Linde: Kampen för nedrustning av kärnvapen är inte över

0
38

Att Sverige ansökt om medlemskap i Nato är förenligt med Sveriges arbete för en fredligare och säkrare värld. Det skriver utrikesminister Ann Linde (S) på SvD Debatt inför en nedrustningskonferens i New York. ”Flera av Natos medlemmar, däribland Kanada, Norge och Tyskland, har visat att det går att bedriva ett aktivt nedrustningsarbete och samtidigt vara en del av försvarsalliansen.” Linde skriver att det globala säkerhetsläget försämrades dramatiskt i och med Rysslands invasion av Ukraina. Rysslands hot, tillsammans med Irans och Nordkoreas trotsande är en påminnelse om att arbetet mot kärnvapen måste fortsätta. Det kommer Sverige verka för under konferensen, skriver utrikesministern. ”Det är vårt gemensamma ansvar – i mänsklighetens intresse – att se till att de katastrofala humanitära och miljömässiga konsekvenser som användningen av kärnvapen skulle kunna leda till aldrig får bli verklighet igen.” Ann Linde, utrikesminister (S)