Sydney översvämningar påverkar 50 000 runt Australiens största stad

0
42

En byggnad översvämmas med vatten vid Richmond i utkanten av Sydney, Australien, 5 juli 2022. (AP)

Hundratals hem har översvämmats i och runt Australien’ s största stad i en översvämningsnödsituation som drabbade 50 000 människor, sa tjänstemän på tisdagen.

Räddningsteam gjorde 100 räddningar över natten av människor som var instängda i bilar på översvämmade vägar eller i översvämmade hem i Sydney-området, sade State Emergency Service-chef Ashley Sullivan.

Dagar av skyfall har fått dammar att svämma över och vattendrag. att bryta sina banker, vilket ledde till en fjärde översvämningsnödsituation på 16 månader till delar av staden med 5 miljoner invånare.

New South Wales delstatsregering förklarade en katastrof i 23 lokala förvaltningsområden över en natt, vilket aktiverade den federala regeringens ekonomi. hjälp till översvämningsoffer.

Evakueringsorder och varningar för att förbereda sig för att överge hem påverkade 50 000 människor , upp från 32 000 på måndagen, sa New South Wales premiärminister Dominic Perrottet.

“Det här evenemanget är långt ifrån över. Var inte nöjd, var du än är. Var försiktig när du kör på våra vägar. Det finns fortfarande en betydande risk för översvämningar i vår delstat, säger Perrottet.

En man går genom översvämningsvattnet tillbaka till sitt hem från en brandbil i Windsor i utkanten av Sydney, Australien, 5 juli 2022. (AP)

Nödsituation Serviceminister Steph Cooke krediterade räddningspersonalens skicklighet och engagemang för att ha förhindrat dödsfall eller allvarliga skador senast den fjärde dagen av översvämningsnödsituationen.

Delar av södra Sydney hade surrats av mer än 20 centimeter regn på 24 timmar, mer än 17 procent av stadens årliga genomsnitt, sa meteorologen Jonathan How, Bureau of Meteorology.

Varningar för kraftigt väder om kraftigt regn fanns kvar i Sydneys östra förorter på tisdagen. Varningarna sträckte sig även norr om Sydney längs kusten och in i Hunter Valley.

Den värsta översvämningen var längs Hawkesbury-Nepean-flodsystemet längs Sydneys norra och västra utkanter.

“Den goda nyheten är att i morgon eftermiddag ser det ut att vara mestadels torrt men naturligtvis , vi påminner folk om att dessa översvämningsvatten kommer att förbli mycket höga även efter att regnet har upphört,” sa How.

“Det föll mycket regn över natten och det är faktiskt att se några floder toppa för andra gången. Så du måste ta många dagar, om inte en vecka, för att börja se att översvämningsvattnet börjar avta”, tillade How.

Det vilda vädret och de bergiga haven längs New South Wales kust omintetgjorde planer på att bogsera ett drabbat lastfartyg med 21 besättningsmedlemmar till säkerhet på öppet hav.

Fartyget tappade ström efter att ha lämnat hamnen i Wollongong, söder om Sydney, på måndagsmorgonen och riskerade att hamna på grund av 8 meter (26 fot) dyningar och vindar som blåste i 30 knop (34 mph) mot klippor.

Ett försök att bogsera fartyget med bogserbåtar ut i öppet hav slutade när en bogserlina gick av i en 11-meters (36 fot) dyning sent på måndagen, sa hamnmyndighetens vd Philip Holliday.

Fartyget behöll sin position på tisdagen längre från kusten än vad det hade varit på måndagen med två ankare och hjälp av två bogserbåtar. Den nya planen var att bogsera fartyget till Sydney när väder- och sjöförhållanden lugnade ner sig redan på onsdagen, sa Holliday. Den ursprungliga planen hade varit att fartygets besättning skulle reparera sin motor till sjöss.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-6 juli 2022: Varför läsa “Social Media Intermediaries” eller “Hybr…

Premium

Opolitisk eller negativt politisk: debatten kring partisan na…

Premium

När en gren krymper ser Thackeray-trädet en annan son blomma: Amit, …

Premium

Finansiering för indisk vinter startups, personal ute i kylan: Över 1…Fler premiumhistorier >>

“Vi har en bättre position än vi var i går,” sa Holliday. “Vi är i relativ säkerhet.” Perrottet beskrev bogserbåtsbesättningarna’ svar på måndagen för att rädda skeppet som “heroiskt”. “Jag vill tacka de män och kvinnor som var med i dessa besättningar i går kväll för det heroiska arbete de gjorde under otroligt förrädiska förhållanden. Att ha en 11-meters (36 fot) dyning, att genomgå och utföra det arbetet är otroligt imponerande”, sa Perrottet.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här