Your Daily Wrap: Maharashtra Guvs Mumbai kommenterar spark row, tyngdlyftaren Sanket Sargar öppnar Indiens CWG-medaljsammanställning; och mer

0
30

Medsols från övre vänster: Bhagat Singh Koshiyari; Uttar Pradeshs chefsminister Yogi Adityanath tillsammans med statens BJP-president Swatantra Dev Singh; En vårdpersonal tar ett svabbprov av en kvinna för Covid-testning i Kolkata; Sanket Mahadev Sargar vid tebod och hans föräldrar

Maharashtras guvernör Bhagat Singh Koshyaris uttalanden om Mumbai har utlöst en politisk storm. När han talade till en sammankomst i Mumbais Andheri i går, sa Koshyari, “… om människor i Gujarati och Rajasthani avlägsnas från Maharashtra, särskilt Mumbai och Thane, skulle det inte finnas några pengar kvar här. Du kallar Mumbai för finanskapitalet, men om dessa (Gujarati och Rajasthani) människor inte är här, kommer det inte att kallas finanskapital.” Efter motreaktionen sa guvernören att hans uttalanden hade “feltolkats” och bad politiska partier “att inte skapa kontroverser”. Den tidigare chefsministern och Shiv Sena-chefen Uddhav Thackeray krävde dock en ursäkt från guvernören och påstod att han arbetade för att splittra samhällen. Några timmar senare tog chefsminister Eknath Shinde avstånd från bråket och sa att han inte håller med Koshyaris kommentarer.

Aam Aadmi-partiets regering i Punjab kämpar för att dämpa kontroversen mellan statens hälsominister Chetan Singh Jouramajra och Dr Raj Bahadur, vice rektor för Baba Farid University of Health Sciences, som sedan har avgått i hopp om att blidka den välrenommerade ortopedkirurgen. Dr Bahadur slutade timmar efter att Jouramajra bad honom lägga sig på en smutsig madrass framför personal och patienter under en inspektion på ett sjukhus i Faridkot. Dr Bahadur sa att han var “förödmjukad” av hur han behandlades av statens hälsominister. Den 71-årige läkaren, även om den inte är främling för kontroverser, har en lysande karriär. Läs Raakhi Jaggas rapport.

En domstol i Ahmedabad avvisade idag borgensansökningarna från den Mumbai-baserade aktivisten Teesta Setalvad och den pensionerade Gujarat DGP R B Sreekumar. Setalvad och Sreekumar arresterades den 25 juni, en dag efter att Högsta domstolen i sin dom fastställde den särskilda utredningsgruppens klockslag till Gujarats dåvarande chefsminister Narendra Modi i Gujaratupploppen 2002. Domen kommer efter fyra uppskov på grund av olika omständigheter, och på dagen för den presiderande extrasessionsdomaren D D Thakkars pensionering, bara ett par timmar kvar till hans avskedsceremoni.

Dag 2 av Commonwealth Games 2022 i Birmingham har gett goda nyheter för Indien. Tjugoettåriga Sanket Mahadev Sargar öppnade landets medalj genom att vinna ett silver i herrarnas 55 kg tyngdlyftning. För första gången på länge sålde Sankets pappa Mahadev inte te. Istället tog han en halv dag ledigt för att fira. “Jag har råd att ta en timmes paus från jobbet,” sa Mahadev. Förra månaden blev Sankets yngre syster Kajol Sargar den första guldmedaljören i de 4:e Khelo India Youth Games. Läs den inspirerande historien om Sanket här.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

AI konstverktyg Midjourney har alla svar på “tänk om '

Premium

Gujarat återupptar resan med sjöflygplan till Statue of Unity med amfibieflygplan

Premium

Djupt inne i Delhis Malviya Nagar , ett fönster in i landets historia

Premium

Santhals och deras stora revolt 1855 Prenumerera nu för att få 66 % OFF

Under tiden vann Gururaja Poojary brons i kategorin 61 kg tyngdlyftning för män. Det här är historien om Poojary som övervann personliga strider för att vinna medaljen.

Följ liveuppdateringar om CWG här.

Politisk Puls

När BJP:s ledning genomförde en förändring i Uttarakhands partienhet genom att utse Mahendra Bhatt till dess nya president, var ordet som gick runt i det pågående träningslägret för grannpartiet Uttar Pradeshs partienhet i Chitrakoot att det också skulle få en ny full -Tidschef mycket snart. Den sittande UP BJP-presidenten, Swatantra Dev Singh, har redan avslutat sin treåriga mandatperiod för ett par veckor sedan, varefter det har hörts om att han har lämnat sin post. UP BJP-insiders hävdar att en partiledare som tillhör en övre kast kan utses till ny statspresident inför valet i Lok Sabha 2024. Men med tanke på saffranspartiets fortsatta fokus på bakåtvända och daliter, gör namnen på ledare från dessa sektioner också rundorna som troliga för statspartichefens post. Lalmani Verma rapporterar.

BJP har börjat fokusera på delstatens östra region där partiet har drabbats av flera bakslag under de senaste åren, för att förbereda sig för valet till Rajasthan-församlingen som planeras till december 2023. Den senaste tidens bränning av en Bharatpur-siare Vijay Das verkar ha gett BJP ett stort problem för dess förnyade försök att ta sig in i östra Rajasthan. Men i ett försök att behålla kongressens grepp om regionen har Ashok Gehlot-regeringen fortsatt att driva på för Eastern Rajasthan Canal Project (ERCP) sedan den kom till makten. Gehlot-dispensen har hävdat att premiärminister Narendra Modi hade försäkrat att centret skulle ha en “positiv” inställning till ERCP-kravet. BJP har dock bestritt sådana påståenden. Eftersom BJP redan anklagar kongressen för att spela “eftergiftspolitik”, skulle självbränningen av en anti-mining seer-demonstranter ge den kraftfull ammunition mot Gehlot-regeringen under de kommande dagarna. Läs Hamza Khans rapport.

Express Explained

Apkoppor, coronavirus, zika och ebola är namn som har blivit alltför välbekanta under de senaste åren. Många av dessa sjukdomar rapporterades först i antingen Asien eller Afrika. Hur upptäcks virus, och är någon speciell region mer benägen för nya virusutbrott? Vi förklarar.

Det amerikanska representanthuset godkände lagförslaget Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors (CHIPS) och Science Bill den 28 juli för att ge assistans och subventioner värda 280 miljarder USD, särskilt fokuserat på dess halvledarindustri, som möter konkurrens från Kina. Lagförslaget skulle ge “52 miljarder dollar i subventioner och ytterligare skattelättnader” till företag som tillverkar chips i USA, rapporterade The New York Times. Varför har detta lagförslag antagits nu? Varför är halvledare eller chips så viktiga? Vad har Kinas reaktion varit? Vi svarar på dessa frågor i detta förklarade stycke.

Helgläsning

“Akbar förutsåg det moderna, mångkulturella, sekulär stat': Parvati Sharma

Express Research: Europas bortglömda konflikt som hotar Bosniens överlevnad

Vill du ha en god matupplevelse? Vänligen dela dina data först

Från Kerala till Himalaya: En sju månaders resa till fots

ICYMI: Här är en lista med bästa nyhetsrapporter, Opinion, Explained och inslag från The Indian Express den här veckan.

Adhir Ranjan Chowdhury: 'Jag kände att jag inte är föräldralös…Jag har en vårdnadshavare i Sonia Gandhi'

'Rashtrapatni' förklarade: Kontroversen om hur presidenten ska tilltalas

Åsikt | Nej, min blygsamhet är inte upprörd över Ranveer Singhs nakenfotografering

Förklarat: Vad är Google Street View och varför har det lanserats i Indien nu?

Jag använde en bärbar dator från Asus som kostar ungefär priset för en Maruti Alto

Pratap Bhanu Mehta skriver: Genom att upprätthålla PMLA sätter SC sin prägel på Kafkas lag

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu