Varför det finns en ökning av antalet indiska studenter, särskilt kvinnor, som vinner Erasmus-stipendier

0
34

Vinnarna av Erasmus+ stipendier. (Foto: Erasmus-teamet)

Det har skett en kraftig ökning av antalet indianer som vinner Erasmus Mundus Joint Masters-stipendier och Indien har rankats först bland 167 länder för andra året i rad 2022, visar data från EU. Så många som 161 indiska studenter, inklusive 88 kvinnliga kandidater, har tilldelats det prestigefyllda stipendiet för utbildningsprogram i år.

European Region Action Scheme for the Mobility of University Students (Erasmus) är ett program som finansieras av Europeiska unionen för att stödja utbildning för studenter över hela världen. Det uppmuntrar också partnerskap mellan globala universitet. Erasmus+-stipendier täcker deltagandekostnader, resekostnader och levnadsbidrag för mottagarna.

Läs |Varför regeringen skrotade KVPY-examen och slog samman stipendieprogrammet med INSPIRE

Data från Erasmus visar att under de senaste fem åren, av 165 länder, har ansökningarna om stipendier från hela världen ökat med 37 procent och med hela 87 per år. cent från Indien.

Antalet ansökningar som registrerats under de senaste fem åren. (Foto: Pixabay/com, grafik av Abhishek Mitra)

När det kommer till att vinna stipendier har indiers prestation varit mer än dubbelt så stor som deras globala jämnåriga. Även om det har skett en ökning med 69,99 procent globalt, har Indien sett en ökning med 151,56 procent – ​​i genomsnitt har antalet framgångsrika indiska sökande ökat med 27 procent varje år.

Subscriber Only StoriesView All< figur>Premium

Son till en testallägare, tyngdlyftaren Sanket vinner silver, Indien& #8217;s …

Premium

UPSC Essentials: Nyhetsexpress varje vecka med MCQs – MSME till Cheetahs och merPremium

Vill du ha en god matupplevelse? Dela din data först

Premium

Mitt i bråk om anklagelser mot Iranis dotter, svarar familjen Goan t…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Det är märkbart att det har skett en avsevärd ökning av antalet indiska kvinnor som vinner stipendiet 2021 och 2022. Under 2021, av de 153 indiska studenter som tilldelades Erasmus+-stipendiet var 74 kvinnor och 88 indiska kvinnor vann stipendiet av 161 sökande i år.

Läs även |Över 51 procent av studenterna vid MICA:s nya kull är kvinnor < p>“EU har antagit en jämställdhetsstrategi som presenterar politiska mål och åtgärder för att senast 2025 göra betydande framsteg mot ett jämställt Europa. Denna strategi förutser också att 85 procent av alla nya externa åtgärder kommer att främja jämställdhet och kvinnors egenmakt till 2025, vilket kommer att bidra till att bygga ett mer inkluderande och välmående samhälle,” sa Seppo Nurmi, Chargé d’Affaires, Europeiska unionens delegation till Indien.

”Det är ett erkännande av den akademiska excellens hos indiska kandidater,&#8221 ; tillade Nurmi.

Nurmi sa, förutom institutioner i världsklass, möjligheten att resa och studera i minst två länder och kulturell mångfald är några av anledningarna till att indier föredrar Europa.

“Studenterna får genom detta stipendium en möjlighet att studera och bedriva forskning vid minst två universitet i olika europeiska länder och få en gemensam, dubbel eller flera grader, vilket ger dem en unik exponering, säger en EU-tjänsteman och tillägger att hittills har över 6 000 indiska studenter och akademiker dragit nytta av Erasmus Mundus-stipendier.

Tjänstemannen ansåg också att den ökande medvetenheten var en av anledningarna till en avsevärd ökning av ansökningarna från indiska studenter. “Nätverk med alumner har också bidragit till att öka både volymen och kvaliteten på ansökningarna”, tillade tjänstemannen.

Europa har över 4 000 institutioner för högre utbildning, med mer än 17 miljoner studenter och 1,5 miljoner akademiker, inklusive 435 000 forskare.

Indier föredrar dessa kurser. (Graf av Abhishek Mitra)

I år kommer indiska mottagare av Erasmus Mundus-stipendierna från 19 stater över hela Indien. De kommer att stanna och studera i över 18 olika europeiska länder under en tidsperiod på två år.

Förutom Indien är andra toppländer när det gäller antalet sökande Nigeria, Pakistan, Brasilien, Bangladesh och Mexiko under de senaste åtta åren.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu