Rival's Brother holdt: I morgen kommer Maldivenes president i møte med en kamp innenfor

0
34

Solih med statsminister Narendra Modi og deretter president Ram Nath Kovind under sitt besøk i 2018. (Tashi Tobgyal/File)

President Ibrahim «Ibu» Solih fra Maldivene kommer hit mandag på et offisielt besøk i skyggen av en voldsom politisk bråk i Maldivian Democratic Party (MDP) som har stilt ham mot partikollega og høyttaler Mohammed. Nasheed.

Dette er Solih’s andre offisielle besøk til India. Han kom en gang før i desember 2018 dager etter valget. Han var i Bengaluru på et uoffisielt besøk i april 2019 for å se en IPL-cricketkamp.

I løpet av de siste månedene har Nasheed, som er tidligere president, snakket åpent mot Solih og regjeringen. Han er også motstander av Solih’s kandidatur i presidentvalget i 2023.

Les i Explained |Explained: Hva ligger bak «India Out»-kampanjen på Maldivene?

Tidligere i år vant Solihs kandidat til partiformannskapet, Fayyaz Ismail, over Nasheeds kandidat Imthiyaz Fahmy med 58 prosent av stemmene, noe som viser at et flertall i MDP er på Solih’ 8217;s side.

Kun abonnenthistorierVis allePremium

UPSC Key-1. august 2022: Hvorfor bør du lese “Tomatinflasjon” eller “Direkte… Premium

Veien til 2024 | Kongressens evige Rahul Gandhi-dilemma: Will he, won&#821…

Premium

Pakistan@75: Navigerer veien fremover

Premium

På BJP-møtet i Bihar, en motvillig erkjennelse: kan ikke klare seg uten N…Abonner nå for å få 66 % RABATT

På torsdag kokte Nasheeds ulmende fiendtlighet mot hans tidligere politiske protesje over etter at politiet arresterte broren Ahmed Nazim. Nasheed tvitret at «Ibu Solihs administrasjon har arrestert broren min og selektivt anklaget ham for homofili. Arrestasjonen ble gjort mot straffeprosedyrer og er politisk motivert for å blidgjøre harde ekstremister i koalisjonen.”

Nasheed anklaget presidenten for å ha støttet islamistiske hardliner. Maldivene er en islamsk republikk av sunnimuslimer.

Nazim, en tidligere parlamentariker selv, ble arrestert sammen med to andre menn, en av dem en politimann og en annen fra Bangladesh. Nasheed sa i en WhatsApp-gruppe på festen at broren hans hadde blitt målrettet da flere andre kunne ha blitt etterforsket for å ha hatt forhold til samme kjønn.

Les også |Speaker Nasheed for det maldiviske parlamentet forhandlet fram president Rajapaksas flukt fra Sri Lanka: Kilder

Han anklaget også president Solih for å ha et utenomekteskapelig forhold med en “ung jente”, som Solihs kontor måtte avslå fredag.

Innekampene i MDP, fulgte med bekymring i New Delhi for dets mulige utfall ved neste års valg, kom åpent ut etter fjorårets attentat mot Nasheed. Maldivias forsvarsminister Mariya Didi måtte forsvare seg selv og politiet over sikkerhetsbruddet som resulterte i forsøket på Nasheed’s liv gjennom en fjernutløst IED. Den gikk av da speakeren satt seg inn i bilen utenfor hjemmet sitt, noe som resulterte i flere skader på ham. Regjeringen hadde kalt det terrorisme av religiøse ekstremister.

Tidligere i år satte nestleder Eva Abdulla hardt ned på det sakte tempoet i etterforskningen og sa at andre enn tre personer fengslet i forbindelse med gjennomføringen av angrepet, hadde politiet ikke gjort noen fremskritt med å spore opp gjerningsmennene og planleggerne av angrepet.

Solih’s valg som president i 2018 ble støttet av det religiøst konservative Jumhooree-partiet ledet av forretningsmannen Qasim Ibrahim, og Adhaalath-partiet, som er et mer hardtlinjet islamsk parti. Selv om MDP har sitt eget flertall i parlamentet, leder Solih en koalisjonsregjering av de som støttet valget hans.

Les også |Pro-India Maldives Govt stod på sitt inntil Opp la press

Nasheed mener at Solih har overgitt seg til de religiøse elementene i regjeringen. I forrige uke gikk han ut mot Adhaalath Party for dets standpunkt om at yoga ikke var tillatt av islam. Partiet kom nylig ut med en “forskningsoppgave” av sine Scholars’ Rådet trekker koblinger mellom hinduisme og yoga, og konkluderte med at det ikke skulle praktiseres av muslimer, selv ikke som en fysisk trening uten dens åndelige konnotasjoner.

I en tweet tilbakeviste Nasheed yogastudien til Adhaalath, og sa at islamske lærde ikke hadde vært i stand til å bli enige om hva islam sier om yoga og la til at synspunktene til en part ikke kunne aksepteres som det siste ordet om islamsk praksis.

Yoga har vært gjenstand for debatt helt siden Yoga Day-arrangementet i Male ble forstyrret, angivelig av elementer nær den tidligere presidenten Abdulla Yameen, som leder en India Out-kampanje. Yameen, som hadde en pro-Kina-tilt i løpet av sin embetsperiode, planlegger å gjøre et comeback på en plattform for å “gjenvinne suverenitet”. Han anklager Solih-regjeringen for å “selge ut” til India, og for ikke å være tro mot “islamsk nasjonalisme”.

Les i Explained |Explained: Hva ligger bak den nye anti-India-kampanjen på Maldivene ?

Hendelsen kom som et sjokk for den indiske høykommisjonen, siden Yoga Day har blitt observert på Maldivene siden 2015 uten problemer. Maldivene var blant de 177 landene som stemte for resolusjonen om å gjøre 21. juni til den internasjonale yogadagen.

Videoer viste en mobb som bar flagg og stenger, susende gjennom stadion mot deltakerne, som ble sett løpende for deres sikkerhet. Deltakerne inkluderte indiske og andre diplomater og maldiviske tjenestemenn. Maldivisk politi sa at materiale som ble beslaglagt fra mobben ble sporet tilbake til Yameens kontor. Tidligere i år hadde Solih-regjeringen forbudt protester mot India og siterte dem som en trussel mot Maldivenes nasjonale interesser.

Yogahendelsen kom dager etter de kontroversielle uttalelsene fra Nupur Sharma mot profeten. Maldivene hadde da sluttet seg til flere andre islamske land for å fordømme uttalelsene, men først etter at opposisjonen satte press på regjeringen og det ble klart at det å ikke gjøre det ville medføre enorm politisk risiko.

Etter hendelsen med Yoga Day. , ga MDP ut en uttalelse om at «disse typer grove og voldelige handlinger har ingen plass i et fredelig demokratisk samfunn som vårt.”

TO ER ALLTID BEDRE | Våre to- års abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå