Psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren är den mördade kvinnan i Visby

0
56

Publicerad 7 juli 2022 kl 00.48

Inrikes. Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykiatrifrågor vid Sveriges kommuner och regioner, knivhöggs till döds vid Donners plats i Visby idag under den pågående Almedalsveckan. En 33-årig man greps på plats misstänkt för mord efter att ha fällts till marken av en civilperson. Enligt Aftonbladet och Expressen handlar det om en nazist från NMR som skrivit artiklar på sajten Nordfront.

Gilla artikeln på Facebook

Centerpartiets partiledare Annie Lööf hade just avslutat sin presskonferens alldeles i närheten när brottet skedde vid klockan 13.50.

Wieselgren deltog under Almedalsveckan som psykiatrisamordnare vid Sveriges Kommuner och regioner, SKR.

”Vi har förlorat en uppskattad och omtyckt medarbetare, kollegor har förlorat en god kamrat och hela Sverige har förlorat en av sina starkaste röster för psykisk hälsa”, skriver SKR:s ställföreträdande ordförande Carola Gunnarsson i ett uttalande till Aftonbladet.

Även gamla kollegor reagerar.

”Att Ing-Marie inte finns med oss längre är omöjligt att ta in”, skriver EU-kommissionären Ylva Johansson, som jobbat nära Wieselgren i många år, i ett inlägg på Instagram.

Ing-Marie Wieselgren blev knivhuggen och allvarligt skadad fördes med ambulans till Visby lasarett där hon senare avled.

Den misstänkte gärningsmannen kunde gripas i närheten av brottsplatsen, skriver SVT Nyheter. Han är skäligen misstänkt för mordförsök. En man i 60-årsåldern tacklade omkull mannen under flykten och övermannade honom, varpå polisen grep honom när de kom fram.

Personer i Almedalen som uppger sig ha sett det inträffade sade till Fria Tiders fotograf på plats att en man med “jihadistskägg” sågs springa från platsen. Uppgifterna har dock inte gått att bekräfta och är overifierade.

Annie Lööf sattes omgående i säkerhet, rapporterar Aftonbladet.

– Säpos livvakter kastade sig över henne och satte henne i säkerhet på mycket kort tid, säger en “person med insyn” till tidningen.

Enligt polisens presstalesperson Ola Österling finns det i nuläget inget som tyder på att det finns fler gärningsmän. Polisen uppgav vid en presskonferens under kvällen att mannen agerat ensam och att övriga evenemang inte är hotade av liknande händelser.

Olika medier publicerade vid 20-tiden uppgifter om att den gripne är nazist med koppling till NMR och skribent på sajten Nordfront, men det är inte bekräftat.

Polisen tror enligt Expressen att mannen agerat på grund av psykisk störning snarare än något politiskt motiv.

Nordfront har publicerat en egen nyhet om det inträffade där de framhåller att polisen inte ser “något som tyder på politiska motiv” bakom händelsen. Man konstaterar att både Aftonbladet och Expressen knyter gärningsmannen till NMR men “det är inga uppgifter som Nordfront har kunnat bekräfta”, skriver sajten.

Annie Lööf skulle ha hållit en presskonferens klockan 14, men den har ställts in på grund av mordet. Under C-ledarens tal vid 19 på kvällen dominerade brottsligheten, och Lööf inledde sitt anförande med en stunds tystnad för att hedra offret.