USAs tilbud om å bytte russisk våpenforhandler for Griner fremhever ukomfortable valg

0
36

Familiene til Paul Whelan (til venstre) og Brittney Griner (til høyre) ble forsikret om at administrasjonen gjør alt den kan for å frigjøre dem. (Reuters/AP/File)

Skrevet av Peter Baker

En er kanskje verdens mest beryktede våpenhandler, en mann kjent som “Dødens kjøpmann” som solgte våpen til terrorister, opprørere og militante rundt om i verden før han til slutt ble jaktet og sperret inne for å ha konspirert for å drepe amerikanere.

Den andre er en basketballspiller som ble tatt med litt hasjolje.

De er på ingen måte sammenlignbare, men Biden-administrasjonen har foreslått å bytte dødens kjøpmann for den fengslede basketballspilleren, så vel som en tidligere marinesoldat som ble holdt i Russland på det som anses som oppdiktede anklager for spionasje. I den harde og kyniske verdenen av internasjonalt diplomati er utveksling av fanger sjelden pent, men usmakelige valg er ofte de eneste valgene på bordet.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Gujarat for å gjenoppta sjøflyturen til Statue of Unity med amfibiefly

Premium

Santhaler og deres store opprør i 1855

Premium

Et parlament for små ting

Premium

Margaret Alva: ‘Jeg vet at det er press, trusler& #8230;. (Men) M…Abonner nå for å få 66 % RABATT

Om byttet ville gå gjennom forble uklart. USAs utenriksminister Antony Blinken offentliggjorde tilbudet delvis for å forsikre familiene til Brittney Griner, basketballspilleren, og Paul Whelan, den tidligere marinesoldaten, om at administrasjonen gjør alt den kan for å frigjøre dem.

Russiske tjenestemenn, som lenge har søkt løslatelse av våpenhandleren Viktor Bout, bekreftet diskusjonen torsdag, men sa at utenriksminister Sergey Lavrov var for opptatt til å snakke med Blinken nå.

Må leses i forklart |Hvem er Brittney Griner, WNBA-stjerne i varetekt i Russland?

Avsløringen av forhandlingene reiste åpenbare spørsmål om hvilke, om noen, standarder som bør gjelde når USA godtar å handle med fanger, en gåte som har utfordret nasjonens ledere siden grunnleggelsen.

Debatten blir desto mer kompleks når den involverer utveksling av ikke soldater på en slagmark eller spioner i en kald krig, men farlige kriminelle for sivile hvis virkelige kriminalitet blir fanget opp i internasjonale intriger på feil sted, feil tid.

< p>“Det faktum at Bout er en stor fisk er egentlig ikke en del av beregningen,” sa Jeremy Bash, som var stabssjef i CIA da USA foretok et høyprofilert spionbytte med Russland i 2010. “Vi setter pris på våre egne borgere tusen ganger mer enn vi verdsetter den utenlandske kriminelle. Israel har samme tilnærming. De ville byttet tusen Hamas-krigere for én IDF-soldat. Vi i USA har samme holdning. Vi vil gjøre nesten hva som helst for å redde et amerikansk liv.»

Men andre veteraner fra tidligere administrasjoner uttrykte bekymring for at slike utvekslinger, spesielt en som ser ut til å være like ubalansert som å bytte en dødshandler med våpen for en idrettsutøver som kan ha dampet, vil bare oppmuntre til fengsling av flere amerikanere som kan brukes som gisler.

“Jeg tar en ganske hard linje på det,” sa John Bolton, en tidligere FN-ambassadør og nasjonal sikkerhetsrådgiver. «Det er én ting å utveksle krigsfanger. Det er én ting å utveksle spioner når du vet at det skjer.» Men «forhandlinger og utveksling med terrorister eller med autoritære regjeringer» blir farlig «fordi da setter du bare en pris på det neste amerikanske gisselet.»

Ikke gå glipp av |USA, Russland bytter ut fangene Reed og Yaroshenko midt i krigsspenninger

Saken til Griner har vakt oppmerksomhet, ikke bare fordi hun er en stjernespiller i WNBA, men fordi arrestasjonen hennes kom en uke før Russland invaderte Ukraina og så ut til å være et frekt forsøk fra Moskva på å få et forhandlingskort. President Joe Biden har kommet under et enormt press for å finne en måte å frigjøre henne på, og godkjente tilbudet fra Bout på grunn av bekymringene til justisdepartementet, som ofte har et svakt syn på hestehandel med kriminelle de setter bort.

Blant dem som sier at fangebytte ikke bør være kontroversielt, er Trevor Reed, en tidligere amerikansk marinesoldat som ble løslatt i april fra russisk varetekt i bytte mot at en russisk pilot soner en lengre fengselsstraff i USA på grunn av anklager om kokainhandel.

“Det du må forstå er land som Nord-Korea – Russland nå, åpenbart, Kina, Syria, Iran, Venezuela – land som det kommer til å ta amerikanere som gisler uansett hva,” sa Reed til CNNs Jake Tapper i mai. “Og selv om de ikke mottar noen form for utveksling for disse fangene, vil de gjøre det uansett bare av ren ondskap bare for å vise USA at 'Vi tok dine borgere'.”

For deres familier også, ser valget annerledes ut enn for geopolitiske personer som er bekymret for presedensen. “Det er en vanskelig samtale, og heldigvis er jeg ikke president i USA,” sa Whelans bror, David, til Fox News torsdag. “Men hvis presidenten tar den vanskelige avgjørelsen, vil jeg absolutt støtte Pauls løslatelse hvis det blir resultatet.”

De siste årene har den amerikanske regjeringen forsøkt å skape en mer systematisk tilnærming til slike situasjoner. President Barack Obama undertegnet en eksekutiv ordre i 2015 som opprettet en spesiell presidentutsending ved utenriksdepartementet dedikert til å bringe hjem urettmessig internerte amerikanske borgere.

Les også |Hvordan fungerer en fangeutveksling?

President Donald Trump undertegnet lovgivning sent i 2020 kort tid før han forlot kontoret som kodifiserte den spesielle utsendingen og påla utenriksdepartementet å evaluere hvert tilfelle av en amerikansk internert i utlandet for å avgjøre om de blir holdt illegitimt og henvise de som er til gisselkontoret.< /p>

Akkurat denne måneden signerte Biden en ordre som bygger på 2020-loven for å gi støtte til familier til amerikanere som er urettmessig internert eller holdt som gisler i utlandet, og for å godkjenne økonomiske sanksjoner og reisesanksjoner mot de som anses ansvarlige.

Men Jared Genser, en mangeårig menneskerettighetsadvokat som representerer amerikanere holdt av utenlandske regjeringer og har tatt til orde for noen av endringene, sa at reformene ikke har gått langt nok. Han har sendt et forslag til Blinken og Jake Sullivan, Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver, og oppfordret til en multinasjonal avtale for å legge til rette for felles reaksjoner på gisseltaking, slik at hvis en borger fra en undertegnende nasjon ble urettmessig arrestert, ville mange nasjoner ta felles tiltak mot gjerningsmannen. . Han skisserte også ideen i et gjesteessay fra Wall Street Journal.

“I hovedsak, siden '79, prøver vi om og om igjen og om igjen den samme mislykkede tilnærmingen for å gjenopprette gislene våre,” sa Genser i et intervju. “Vi gjør dette fra sak til sak, land for land, med skylapper på mens vi gjør disse forhandlingene. Hvis en sak får mye offentlig profil, får den mer ressurser og oppmerksomhet. Men hvis du ikke kan få høyere profil, får du ingen eller lite hjelp i det hele tatt.»

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke tilbyr deg mer til mindre Kjøp nå< i class="ie-arrow-right">