Förklarat: Vem representerar Indien på CWG och från vilken stat

0
53

Indiska boxarna Lovlina Borgohain, Nikhat Zareen, Jasimine Lamboria och Nitu Ghanghas med CWG-maskot Perry the Bull i Birmingham. (PTI Photo)

Totalt 215 idrottare kommer att representera Indien i 15 grenar vid Commonwealth Games (CWG), som börjar på torsdag i Birmingham. Den indiska kontingenten representeras av nästan alla stater och unionsterritorier, bland vilka Haryana med 39 idrottare har den högsta representationen – ungefär som vid OS i Tokyo förra året. Haryana följs av Punjab (26), Tamil Nadu (17) och Delhi och Maharashtra (14 vardera).

Läs också |I svett och kaos erbjuder Birmingham balsam från Commonwealth Games till Storbritannien och utanför

Vem kommer från Haryana

Under åren har Haryana producerat några av Indiens främsta idrottare i evenemang som boxning, bana och amp; fält, brottning och cykling. I den nuvarande kontingenten är staten väl representerad av både män och kvinnor. Enligt listan över idrottare som sammanställts av Sports Authority of India (SAI) är 19 av de 39 idrottarna från Haryana kvinnor.

Damhockeylaget, som knappt missade en OS-medalj förra året, har bidragit mycket till det. Åtta kvinnor i truppen på 18 är från Haryana. Delstaten har också flera boxare och brottare, av vilka många, inklusive Vinesh Phogat, Sakshi Malik och Jaismine Lamboriya, ses som starka utmanare till en medalj.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

‘Thanda karke khao': Varför BJP är oberörd över Maharashtra Cabinet e…

Premium

UPSC Key-29 juli 2022: Varför du bör läsa 'MiG-21 krasch eller flygande kista…

Premium

Varför Olena Zelenskas Vogue-fotografering gör oss obekväma< figur>Premium

Europas bortglömda konflikt som hotar Bosniens överlevnad Prenumerera nu för att få 66 % RABATT Den totala indiska kontingenten omfattar 215 idrottare

idrottens geografi

Indiens medaljutsikter kommer inom ett brett utbud av sporter, som var och en åtnjuter popularitet i olika regioner. Kontaktsporter som judo, brottning och boxning har stor representation från de nordliga delstaterna Delhi och Haryana. Racketsporter som badminton, squash och bordtennis, där Indien har haft framgångar på senare tid, är väl representerade i södra delstaterna Tamil Nadu, Telangana och Kerala.

Landets brottningskontingent förväntas ta in massor av medaljer, och var och en av de 12 brottarna kommer från antingen Haryana eller Delhi, visar listan som släppts av SAI. Sex av Indiens 12 boxare är också från Haryana. Å andra sidan kommer badmintonstjärnorna P V Sindhu och Kidambi Srikanth från Telangana, och minst sju squashspelare och fem bordtennisspelare kommer från Tamil Nadu.

Läs också |Dagarna före Commonwealth Games misslyckas en annan indisk idrottare med dop. testa Den 22:a upplagan av Commonwealth Games spelas från 28 juli till 8 augusti i Birmingham. (Foto: PTI)

Assams representanter

Assam har bara den 15:e högsta befolkningen i Indien, och en bråkdel av resurserna ståtar med stater som Haryana och Tamil Nadu. Ändå skickar staten så många som sju idrottare till Birmingham. Av dessa är tre från Lawn Bowls-kontingenten, och alla de andra fyra ses som medaljkandidater.

Boxaren Lovlina Borgohain, färsk från ett brons i Tokyo, är en av de stora favoriterna till en medalj, och så är 59-kg tyngdlyftaren Popy Hazarika, medan Shiva Thapa kan vara en mörk häst i boxning. Hima Das, under tiden, kanske inte har många stora internationella resultat under sitt bälte, men hon är 400 m nationella rekordhållare och en av Indiens största banstjärnor.

Best of Explained

  • 'Rashtrapatni' rad: Hur ska presidenten tilltalas?
  • INS Vikrant: Varför ett hangarfartyg är viktigt
  • Marknaderna stiger, ska du investera för kortsiktiga vinster?
Klicka här för fler

Andamancyklister

Andaman & Nicobaröarna, med en uppskattad befolkning på drygt 4 lakh, har gjort det anmärkningsvärt bra inom cykling, med Indiens bästa prestation någonsin vid de asiatiska banmästerskapen i New Delhi förra månaden. Union Territory kan ha en medaljhopp i Esow Alben, den första indiska cyklisten att nå topp 10 på världsrankingen. Han kommer dock att behöva slå flera snäpp över sin vikt för att sluta på pallen.

Esow slutade femma i keirin-tävlingen och åttonde i sprinttävlingen i Delhi förra månaden. Han har en lagkamrat från Andaman & Nicobar i David Beckham — en cyklist, inte fotbollsspelaren.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu