromium gaat. Om de privacy te behouden en veilig te blijven, moet u naar updates zoeken en deze actief installeren.

  Chromium is beschikbaar voor Windows, Linux, macOS en Android.

  7. Epic

  De Epic-browser wordt geleverd met al zijn privacyfuncties standaard ingeschakeld. Het blokkeert automatisch advertenties, cookies en trackers. De standaardzoekmachine is DuckDuckGo. Maar dat betekent niet dat je de instellingen van Epic niet kunt wijzigen. Dat kan, maar altijd ten koste van privacy en veiligheid.

  Epic staat pal achter zijn focus op privacy en beveiliging. Deze browser heeft geen spellingcontrole, automatisch invullen of automatisch synchroniseren. Het staat ook de installatie van plug-ins niet toe. Het slaat ook uw browsergeschiedenis of inloggegevens niet op. Het blokkeert ook RTC-oproepen, zodat uw IP-adres nooit wordt onthuld.

  Epic is een van de beste browsers voor privacy die er zijn, maar het is misschien te beperkend en moeilijk te gebruiken. Deze browser is ook gebaseerd op Chromium en sinds Google Chromium heeft ontwikkeld, is er geen 100% garantie dat het volledig veilig is.

  Epic is beschikbaar voor Windows en macOS.

  8. Iridium

  Iridium is niet de meest populaire browser die er is, maar het biedt solide privacyfuncties. Deze browser blokkeert alle cookies van derden, verwijdert de websitegegevens nadat deze is gesloten, heeft geen telemetrie en slaat standaard uw wachtwoorden niet op. Iridium geeft openbare toegang tot zijn Git-repositories, zodat iedereen ze kan controleren.

  Iridium is gebaseerd op Chromium en is compatibel met de meeste Chrome-browserextensies, maar de installatie ervan kan de privacy en veiligheid van de browser beïnvloeden. Er zijn enkele compatibiliteitsproblemen met plug-ins wanneer bepaalde websites worden geopend.

  Iridium heeft onregelmatige updates en deze moeten handmatig worden geïnstalleerd. Deze omslachtige taak schrikt veel gebruikers af.

  Iridium is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

  9. Apple Safari

  Safari is een bekende internetbrowser ontwikkeld door Apple. Het presteert ook goed als het gaat om privacy en beveiliging. In de privémodus is DuckDuckGo de standaardzoekmachine. Het biedt ook machine learning-privacybescherming en anti-vingerafdrukopties. Het feit dat elk tabblad in een aparte sandbox wordt uitgevoerd, zodat uw gegevens worden beschermd tegen kwaadaardige codes die zijn ontworpen om toegang te krijgen.

  Safari baseerde zijn rendering-engine op een open-source WebKit-framework. Maar de rest van de browser gebruikt gesloten code en alles kan erin verborgen zijn. Dit maakt Apple Safari niet de meest betrouwbare privacyoptie die er is. Apple was immers al in controverse toen werd ontdekt dat het zijn gebruikers verzamelt’ browser geschiedenis.

  Beschikbaar voor macOS en iOS.

  10. Opera

  Opera lijkt een goede keuze voor mensen die zich zorgen maken over hun veiligheid. Als het echter om privacy gaat, schiet het soms te kort. Het wordt geleverd met een gratis ingebouwde VPN. Hoewel dit niet het beste is voor de privacy, stellen de Opera-ontwikkelaars dat hun VPN een no-logging VPN is. Dit is een functie waar u altijd op moet letten wanneer u een VPN kiest, betaald of gratis.

  Wat ze niet zeggen is dat Opera geen echte VPN heeft, maar een proxy die alleen in de browser werkt. Dat betekent dat uw IP-adres niet te allen tijde wordt gecamoufleerd.

  Opera heeft ingebouwde advertentie- en trackerblokken die standaard zijn ingeschakeld. Het heeft echter geen bescherming tegen vingerafdrukken. Dat is geen probleem wanneer u de VPN-proxyfunctie inschakelt, omdat het een bijna unieke vingerafdruk zal creëren. Dit moet voldoende bescherming bieden tegen gegevensverzameling.

  Beschikbaar voor Windows-, macOS-, Linux- en Android-platforms.

  Geniet van privé browsen

  Iedereen, van bedrijven tot overheidsinstanties, is op zoek naar uw gegevens. Helaas geeft surfen in de incognitomodus u geen privéervaring op het web. Webbrowsers verzamelen tonnen informatie via cookies, trackers, advertenties en uw IP-adres. Als je Big Brother wilt vermijden, begin dan met het gebruiken van een van de privéwebbrowsers in deze lijst.

  Dat gezegd hebbende, een privébrowser is niet genoeg voor volledige privacybescherming. U moet ook anonieme e-mailservices en een betrouwbare VPN-service gaan gebruiken. Verberg tot slot de digitale broodkruimels die u achterlaat en houd uw browsegeschiedenis voor uzelf.