Hoeveel RAM heeft uw Android eigenlijk nodig?

0
38

Je Android-smartphone is in wezen een computer voor algemeen gebruik, wat betekent dat hij, net als een laptop of desktop-pc, RAM (Random Access Memory) gebruikt om ervoor te zorgen dat je telefoon apps kan uitvoeren en alles kan doen wat je nodig hebt.

Tegenwoordig kun je een Android-telefoon kopen met geheugenspecificaties tussen 4 GB en 16 GB RAM, en er is geen manier om die hoeveelheid fysiek RAM-geheugen na je aankoop te upgraden. Dat betekent dat u een telefoon moet kiezen met de juiste hoeveelheid RAM voor uw behoeften, anders loopt u het risico dat u moet upgraden naar een nieuwe handset lang voordat u dat anders zou moeten doen.

Inhoudsopgave

  Wat RAM in uw telefoon doet

  Net als andere soorten personal computers heeft een Android-smartphone een CPU, RAM en meer permanente opslag in de vorm van een ingebouwde SSD (Solid State Drive). RAM is de snelle werkruimte waar het besturingssysteem, geopende applicaties en de gegevens waarmee ze werken worden bewaard.

  Hoe meer RAM uw telefoon heeft, hoe sneller de prestaties bij het schakelen tussen applicaties. Als je apps wilt gebruiken die veel geheugen verbruiken, zoals video-editors of complexe mobiele games, dan heeft je telefoon mogelijk niet genoeg geheugen om zonder te haperen en haperen te werken.

  Hoe Android-geheugenbeheer werkt

  Hoe Android de toewijzing van geheugen aan apps beheert, heeft een grote invloed op hoeveel RAM je nodig hebt. Android is gebaseerd op de Linux-kernel en de manier waarop bronnen zoals geheugen worden toegewezen, werkt in beide besturingssystemen hetzelfde.

  Wanneer u een app in Android opent, wordt er een nieuw 'proces' gemaakt dat om bronnen zoals RAM vraagt. De app krijgt zoveel als hij nodig heeft zonder iets anders te beïnvloeden als er vrij geheugen beschikbaar is.

  Als er niet genoeg vrije RAM is, is het eerste wat Android doet “RAM-pagina's verwisselen” naar een speciaal gecomprimeerd RAM-segment genaamd ZRAM. Dit is geen hardware-ding. Het is gewoon een logisch deel van het RAM-geheugen dat is afgezet en dat gecomprimeerde RAM-pagina's bevat. Deze gegevens kunnen niet rechtstreeks worden gelezen, maar moeten eerst worden gedecomprimeerd en in het normale gedeelte van het RAM worden geladen. Het is echter nog steeds sneller dan het laden van app-gegevens uit de opslag.

  Als er geen ZRAM meer beschikbaar is, zal Android oudere processen doden die momenteel niet in gebruik zijn, waardoor er geheugen vrijkomt dat ze gebruiken. Android-apps zijn zo geschreven dat ze weten dat ze op deze manier kunnen worden uitgeschakeld als een normaal onderdeel van RAM-beheer. Dus in theorie zouden ze hun staat moeten opslaan in de opslag, zodat je verder kunt gaan waar je was gebleven. Dit komt echter wel met een prestatiestraf.

  De voordelen van meer RAM

  Hoe meer RAM je hebt, hoe meer ruimte je hebt in ZRAM-ruimte, hoe meer actieve apps je in het geheugen kunt bewaren en hoe soepeler schakelen tussen recente apps waarschijnlijk zijn.

  Android gebruikt RAM, zelfs als het niet expliciet aan een app is toegewezen. Als u bijvoorbeeld bestandsoverdrachten uitvoert, kunnen deze worden versneld door uw RAM als cache te gebruiken. Zoals alle moderne besturingssystemen, gebruikt Android zoveel RAM als je nodig hebt om dingen in het algemeen te versnellen. Zodra een proces dat geheugen nodig heeft, wordt het onmiddellijk vrijgegeven, maar het is nooit letterlijk leeg of ongebruikt.

  Aangezien veel applicaties in Android op de achtergrond draaien, is het ook handig om meer RAM te hebben zodat achtergrondprocessen soepel kunnen verlopen, zelfs als je een RAM-hongerige app (zoals PUBG of Diablo) op de voorgrond gebruikt. Als je app-werk op een gesplitst scherm doet terwijl je naar muziek op de achtergrond luistert of bestanden downloadt, zorgt meer RAM ervoor dat alles probleemloos verloopt.

  RAM “Plus” Functies

  Hoewel je het RAM-geheugen van een telefoon niet kunt upgraden en Android RAM niet naar interne opslag verwisselt, staan ​​sommige oplossingen van derden het gebruik van systeemopslag als RAM toe. Hiermee reserveert u een deel van de opslagruimte van uw telefoon als overloopruimte wanneer het beschikbare geheugen opraakt.

  Moderne SSD's voor telefoons zijn nog steeds niet zo snel als RAM, maar ze zijn in absolute termen nog steeds erg snel. Het verplaatsen van uw oudste of inactieve processen naar een speciaal voorbereide opslagregio is nog steeds veel sneller dan het opstarten van de app na het beëindigen van het proces. Als het slim wordt behandeld, kan deze benadering van het wisselen van geheugen resulteren in een soepelere ervaring, vooral op mid- of low-end apparaten met minimaal RAM.

  De nieuwste Samsung Galaxy-telefoons, zoals de S22 Ultra en S21 Ultra, hebben een RAM Plus-functie. Hier kunt u alles specificeren tussen 4 GB en 8 GB aan opslagruimte die moet worden gereserveerd voor swap-ruimte. Deze telefoons worden echter over het algemeen geleverd met 12 GB RAM, afhankelijk van het exacte model, dus RAM Plus heeft een afnemend rendement. Het goede nieuws is dat de middenklasse telefoons van Samsung deze functie ook krijgen.

  Als je geen telefoon hebt (zoals een Google Pixel) die een dergelijke functie biedt, kun je ook een app van derden gebruiken, zoals de populaire SWAP. U loopt echter een groter risico op instabiliteit of andere bugs dan een door de fabrikant goedgekeurde functie.

  Hoeveel RAM heeft uw telefoon nodig?

  Zoals je hebt gezien in de bovenstaande discussie, hangt de hoeveelheid RAM die je nodig hebt in je telefoon af van hoe je hem gebruikt en wat je hem nodig hebt. We gaan dus kijken naar elke algemene RAM-toewijzingsbevestiging die te vinden is in moderne telefoons en beschrijven welk type gebruiker het meest geschikt is voor elk RAM-volume.

  Houd er rekening mee dat Android-telefoons met minder RAM ook over het algemeen zwakkere CPU's en GPU's hebben, dus zelfs als je niet zoveel RAM nodig hebt als de aangeboden hoeveelheid, heb je misschien nog steeds de andere componenten nodig om specifieke apps uit te voeren .

  • Minder dan 4 GB RAM: we kunnen geen enkele gebruiker Android-apparaten aanbevelen die minder dan toewijzingen bieden, zoals 2 GB RAM of 3 GB RAM. Moderne versies van Android hebben ongeveer 1,5 GB opslagruimte nodig, alleen voor het systeem, dus kleinere RAM-capaciteiten zouden de algehele ervaring relatief slecht maken.
  • 4 GB RAM: Dit is een uitstekende RAM-grootte voor gebruikers die hun smartphone slechts voor een beperkt aantal taken gebruiken. Als je voornamelijk sociale media-apps, WhatsApp, e-mail en licht surfen op het web gebruikt met slechts een paar geopende tabbladen, zou je blij moeten zijn met 4 GB RAM. Het spelen van duurdere games kan ertoe leiden dat apps met vertraging worden omgeschakeld of dat apps op de achtergrond vastlopen. Overweeg ook om lichtgewicht browsers zoals Opera te gebruiken in plaats van RAM-zware browsers zoals Chrome.
  • 6 GB RAM: Dit is een goed RAM-niveau voor gebruikers die meerdere standaardapps open hebben staan ​​(bijv. Twitter, Facebook en Instagram allemaal tegelijk) of die graag een gemiddeld aantal browsertabbladen open hebben staan. Dit is ook een goede keuze als u een frequente gebruiker van video- of audiostreaming bent of als achtergrondtoepassingen op uw telefoon draaien. Dit is een uitstekende keuze voor diegenen die graag geavanceerde mobiele games spelen, aangezien je geen prestatieproblemen zou moeten hebben met een dergelijke game naast je standaard apps. Het is een geweldig instapsegment voor gamers.
  • 8 GB RAM: 8 GB is de beste balans tussen kosten en prestaties. Krachtige gebruikers die videobewerkingstoepassingen willen gebruiken of veel verschillende apps en games hebben om tussen te schakelen, moeten kiezen voor 8 GB RAM, omdat het perfect is voor zware multitasking die resulteert in een hoog RAM-gebruik.
  • 12 GB RAM (of meer): dit is meer dan genoeg RAM voor bijna iedereen, sterker nog, het is overdreven voor een mobiele telefoon. Dit vind je alleen bij high-end toestellen zoals de Galaxy S21 Ultra of Galaxy Note. Als je alles op je smartphone doet en Android-desktopoplossingen zoals Samsung Dex gebruikt, dan is 12 GB RAM of meer een zinvolle keuze.

  Het is ook de moeite waard als u maximale soepelheid en snelle systeemrespons wilt, aangezien er over het algemeen voldoende geheugen is om caching en systeemversnelling te ondersteunen en als u ultieme toekomstbestendigheid wilt, dan zijn de 12 GB en de club is voor jou!