Home Svenska Framväxten av högerextrema Latina

Framväxten av högerextrema Latina

0

Rep. Mayra Flores (R-Texas) på sitt kontor i Cannon House Office Building i Washington, den 22 juni 2022. (Shuran Huang/The New York Times)

Av Jennifer Medina

I åratal försökte Texas-republikaner vinna den spansktalande omröstningen med hjälp av ett märke från Bush-eran av medkännande konservatism. Tanken var att en moderat prägel och mjukare retorik om immigration var nyckeln till att slå in på latinamerikanska väljare, särskilt i demokratiska fästen längs den södra gränsen.

Sådant var det gamla Texas. Trump-åldern har gett upphov till ett nytt märke av Texas-republikaner, av vilka en redan går i kongressens salar: det högerextrema Latina.

Rep. Mayra Flores blev den första republikanen att representera Rio Grande Valley på mer än ett sekel efter att hon vann ett specialval förra månaden och vände kongressens plats från blått till rött. Hon blev också den första Latina-republikanen som Texas skickade till kongressen. Hennes förkortade mandatperiod varar till slutet av året, och hon ses som en lång chans att vinna omval till en full etta.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Stater ombord på Gati Shakti, regeringen ser ut att minska projekttiden

Premium

Det är mer än en symbolisk strid mellan Sena-fraktioner

Premium

Telefoner beslagtagna i spionundersökning, anklagelser om “omoraliskt” beteende, 4 arméofficerare…

Premium

The klockan tickar i frågan om energifattigdom Prenumerera nu för att få 66% RABATT Läs också | Republikaner brottas med Trump-faktorn bland latinamerikanska väljare

Men det som är mest slående är att Flores vann genom att undvika moderater, omfamna extremhögern och bära sitt stöd för Donald Trump på ärmen – mer Marjorie Taylor Greene än Kay Bailey Hutchison.

Hennes kampanjslogan – ”Gud , familj, land” – var tänkt att vädja till vad hon kallar de “traditionella värderingarna” i hennes majoritetsspanska distrikt i gränsstaden Brownsville. Hon efterlyste president Joe Bidens riksrätt. Hon twittrade QAnon hashtags. Och hon kallade det demokratiska partiet det “största hotet som Amerika står inför.”

Husets minoritetsledare Kevin McCarthy (R-Calif.) går nedför Capitol-trappan med representanten Mayra Flores (R-Texas), i Washington den 21 juni, 2022. (Shuran Huang/The New York Times)

I en intervju på hennes fortfarande karga kontor dagen efter hennes edsceremoni, fick Flores frågan om hon betraktade Biden som den legitimt valda presidenten.

“Han är USA:s värsta president”, sa hon.

Läs också |

När hon tillfrågades tre gånger till om Biden hade blivit legitimt vald, upprepade hon samma icke-svar.

Två andra Latina-republikaner, Monica De La Cruz i McAllen och Cassy Garcia i Laredo, är också på valsedeln i kongresstävlingar längs den mexikanska gränsen. Alla tre – GOP-tjänstemän har börjat kalla dem ett “trippelhot” – delar högerns åsikter om bland annat invandring, valet 2020 och abort.

De delar samma rådgivare, har hållit kampanj möten och insamlingar tillsammans och har knackat dörr sida vid sida.

De anklagar det demokratiska partiet för att ta latinamerikanska väljare för givna och ser sig själva, liksom deras anhängare, som förkroppsligandet av den amerikanska drömmen: Flores ofta talar om att arbeta tillsammans med sina föräldrar som tonåring i bomullsfälten i Texas Panhandle.

Läs också |USA: Immigrationsvinst för republikaner kan hjälpa Hillary Clinton i slutändan

Flores, De La Cruz och Garcia växte upp i Rio Grande Valley, en arbetarklassregion i fyra län vid Texas sydligaste spets där Hispanics utgör 93 % av befolkningen. Alla tre är tvåspråkiga; Flores föddes i Tamaulipas, Mexiko, och de andra två i södra Texas. Bara De La Cruz har godkänts av Trump, men de förblir alla frispråkiga förespråkare för honom, hans rörelse och hans hårda prat om att begränsa immigration och bygga gränsmuren.

Monica De La Cruz, kandidat för 15:e husets kongressdistrikt, under ett möte i McAllen, Texas, den 20 juni 2022. (Verónica G. Cárdenas/The New York Times)

Rio Grande Valley har länge varit en politiskt liberal men ändå kulturellt konservativ plats. Kyrkobänkarna är fullsatta på söndagar, amerikanska flaggor vajar från sina stolpar på gräsmattorna framför och polisen är vördad. Flores man är en gränspatrullagent, en kommentar som hon ofta betonade på kampanjens spår.

2020 började dalens konservativa kultur utöva ett större inflytande på dess politik. Trump vände på landsbygden i Zapata County och minskade den demokratiska segermarginalen i de fyra dallänen och i andra gränsstäder.

“När du växer upp där nere har du alltid klädda republikaner,” sa Garcia, en tidigare medhjälpare till senator Ted Cruz, R-Texas. “Nu sprider sig lusten att omfamna republikanerna verkligen. De känner en genuin känsla av tillhörighet.”

Läs också |För republikaner är det partipolitiskt dags

Andra pro-Trump Latinas kandiderar för husplatser i bland annat Virginia, Florida och New Mexico.

Republikanska ledare och strateger säger att Flores seger och andra högerorienterade latinamerikanska kvinnors kandidaturer är bevis på att latinoväljare i allt större utsträckning flyttar åt höger. Mer än 100 kandidater för det republikanska huset är latinamerikanska, ett rekordantal, enligt National Republican Congressional Committee.

Demokrater ser mycket annorlunda på situationen. Vissa demokratiska ledare avfärdar Flores seger som en lyckoträff – resultatet av ett lågt valdeltagande där 28 990 personer röstade – och ett flyktigt sådant.

Flores, som valdes att tjäna de sista sex månaderna av en avgående demokratisk kongressledamots mandatperiod, kandiderar i november för en hel mandatperiod. Hon står inför en populär demokrat som byter distrikt, representanten Vicente Gonzalez.

Läs också |När kampanjen blir varmare uppvaktar Donald Trump Latino, svarta väljare

Demokratiska ledare är optimistiska att Gonzalez kommer att besegra Flores och att Garcia kommer att förlora sitt lopp mot representanten Henry Cuellar, en konservativ demokrat som knappt slog en progressiv utmanare i en primär omgång.

De La Cruz deltar dock i det mest konkurrenskraftiga husloppet i Texas och kommer att möta Michelle Vallejo, en progressiv demokrat.

Rep. Ruben Gallego, D-Ariz., som leder kampanjarmen för Congressional Hispanic Caucus, avfärdade Flores vinst som en “PR-kupp” för republikaner.

“Det betyder inte att hon representerar mainstream Hispanic-väljare”, sa Gallego.

Läs också |Biden-assistenter ser varningsskyltar i svart, latino-deltagandet hittills

Gonzalez, den demokratiska kongressledamoten, förlorade nästan mot De La Cruz för två år sedan när hon utmanade honom i Texas 15:e kongressdistrikt. Han vann med 6 588 röster. Nu utmanar han Flores i 34:e distriktet.

“Detta var ett djupt budskap till partiet”, sa han om Flores seger. “Det har verkligen väckt den demokratiska basen. Jag har aldrig haft så många som frivilliga gratis under alla mina år.”

När hon flyttade in på sitt kongresskontor mittemot Capitolium, såg Flores, en evangelisk kristen, de kala väggarna. Hon planerade att sätta upp ett stort foto av SpaceX-uppskjutningsplatsen i hennes distrikt samt bilder av Jesus.

Hon hade fört kampanj med stöd av evangeliska kyrkor; hennes pastor genomförde en ”Make America Godly Again”-uppsökande insats och reste till Washington för hennes ed. “Jag tror att pastorer borde engagera sig i politiken och vägleda sina kongressledamöter,” sa Flores. “Våra pastorer känner vårt folk bättre än vi gör.”

Läs också |I valupprörd finner Donald Trump fickor av Latino-stöd

Flores slösade ingen tid med att visa en stridbar stil med demokraterna. Minuter efter hennes edssurande poserade talmannen Nancy Pelosi med Flores och hennes familj för ett foto. Vad som hände sedan är en diskussionsfråga. För demokraterna såg det ut som om Pelosi hade borstat sin arm mot Flores 8-åriga dotter när de två stod sida vid sida. För republikanerna såg det ut som om Pelosi hade skjutit henne åt sidan.

”Inget barn ska skjutas åt sidan för en fotografering. PERIOD!!” Flores skrev senare på Twitter.

För att höra Flores berätta det var hennes byte till GOP oundviklig.

Tidigt, sa hon, hade hon röstat demokratiskt, främst för att alla hon kände gjorde detsamma. Första gången hon röstade för en republikan som president, sa hon, var för Mitt Romney 2012.

Läs också |Ledaren för QAnons konspirationsteorin återvänder

Efter att ha deltagit i ett republikanskt evenemang för makarna till Gränspatrullagenter, Flores började ställa upp som volontär för Hidalgo County Republican Party i McAllen. År 2020 organiserade hon pro-Trump-karavaner genom Rio Grande Valley.

Hon postade också tweets med hashtaggen #QAnon.

På frågan om QAnon förnekade Flores att han någonsin stött konspirationsteorin, som hävdar att en grupp satandyrkande eliter som driver en barnsexring försöker kontrollera regeringen och media. Hashtags har länge ansetts vara korta sociala medier för att uttrycka stöd för en sak eller en idé, men Flores insisterade på att hennes avsikt var att uttrycka motstånd mot QAnon.

“Det är bara för att nå fler människor så att fler människor kan se som, hej, det här måste sluta,” sa hon om att använda hashtaggen QAnon. “Detta skadar bara vårt land.”

Läs också |QAnon: Konspirationsteorin föder våld i USA

Flores tog bort tweetarna om QAnon, men hon avstod inte från att uttrycka andra högerorienterade åsikter. Efter valet 2020 insisterade hon på Twitter att Trump hade vunnit och skrev i ett inlägg: “Ganamos y lo vamos a demostrar!” eller “Vi vann, och vi kommer att bevisa det!” Efter attacken mot Capitolium den 6 januari 2021 retweetade hon ett inlägg som felaktigt kallade det en “uppställning” av antifa. Hon har kallat Biden för “president endast i namnet” och har krävt hans riksrätt. Och eftersom hennes egen ed sammanföll med utfrågningarna av huskommittén som utredde attacken den 6 januari, avfärdade Flores i stort sett förfarandet.

“Ärligt talat, mitt distrikt bryr sig inte om det”, sa hon av utfrågningarna. “Mitt distrikt kämpar för att betala sina räkningar. Det är det vi ska fokusera på.”

Liksom Flores beskriver De La Cruz sig själv som en före detta demokrat som “gick bort” från partiet. Hon sa att hon lade sin första röst i en republikansk primärval för Trump 2016.

“Jag tror att presidenten lyfte fram de fruktansvärda saker som vi gjorde mot vårt land”, sa De La Cruz.

Efter att hon knappt förlorat sin utmaning mot Gonzalez 2020, föreslog De La Cruz, utan bevis, att hon och Trump hade varit offer för väljarfusk i distriktet.

Garcia, av kontrast, sa att hon har varit republikan hela sitt liv. Uppvuxen konservativ gick hon till kyrkan tre gånger i veckan och gick in i politiken strax efter college, och arbetade som uppsökande chef för Cruz i McAllen.

Som kandidat har hon fokuserat på religionsfrihet, skolval och abort. förbud — frågor som hon sa att regionens latinamerikanska väljare var alltmer likasinnade.

“Den röda vågen är här”, sa Garcia.

Express Explained Gå längre än nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här