Forklart: Samlokaliseringssvindel, dens påståtte kobling til tidligere Mumbai-politisjef Sanjay Pandey

0
40

Sanjay Pandey. (Fil)

Tidligere Mumbai-politikommissær Sanjay Pandey er under Enforcement Directorate (ED) skanner i forbindelse med National Stock Election (NSE) samlokaliseringssvindel.

Flere instanser har undersøkt saken, inkludert Central Bureau of Investigation (CBI), som registrerte sak i 2018.

En av vinklingene som undersøkes er hvordan et revisjonsselskap ble innlemmet i 2001 og knyttet til < strong>Sanjay Pandey ga ikke rødt flagg for at NSE-serverne var kompromittert. Dette hadde angivelig tillatt et av handelsselskapene å få urettferdig tilgang til systemet, noe som førte til uventet fortjeneste. IT-firmaet hadde gjennomført sikkerhetsrevisjoner ved NSE fra 2010 til 2015.

Hva er samlokalisering?

Best of Express Premium

Premium

Nyhetsmaker | Nå ansvarlig for UP-helse, nestleder CM Brajesh Pathak’s …

Premium

Bihar college-lærer lytter til «samvittighet», gir tilbake 33-måneders lønn over…

Premium

Ny bilforsikring: Premie basert på bruk, kjøreatferd

Premium

UPSC Key-6. juli 2022: Hvorfor lese «Sosiale medieformidlere» eller «Hybr…Flere premiumhistorier >>

Co-location er et datasenteranlegg der tredjeparter kan leie plass til servere og annen maskinvare. De gir infrastruktur som strømforsyning, båndbredde og kjøling for å sette opp servere og lagring av data. Kunder leier vanligvis ut plass etter stativ, skap, bur eller rom.

NSE introduserte samlokaliseringsfasiliteter i 2009 og tilbød tradere/meglere å plassere sine servere i NSEs datasenter mot en avgift. Ved å være i nærheten av børsens servere, vil handelsmenn/meglere ha raskere tilgang til prisfeeden og utførelse av handler, på grunn av den lave latenstilkoblingen.

Ikke gå glipp av |Sanjay Pandey: ' Ingen kan bruke politiet. Vi jobber ikke etter insinuasjon, overtalelse eller tilbøyelighet’

Hva er NSE-samlokaliseringssaken?

I januar 2015 skrev en varsler en klage til Securities and Exchange Board of India (SEBI), og påsto at noen meglere som leide plass ved NSE-samlokaliseringsanlegget, var i stand til å logge på NSE-systemene med bedre maskinvarespesifikasjoner mens de engasjerte seg. i algoritmisk handel. Dette tillot dem urettferdig tilgang fra perioden 2012-2014, ettersom maskinvarespesifikasjonene ga dem en fordel på et splitsekund når de fikk tilgang til prisfeeden.

En minimal forskjell i tid kan føre til store gevinster for en trader. På den tiden pleide NSE å spre informasjon gjennom unicast, som er en enkelt, direkte forespørsel sendt fra en vert til en annen, med bare de vertene som samhandler over ruten.

Etter klagene fra varsleren, dannet SEBI en ekspertkomité under veiledning av dens tekniske rådgivende komité (TAC) for å undersøke anklagene mot NSE. Den fant at aksjemeglere ved NSEs samlokaliseringsanlegg ble gitt fortrinnsrett, ettersom de kunne logge på flere formidlingsservere gjennom de mange IP-ene som ble tildelt dem.

Komiteen fant også at NSE fulgte en statisk kartleggingsprosess for tildeling av medlemmers IP-er til formidlingsservere, noe som gjorde at noen få meglere kunne logge seg på de raskeste formidlingsserverne. Minst 15 meglere ble identifisert av SEBI for å ha fortrinnsrett tilgang.

Hvorfor etterforskes Sanjay Pandey?

Etablert i 2001, iSec Services Pvt Ltd var et av IT-selskapene som gjennomførte sikkerhetsrevisjoner ved NSE fra 2010 til 2015, da samlokaliseringssvindel angivelig fant sted. CBI har undersøkt selskapet fordi det mente at sikkerhetsrevisjonsfirmaet burde vært i stand til å oppdage brudd i NSE-systemet da svindelen skjedde.

Kilder nær iSec fortalte til The Indian Express 3. juli at selskapet bare var ansvarlig for å gjennomføre revisjoner av enhetene som ble brukt av meglerne som brukte samlokaliseringsfasiliteten levert av NSE, for å sjekke om de hadde riktig internettforbindelse, brannmuranlegg, blant andre tekniske aspekter. En kilde sa: “iSec hadde ingen tilgang til NSE-serverne, så det var ingen måte de kunne oppdage at systemet hadde blitt kompromittert og en samlokaliseringssvindel var i gang.”

Da firmaet, iSec Services Pvt Ltd, ble stiftet i mars 2001, Pandey var ikke i politiets tjeneste da han hadde trukket seg, men det samme hadde ikke blitt akseptert av myndighetene.

Han sluttet i firmaets styreverv i mai 2006, hvoretter moren Santosh og sønnen Armaan ble direktører i selskapet.

Best of Explained

Klikk her for mer

Pandeys stilling som politisjef i Mumbai

Den 19. februar ble Sanjay Pandey utnevnt til Mumbai-politikommissær av den tidligere Maha Vikas Aghadi-regjeringen, fire måneder før hans pensjonisttilværelse.

I løpet av hans periode ble det registrert saker mot BJP-ledere som Kirit Somaiya, Mohit Kamboj, Narayan Rane og Independent MLA Ravi Rana – som var vokal mot Shiv Sena. Som et resultat hadde BJP-politikere anklaget Pandey for å sikte mot lederne på oppdrag fra MVA-regjeringen, noe han benektet.

Mohit Kamboj, en BJP-leder som det ble registrert en FIR mot i forbindelse med en sak om banksvindel, hadde antydet at Pandey kunne møte handling etter at han gikk av 30. juni. Rett etter å ha spilt inn sin uttalelse med politiet forrige måned, hadde Kamboj sagt: ” Mens den 1. (1. juni) tilhører personen som har registrert denne saken mot meg, vil den 30. (30. juni) tilhøre oss.»

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Nøkkelarrestasjoner i samlokaliseringssak

Tidligere i februar, CBI hadde arrestert Chitra Ramkrishna, tidligere administrerende direktør og administrerende direktør for National Stock Exchange (NSE) i forbindelse med saken. Den påfølgende måneden ble Anand Subramanian, den tidligere COO for NSE, også arrestert for sin påståtte involvering.

Den 11. februar ble Ramkrishna bøtelagt Rs 3 crore av SEBI for den ulovlige utnevnelsen av Subramanian. Den tiltalte også Ramkrishna for angivelig å ha delt konfidensiell informasjon med en “himalaya-yogi”.

Express Explained Gå utover nyhetene. Forstå overskriftene med våre forklarte historier Les her