PS5 maakt geen verbinding met tv? 13 oplossingen om te proberen

0
35

Geeft uw tv een zwart scherm of het bericht 'Geen signaal' weer wanneer deze is aangesloten op uw PlayStation 5? Het probleem kan een defecte HDMI-kabel zijn, vuile of beschadigde poorten, onjuiste video-invoer (op tv), enz.

Dit bericht belicht stappen voor probleemoplossing om te proberen als je PS5 geen verbinding maakt met tv's of monitoren.

Inhoudsopgave

  1. Controleer uw PS5-indicatielampje

  Je PS5 moet een effen wit indicatielampje weergeven wanneer deze is ingeschakeld. Als de console geen licht weergeeft, is deze uitgeschakeld en worden er geen videosignalen naar uw tv verzonden. Een ononderbroken oranje indicatielampje betekent dat je PS5 in de rustmodus staat. Zet je PS5 aan of haal hem uit de rustmodus om de beelden te herstellen.

  Druk op de aan/uit-knop op de console of druk op de PS-knop op de PS5-controller. Wacht vervolgens een paar seconden en controleer of uw tv beelden van de console weergeeft.

  Neem contact op met PlayStation Support als je PS5-indicator een pulserend rood licht is. Dat betekent dat de console oververhit is en aan onderhoud toe is.

  2. Start je PS5 opnieuw op

  De console loopt vast als je PS5 een constant blauw licht weergeeft of wit of blauw blijft knipperen. Het opnieuw opstarten van de console kan het probleem verhelpen.

  Haal de voedingskabel van je PS5 uit het stopcontact, wacht 60 seconden en sluit de console weer aan. Controleer of de HDMI-kabel correct is aangesloten en schakel de console weer in.

  3. Sluit de HDMI-kabel opnieuw aan

  Losse kabelverbindingen kunnen de videosignaaloverdracht van je PS5 naar je tv verstoren. Steek het ene uiteinde van de HDMI-kabel in uw tv-poort en zorg ervoor dat deze helemaal naar binnen gaat.

  Sluit het andere uiteinde van de kabel aan op de HDMI-poort aan de achterkant van je PS5-console. Zorg ervoor dat de verbinding stevig en veilig is, maar steek de kabel niet te hard in, zodat u de HDMI-poort niet beschadigt.

  Zet de PlayStation 5 aan en stel de ingangsbron van je tv in op de HDMI-aansluiting waarop de console is aangesloten.

  4. Controleer de tv-video-invoerbron

  De PlayStation 5-console verbindt tv's en monitoren via High Definition Multimedia Interface (HDMI). Als je televisie of monitor meerdere HDMI-poorten heeft, zorg er dan voor dat de video-invoerbron is ingesteld op de HDMI-poort waarop je PS5 is aangesloten.

  Houd de knop “Input” of “Bron” op de afstandsbediening van de tv ingedrukt totdat deze beelden weergeeft van de HDMI-ingang waarop je PS5 is aangesloten. Nogmaals, zorg ervoor dat je PS5 is ingeschakeld terwijl je de invoerbron van je tv wijzigt.

  5. Ontkoppel HDMI-accessoires

  Met HDMI-splitters (of HDMI-switchers) kunt u audio- en videosignalen delen tussen meerdere apparaten. Zo sluit je je PlayStation 5 aan op meerdere tv's of monitoren met een HDMI splitter. Evenzo kunt u met een splitter meerdere consoles op één tv aansluiten.

  Als een HDMI-splitter niet incompatibel is met je tv of PS5, kan deze de verbinding tussen beide apparaten onderbreken.

  Verwijder elke HDMI-splitter die op je PS5 of tv is aangesloten en sluit de console rechtstreeks op je tv aan. Als uw tv de PS5 daarna detecteert, is de HDMI-splitter het probleem. Zorg er bij het winkelen voor een nieuwe HDMI-splitter voor dat deze PS5-compatibel is.

  6. Probeer een andere HDMI-kabel

  Nagemaakte of nagemaakte kabels van derden kunnen uw PS5 mogelijk niet op uw televisie of monitor aansluiten. Sluit je PlayStation 5 aan op je tv met behulp van de HDMI-naar-HDMI-kabel die bij de console is geleverd. Koop een vervangend exemplaar bij een erkende SONY-winkel of -dealer bij u in de buurt als de originele HDMI-kabel kapot of beschadigd is.

  U kunt een HDMI-kabel van een andere fabrikant gebruiken. Zorg er echter voor dat het een Ultra High Speed ​​(of HDMI 2.1)-kabel is met een HDMI-logo/-opschrift op beide connectoren.

  Hoewel de PS5 een HDMI 2.1-poort heeft en het beste werkt met HDMI 2.1-kabels, kun je de console nog steeds aansluiten op tv's met oudere HDMI-standaarden. Als je tv geen HDMI 2.1-poorten heeft, kun je je PS5 aansluiten met HDMI 2.1-kabels.

  HDMI 2.1-kabels (of Ultra High-Speed ​​HDMI-kabels) zijn achterwaarts compatibel met oudere HDMI-standaarden/-apparaten. Uw tv speelt echter geen videogames met de hoogste resolutie of verversingssnelheid, omdat deze een oude HDMI-poort gebruikt.

  7. Probeer een andere HDMI-poort

  Verplaats de HDMI-kabel naar een andere poort op je tv en controleer of beide apparaten een verbinding tot stand brengen. Vergeet niet om je tv-ingangsbron over te schakelen naar de nieuwe HDMI-poort waarop je de PS5 hebt aangesloten.

  8. Het HDMI-signaalformaat van de tv wijzigen

  Sommige tv-merken (bijvoorbeeld SONY) raden aan het HDMI-signaalformaat van je tv te wijzigen als je PS5 of andere apparaten geen verbinding kunnen maken via HDMI. Stel dat het HDMI-signaalformaat van uw tv is ingesteld op “Standaard”, door het over te schakelen naar “Uitgebreid” kan het probleem worden opgelost. Sommige tv-merken/modellen hebben deze optie als “Verbeterd formaat” of “Verbeterd formaat (8K)”.

  Als je tv meerdere HDMI-poorten heeft, verander dan het signaalformaat van de specifieke HDMI-poort waarop je PS5 is aangesloten.

  Verbeterde HDMI is een hoogwaardig signaalformaat dat de volledige bandbreedte van de HDMI-poort van uw tv ontgrendelt. Bovendien zorgt het verbeterde signaalformaat ervoor dat je 4K HDR-gameplay krijgt op de PS5.

  Schakel over naar het signaalformaat “Standaard” als je PS5 geen verbinding kan maken met je tv via verbeterde HDMI-instellingen. Raadpleeg de instructiehandleiding van uw tv of neem contact op met de fabrikant voor specifieke instructies over het omschakelen van het HDMI-signaalformaat.

  9. Schakel uw tv uit en weer aan

  Schakel uw tv uit als de problemen aanhouden. Schakel uw tv uit met de afstandsbediening of haal de voedingsadapter uit het stopcontact. Wacht ongeveer een minuut, sluit de tv weer aan en stel de invoerbron van de tv in op de HDMI-poort waarop de PS5 is aangesloten

  10. Maak de PS5 HDMI-poort schoon

  Als er vreemde materialen in de HDMI-poort van je PS5 zitten, kan dit de verbinding van de console met je tv verstoren. Controleer de HDMI-poort van je PS5 op vuil, stof, puin of smurrie. Gebruik een zachte borstel om vreemd materiaal te verwijderen. Als je een blikje perslucht hebt, kunnen een paar sprieten in de HDMI-poort stof en vuil losmaken.

  Je moet ook de HDMI-poort(en) van je tv schoonmaken, vooral als er geen verbinding kan worden gemaakt met een apparaat.

  11. Update de firmware van je tv

  Als je een smart-tv gebruikt, kunnen softwareproblemen voorkomen dat er beelden van HDMI-apparaten worden weergegeven. Ga naar het instellingenmenu van je tv, werk de firmware of het besturingssysteem bij en controleer of dat het probleem oplost.

  We raden u ook aan uw tv zo te configureren dat de firmware automatisch wordt bijgewerkt wanneer er een nieuwe versie beschikbaar is. Controleer op “Automatische software-update” of “Automatische firmware-update” in het software-instellingenmenu van uw tv.

  Je zou ook in staat moeten zijn om de firmware van je tv bij te werken vanaf de website van de fabrikant, afhankelijk van het merk of model van je tv. Neem contact op met uw tv-fabrikant voor meer informatie over het installeren van de meest recente systeemsoftware op uw tv.

  12. Probeer een andere tv of monitor

  Sluit de PS5 aan op een andere tv of monitor met een compatibele high-speed HDMI-kabel. De HDMI-poort van de console is waarschijnlijk defect als de nieuwe monitor of tv geen videosignalen van je PS5 ontvangt. Probeer een andere kabel op de monitor en controleer of deze werkt.

  13. Wijzig de resolutie van de video-uitvoer van de PS5 in de veilige modus

  Sommige PS5-gebruikers hebben het probleem met het zwarte scherm hersteld door de videoresolutie van hun PS5 te wijzigen in HDCP 1.4. High-Bandwidth Digital Content Production (HDCP) is een inhoudsbeveiligingsprotocol om ongeautoriseerde opname van inhoud op de PS5 te voorkomen.

  PS5 ondersteunt de nieuwste HDCP-versie (HDCP 2.3) en schakelt automatisch tussen andere versies (HDCP 2.2 en HDCP 1.4), afhankelijk van je tv-model. Stel je PS5 in om HDCP 1.4 te gebruiken als je tv alleen een zwart scherm weergeeft.

  Om dat te doen, moet je eerst je PS5 opstarten in de veilige modus.

  1. Houd de aan/uit-knop op de PS5 drie seconden ingedrukt om de gameconsole uit te schakelen.
  1. Laat de aan/uit-knop los en wacht tot de console is uitgeschakeld.
  2. Houd de aan/uit-knop opnieuw ingedrukt totdat je de PS5-piep twee keer hoort.

  Houd er rekening mee dat de tweede piep meestal ongeveer zeven seconden na de eerste piep komt. Dus blijf de aan/uit-knop ingedrukt houden en laat los bij de tweede piep. Dat zal je PS5 opstarten in de veilige modus.

  1. Sluit de DualSense-controller aan op de console met een USB-kabel en druk op de PS-knop op de controller.
  1. Selecteer Video-uitgang wijzigen.
  1. Selecteer Resolutie wijzigen.
  1. Selecteer Alleen HDCP 1.4 en selecteer Opnieuw opstarten op de bevestigingspagina.

  Je tv zou nu visuele signalen van de gameconsole moeten detecteren. Zorg ervoor dat de PS5 correct is aangesloten op je tv met een compatibele kabel.

  Ga gamen

  Als je PS5 nog steeds geen verbinding kan maken met je tv, zelfs niet in de veilige modus, is de HDMI-poort of het moederbord waarschijnlijk beschadigd. Neem contact op met PlayStation Support of bezoek een PlayStation Repair Center om je PS5 te laten onderzoeken op hardwareproblemen. Je krijgt mogelijk een nieuwe console als je PS5 nog onder de garantie valt en het verbindingsprobleem te wijten is aan een fabrieksfout.

  Als je PS5 verbinding maakt met andere monitoren dan je tv, neem dan contact op met de fabrikant of reset de tv naar de fabrieksinstellingen.