NMR om mordet: “Inte vi”

0
45

Publicerad 7 juli 2022 kl 08.25

Inrikes. Mordet på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, 64, har inte utförts av en medlem i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) eller skribent på sajten Nordfront. Det uppger NMR själva i ett pressmeddelande. Mannen syntes i Almedalen 2014 och bar då en SD-tröja, enligt vänsterextrema Expo.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Expressens källor jobbar polisen istället enligt hypotesen att gärningsmannen var under påverkan av psykisk störning och att det saknas ett politiskt motiv. Något tänkbart motiv har dock inte presenterats officiellt, annat än att det inte tros vara politiskt, vilket polisen gått ut offentligt med.

Nu uppger även Nordiska motståndsrörelsen, nazist­organisationen som Expressen och Aftonbladet tidigt försökte knyta till dådet, att den anhållne mannen aldrig har varit medlem hos dem. Han har heller aldrig varit stödmedlem, en lägre form av medlemskap som NMR erbjuder den som inte bedöms lämplig för ett fullvärdigt medlemskap.

NMR dementerar också att mannen varit skribent på sajten Nordfront.

Däremot står det klart att mannen intresserat sig för Nordiska motståndsrörelsen någon gång 2015, då han skrivit insändare till Nordfront och synts på en demonstration med NMR.

“Insändare som var av allmän geopolitisk karaktär och utan koppling till organisationen. Den påstått misstänkte ska även ha deltagit på två demonstrationer som arrangerats av Nordiska motståndsrörelsen, men som varit helt och hållet öppna för allmänheten och med flertalet utomstående som deltagare”, skriver NMR på sin hemsida.

Vilken demonstration det är fråga om har inte framkommit. Organisationen samlade dock tiotusentalet människor för ett protesttåg genom Stockholm efter asylkaoset 2015. Personer som deltar på sådana evenemang behöver inte ha någon framträdande roll för att kännas igen av media, då de fotograferas och identifieras med hjälp av ansiktsigenkännings­programvara av den statligt finansierade stiftelsen Expo, som sedan förser medierna med informationen.

Enligt Expo var personen dock stödmedlem i NMR och har deltagit i organisationens demonstrationer vid några tillfällen fram till 2018. År 2014 besökte han Almedalen och iförd en t-shirt med Sverigedemokraternas partisymbol, enligt vänsterextremisterna, som skriver att det är oklart om han har haft någon kontakt med NMR sedan 2018.