Han är arkitekten bakom Putins ekonomiska krig

0
37

En månad efter att Ryssland invaderade Ukraina började de ekonomiska effekterna bli kännbara i Moskva. Den 23 mars slog Vladimir Putin tillbaka och krävde att Rysslands motståndare i Europa skulle betala sina räkningar för naturgas i rubel. Bakom draget står den ryske ekonomen Maxim Oresjkin, ”arkitekten bakom Putins ekonomiska krigsföring”, skriver Bloomberg. Den 40-årige Maxim Oresjkin är född i Moskva. Han har arbetat på flera ryska och internationella storbanker samt på Rysslands finansministerium – och är sedan två år tillbaka ekonomisk rådgivare åt presidenten. Under kriget ska han bland annat ha hjälpt till att begränsa skadorna när ryska banker stängdes av från Swift-systemet, och myntat uttryck som Putin återanvänt i sina tal. Vad Oresjkin och andra ekonomer möjligen lyckats med tidigare i karriären är numera ointressant, säger den regimkritiska ekonomen Konstantin Sonin. – Nu skiljer de sig inte från andra högt betalda tjänstemän i en regering som för ett kriminellt krig, säger han till Bloomberg. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. I sommar får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.