Lista: Möjliga efterträdarna – Penny Mordaunt spelbolagens favorit

0
41

Boris Johnson ser ut att avgå som premiärminister – men vem ska ta över? Här är några kandidater till att leda den brittiska regeringen och landets konservativa parti. Den 49-åriga handelsministern Penny Mordaunt är spelbolagens favorit att ta över efter Johnson – på onsdagen gav hon 4,5 gånger pengarna hos Bet365, William Hill och BetVictor, rapporterar nyhetssajten Inews. Mordaunt har haft mängder av högt uppsatta roller, bland annat som försvarsminister. Hon länge varit en kritiker av Johnson i frågan om ”Partygate” – de otillåtna festerna på Downing Street. Rishi Sunak var finansminister fram tills i tisdags. Då avgick han tillsammans med hälsominister Sajid Javid, vilket utlöste massavhoppen från regeringen som ser ut att bli Johnsons fall. Sunak var tidigare den självklara favoriten att efterträda Boris Johnson. Stora finansiella stöd under pandemin gjorde honom mycket populär. Men skenande levnadsomkostnader för britterna, hans frus inblandning i en skatteskandal och att han själv har blivit bötfälld i ”Partygate-skandalen” har gjort att hans stjärna dalat. Men efter de senaste dagarnas händelser har han en bra chans igen. Sunak låg på onsdagen näst bäst till hos spelbolagen, skriver Inews. Utrikesminister Liz Truss är en favorit inom partiet och har själv inte gjort någon hemlighet av att hon vill leda. Hon har ett starkt stöd bland nyare parlamentsledamöter och en del har beskrivit henne som en ny Margaret Thatcher, medan andra tycker att hon har en excentrisk politisk stil, skriver The Guardian. Hon har hållit en hård linje mot Ryssland i och med kriget i Ukraina och har hotat att riva upp en del av brexitavtalet med EU som handlar om Nordirland. Det är frågor som kommer att tilltala delar av partiet, skriver brittiska ITV. Dåvarande hälsominister Sajid Javid avgick på tisdagen, tillsammans med finansminister Rishi Sunak, och utlöste den akuta kris som ser ut att fälla premiärminister Johnson. Han har haft många roller inom politiken och skulle ha haft ännu större chans att ta över efter Johnson om det inte vore för avslöjanden i vår om hans skattestatus innan han blev parlamentsledamot. Det talas ofta om hans bakgrund, sonen till busschauffören som blev bankir och senare gav sig in i politiken. Erfaren och med en mängd olika regeringsroller är Jeremy Hunt en stark kandidat till att ta över efter Johnson. Hunt förlorade partiledarvalet 2019 mot Johnson, och har varit en stark kritiker av denne sedan dess. Hunt var utrikesminister under Theresa May, 2018–19, och har nu en framträdande roll i parlamentet. Hunt beskrivs av politiska kommentatorer som en mild mittenlinje-tory. Han skulle kunna ses som en lugnande faktor efter Johnson-åren, skriver The Guardians Rowena Mason. Men frågan är om de mest hårdföra Brexitanhängarna sluter upp bakom honom. Inrikesministern Priti Patel har dalat lite i popularitet bland Torypartiets medlemmar, men hon har fört en tuff politik kring invandring och brottslighet, frågor som är viktiga för Torymedlemmarna. Enligt Sky News är hon populär inom partihögern och därmed inte helt ute ur leken. Nadhim Zahawi utnämndes av Boris Johnson till ny finansminister efter Rishi Sunaks avgång på tisdagen. Men det tog bara ett drygt dygn innan Zahawi offentligt tog till orda och även han krävde Johnsons avgång. Zahawi ses som en stark kommunikatör och positionen i regeringen ses av vissa bedömare som en fördel inför ett kommande partiledarval. Dominic Raab som både är justitieminister och vice premiärminister ser ut att vara en självklar kandidat till att efterträda Johnson. Röster höjs nu för att låta Raab leda en övergångsregering fram till ett partiledarval i höst, om Johnson skulle avgå som premiärminister redan nu. Men Raabs försök att landa toppjobbet 2019 misslyckades och många tror att han inte heller den här gången kan få tillräckligt stöd från de konservativa parlamentsledamöterna, skriver Sky News. Michael Gove var den ende av dem som lämnade regeringen i veckan som inte gick självmant – han fick sparken från rollen som bostadsminister när han sa åt Boris Johnson att avgå. Gove ställde upp i partiledarvalen både 2016 och 2019 och förlorade. Det är oklart om han vill ställa upp igen, men kanske ser partiet honom som en rutinerad och trygg kandidat för att ta över. Gove har haft flera tunga poster och stort inflytande över regeringen de senaste åren. Försvarsminister Ben Wallace har fått många beundrare för en rak ledarstil. Han har dock en rätt låg profil offentligt och ses som en dark horse. Vill du läsa mer?