USA:s erbjudande att byta rysk vapenhandlare mot Griner framhäver obekväma val

0
37

Familjer till Paul Whelan (vänster) och Brittney Griner (höger) var försäkrade om att administrationen gör allt den kan för att befria dem. (Reuters/AP/File)

Skrivet av Peter Baker

En är kanske världens mest ökända vapenhandlare, en man känd som “Merchant of Death” som sålde vapen till terrorister, rebeller och militanter runt om i världen innan han slutligen jagades och låstes in för att ha konspirerat för att döda amerikaner.

Den andra är en >basketspelare som åkte fast med lite hascholja.

De är inte på något sätt jämförbara, men Biden-administrationen har föreslagit att byta ut dödshandlaren för den fängslade basketspelaren såväl som en före detta marinsoldat som hålls i Ryssland på vad som anses vara anklagelser om förfalskat spionage. I den internationella diplomatins hårda och cyniska värld är utbyte av fångar sällan vackert, men obehagliga val är ofta de enda valen på bordet.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Gujarat för att återuppta resan med sjöflygplan till Statue of Unity med amfibieflygplan

Premium

Santhaler och deras stora uppror 1855

Premium

Ett parlament för små saker

Premium

Margaret Alva: ‘Jag vet att det finns påtryckningar, hot& #8230;. (Men) M…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Om bytet skulle gå igenom förblev oklart. USA:s utrikesminister Antony Blinken offentliggjorde erbjudandet delvis för att försäkra familjerna till Brittney Griner, basketspelaren, och Paul Whelan, före detta marinsoldaten, att administrationen gör allt den kan för att befria dem.

Ryska tjänstemän, som länge har begärt frigivning av vapenhandlaren Viktor Bout, bekräftade diskussionen på torsdagen men sa att utrikesminister Sergey Lavrov var för upptagen för att prata med Blinken nu.

Måste läsas i förklarat | Vem är Brittney Griner, WNBA-stjärna häktad i Ryssland?

Avslöjandet av förhandlingarna väckte uppenbara frågor om vilka, om några, standarder som bör gälla när USA går med på att handla med fångar, en gåta som har utmanat nationens ledare sedan dess grundande.

Debatten blir desto mer komplex när den handlar om att inte byta ut soldater på ett slagfält eller spioner i ett kallt krig utan farliga brottslingar mot civila vars verkliga brott fastnar i internationella intriger på fel plats, fel tid.

< p>“Det faktum att Bout är en stor fisk är egentligen inte en del av kalkylen”, säger Jeremy Bash, som var stabschef på CIA när USA gjorde ett uppmärksammat spionbyte med Ryssland 2010. “Vi värdesätter våra egna medborgare tusen gånger mer än vi värderar den utländska brottslingen. Israel har samma inställning. De skulle byta ut tusen Hamas-krigare mot en IDF-soldat. Vi i USA har samma inställning. Vi kommer att göra nästan vad som helst för att rädda ett amerikanskt liv.”

Men andra veteraner från tidigare förvaltningar uttryckte oro över att sådana utbyten, särskilt ett som på dess ansikte verkar vara lika obalanserat som att byta ut en vapenhandlare som handlar med döden. för en idrottare som kan ha vaped, skulle bara uppmuntra till fängelse av fler amerikaner som skulle kunna användas som gisslan.

“Jag tar en ganska hård linje om det”, säger John Bolton, en före detta FN-ambassadör och nationell säkerhetsrådgivare. “Det är en sak att byta krigsfångar. Det är en sak att byta spioner när man vet att det pågår.” Men “förhandlingar och utbyten med terrorister eller med auktoritära regeringar” blir farliga “för då sätter du bara ett pris på nästa amerikanska gisslan.”

Missa inte |USA, Ryssland byter fångar Reed och Yaroshenko mitt i krigsspänningar

Griners fall har väckt uppmärksamhet inte bara för att hon är en stjärnspelare i WNBA utan för att hennes arrestering skedde en vecka innan Ryssland invaderade Ukraina och verkade vara ett fräckt försök från Moskva att få ett förhandlingskort. President Joe Biden har utsatts för enorm press för att hitta ett sätt att befria henne och godkände Bouts erbjudande på grund av farhågorna från justitiedepartementet, som ofta har en svag syn på hästhandel med brottslingar som det skjuter undan.

Bland dem som säger att fångbyten inte bör vara kontroversiell är Trevor Reed, en före detta amerikansk marinsoldat som i april frigavs från ryskt häkte i utbyte mot att en rysk pilot avtjänar ett längre fängelsestraff i USA på grund av anklagelser för kokainhandel.

“Det du måste förstå är länder som Nordkorea – Ryssland nu, uppenbarligen, Kina, Syrien, Iran, Venezuela – sådana länder kommer att ta amerikaner som gisslan oavsett vad”, sa Reed till CNN:s Jake Tapper i maj. “Och även om de inte får någon typ av utbyte för dessa fångar, kommer de att göra det ändå bara av ren illvilja bara för att visa USA att 'Vi tog dina medborgare'.”

För att även deras familjer ser valet annorlunda ut än för geopolitiska personer som är oroliga över prejudikatet. “Det är ett svårt samtal, och lyckligtvis är jag inte USA:s president,” sa Whelans bror, David, till Fox News på torsdagen. “Men om presidenten fattar det svåra beslutet skulle jag absolut stödja Pauls frigivning om det blir resultatet.”

Under de senaste åren har den amerikanska regeringen försökt skapa ett mer systematiskt förhållningssätt till sådana situationer. President Barack Obama undertecknade en verkställande order 2015 om att skapa ett särskilt presidentsändebud vid utrikesdepartementet som ägnas åt att föra hem felaktigt fängslade amerikanska medborgare.

Läs också |Hur fungerar ett fångutbyte?

President Donald Trump undertecknade lagstiftning i slutet av 2020 kort innan han lämnade kontoret som kodifierade det särskilda sändebudet och uppmanade utrikesdepartementet att utvärdera varje fall av en amerikansk fängslad utomlands för att avgöra om de hålls olagligt och hänvisa dem som är till gisslankontoret.< /p>

Just den här månaden undertecknade Biden en verkställande order som bygger på 2020 års lag för att ge stöd till familjer till amerikaner som felaktigt fängslats eller hållits som gisslan utomlands och för att godkänna ekonomiska sanktioner och resesanktioner mot dem som anses ansvariga.

Men Jared Genser, en mångårig människorättsadvokat som representerar amerikaner som hålls av utländska regeringar och som har förespråkat några av förändringarna, sa att reformerna inte har gått tillräckligt långt. Han har skickat ett förslag till Blinken och Jake Sullivan, Bidens nationella säkerhetsrådgivare, där han uppmanar till ett multinationellt avtal för att underlätta gemensamma svar på gisslantagande, så att om en medborgare i en undertecknande nation felaktigt fängslades, skulle många nationer vidta gemensamma åtgärder mot förövaren . Han beskrev också idén i en gästuppsats från Wall Street Journal.

“I huvudsak, sedan 79, försöker vi om och om igen och om igen samma misslyckade tillvägagångssätt för att återställa våra gisslan”, sa Genser i en intervju. “Vi gör detta från fall till fall, land för land, med skygglappar på när vi gör dessa förhandlingar. Om ett ärende får mycket offentlig profil får det mer resurser och uppmärksamhet. Men om du inte kan få högre profil får du ingen eller lite hjälp alls.”

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu< i class="ie-arrow-right">