To advokater, samme ulempe: I Punjab AG-raden snur AAP i løpet av måneder

0
47

Vinod Ghai har ikke bare representert tidligere DGP Sumedh Saini, men også Dera Sacha Sauda-sjef Gurmeet Ram Rahim, som er siktet i helligbrødesaken og også er dømt for voldtekt og drap. (Ekspressfil)

Da den Charanjit Singh Channi-ledede kongressregjeringen utnevnte senioradvokaten APS Deol til generaladvokaten (AG) i Punjab i september i fjor, var Aam Aadmi-partiet (AAP) blant dem som startet en storm. AAP reiste innvendinger ettersom Deol hadde representert tidligere statlig generaldirektør for politi (DGP) Sumedh Saini som var politisjef under helligbrødehendelsene i 2015 og er en anklaget i Behbal Kalan-politiets skytesak. Kontroversen tvang til slutt Deol til å trekke seg i november.

Måneder senere finner AAP nå bordet snudd mens det er under ild over utnevnelsen av Vinod Ghai som staten AG. Ghai ble utnevnt etter at Dr Anmol Rattan Sidhu trakk seg fra stillingentirsdag, med henvisning til “personlige grunner”. Hvis utnevnelsen går igjennom, vil Ghai bli statens femte AG på 10 måneder og den tredje som har møtt opposisjonens vrede for angivelig å favorisere enten de siktede i 2015-helligbrødehendelsene eller for en interessesammenstøt.

Political Pulse |Mann regjeringen trekker Oppn-ild over “Delhi-interferens” ettersom Anmol Sidhu slutter som AG

Ghai har ikke bare representert Saini, men også Dera Sacha Sauda-sjef Gurmeet Ram Rahim, som er siktet i helligbrødesaken og også er dømt for voldtekt og drap. Ghai er også rådgiver for tidligere statsministre Bharat Bhushan Ashu og Vijay Singla. Mens Vigilance Bureau etterforsker Ashu i forbindelse med påståtte uregelmessigheter verdt 2000 crore Rs i kornløftingsanbud, fjernet Bhagwant Mann-regjeringen Singla fra kabinettet i mai på grunn av korrupsjonsanklager.

AAP – hvis meningsmålingsplank tidligere i år, i likhet med kongressens i 2017, inkluderte løftet om rettferdighet i helligbrødehendelsene og avskytingssakene fra Kotakpura og Behbal Kalan-politiet – har trukket flaks for å ha valgt Ghai. Ifølge politiske observatører har dette angret den gevinsten partiet oppnådde da tidligere generalinspektør Kunwar Vijay Partap ble med etter at han trakk seg fra politiavdelingen i fjor. Partap ledet et spesialetterforskningsteam som undersøkte politiets skyteepisoder, men trakk seg etter at Punjab og Haryana High Court avbrøt SIT-sonden. Mens han trakk seg, påsto han at AG Atul Nanda da ikke saksøkte sakene relatert til helligbrøde.

Historier kun for abonnenterSe alle

Premium

'Denne regjeringen bruker bulldosere på bakken og bulldoserer oss inne i Pa…

Premium

Forklart: Indias unike jobbkrise

Premium

Neisayere tar feil, India har suksesshistorier

Premium

AI kunstverktøy Midjourney har alle svarene på “hva hvis” Abonner Nå for å få 66 % RABATT

Selv om da CM-kaptein Amarinder Singh ikke kastet Nanda under bussen, tvang det økende politisk press i hans eget parti, Kongressen, ham ut måneder senere. Partap vant forsamlingsvalget tidligere i år på en AAP-billett, og ga det Mann-ledede partiets politiske innflytelse på helligbrødespørsmålet.

Kontroversen fortsatte å ulme og blåste opp igjen etter at Channi utnevnte Deol til AG. Snart tok AAP, da i opposisjonen, opp saken om at Deol hadde representert Saini i en sak om påstått korrupsjon. Advokaten fikk det tidligere DGP-teppet lettelse fra arrestasjon i fire FIR-er. På den tiden betegnet lederen av opposisjonen i forsamlingen, Harpal Singh Cheema fra AAP, Deols utnevnelse som AG for en “konspirasjon for å nekte rettferdighet” i helligbrødesakene.

«Juridisk etikk tillater heller ikke at en advokat som først kjemper saken på vegne av den siktede, kan kjempe mot den siktede på vegne av myndighetene. Deol’s utnevnelse som AG er en konspirasjon for å redde den siktede, som ikke kan tolereres. Alle Aam Aadmi-partiets MLA-er skriver brev til sjefsministeren i denne forbindelse, sa han.

Til nåtiden har Ghais utnevnelse resultert i tilbakeslag fra sikh-organer og kongressen. Predikanten og presidenten i Haryana Sikh Gurdwara Management Committee, Baljit Singh Daduwal, fordømte torsdag det og sa: “Ghai forble talsmann for Dera-sjefen Gurmeet Ram Rahim, som er hovedkonspiratoren til Bargari-helligbrødehendelsen.”

Daduwal sa at en delegasjon fra Haryana og Delhi Gurdwara-ledelseskomiteer ville møte Punjab-guvernøren Banwarilal Purohit for å diskutere saken. Han advarte om at hvis AAP-regjeringen gikk videre med utnevnelsen, skulle den være klar til å møte protester fra rettferdighetssøkere. Behbal Kalan skyteoffer Krishan Bhagwan Singhs sønn Sukhraj Singh har også kritisert regjeringen og sa at ofrenes pårørende ikke har noe håp igjen i denne regjeringen.

Kongressen MLA og All India Congress Kisan cellepresident Sukhpal Khaira sa fredag , «Jeg har ingenting personlig mot Vinod Ghai. Men han har representert Sumedh Saini og Gurmeet Ram Rahim. Hvor er etikken? Nå skal han representere Punjab-regjeringen i de samme sakene. Utnevnelsen avslørte statsregjeringens konkurs. Denne utnevnelsen er feil og kan ikke forsvares.»

Men for å forsvare regjeringen sa AAP-talsperson Malwinder Singh Kang: “De første innvendingene mot APS Deol ble reist av ingen ringere enn den daværende Punjab-kongressens president Navjot Singh Sidhu. Det var også en historie med en nær tilknytning til kaptein Amarinder Singh og Charanjit Singh Channi med Badal-familien. Så det handler om intensjonen. Vinod Ghai er en av de beste straffeadvokatene i Høyesterett og den mest kompetente. Når det gjelder interessesammenstøt, forventer jeg at han vil ta avstand fra sine gamle klienter.»

AAP-lederen sa videre: «Alle gode advokater har klienter på tvers av partigrenser. Kongressleder P Chidambaram er advokaten til Akali Dal-leder Bikram Singh Majithia i en narkotikasak. Intensjonen til Punjab-regjeringen er klar. Ghai vil etterlate alle slike klienter og saker. Punjab-regjeringen kan også stille med andre talsmenn hvis det oppstår en situasjon med interessesammenstøt. Men Ghais kompetanse ligger bak valget hans. Han var det beste valget for stillingen.»

Banwarilal Purohit på fredag ​​godkjente Ghais utnevnelse og sendte tilbake filen til delstatsregjeringen, sa kilder i Raj Bhavan. Men regjeringen har ennå ikke varslet utnevnelsen. Bhagwant Mann fortalte torsdag journalister at Ghai snart formelt vil ta over som AG.

Med Kanchan Vasdev, Chandigarh

TO ER ALLTID BEDRE | > Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå