Fem år etter at han forsvant, står den kinesiske kanadiske milliardæren for rettssak

0
42

Xiao Jianhua på en parkbenk i Beijing. Jianhua har ikke blitt hørt fra siden han ble tatt ut av Hong Kong under mystiske omstendigheter i januar 2017. (The New York Times)

Skrevet av Amy Qin

Mer enn fem år etter hans mystiske forsvinning fra et luksushotell i Hong Kong, har en kinesisk kanadisk milliardær og en gang betrodd finansmann til Kinas politiske elite blitt stilt for retten i en sak som viser det regjerende kommunistpartiets forsøk på å tøyle en tidligere æra med frihjulskapitalisme .

Kinesiske myndigheter har ikke offentliggjort detaljer om anklagene mot finansmannen, Xiao Jianhua. Den kanadiske ambassaden i Beijing sa i en e-postmelding at kinesiske myndigheter hadde avvist flere forespørsler sendt inn av ambassaden om å delta i mandagens rettssak. Ambassaden la til at den yter konsulære tjenester til Xiaos familie og vil fortsette å presse på for konsulær tilgang, men den avslo å gi mer informasjon av bekymring for personvernet til Xiao og hans familie, heter det.

Det var ingen umiddelbar indikasjon på hvor lenge rettssaken til Xiao ville vare. Kinesiske domstoler finner sjelden tiltalte uskyldige, noe som betyr at han nesten helt sikkert vil bli dømt og dømt.

Best of Express Premium

Premium
Ny bilforsikring: Premium basert på bruk, kjøreatferd

Premium

UPSC Key-6. juli 2022: Hvorfor lese «Social Media Intermediaries» eller «Hybr…

Premium

Sir Syed Ahmed Khan og Maulana Azad viser hvordan man takler sårede religiøse… .Premium

På tvers av demokratier, høyeste domstoler’ legitimitet, autonomi er under …Flere premiumhistorier >>

Xiaos sak har blitt sett på som en del av den kinesiske regjeringens fortsatte kampanje for å dempe det gjeldsdrevne overskuddet som drev mye av landets økonomiske vekst de siste tiårene. I 2020 beslagla kinesiske myndigheter ni selskaper, verdt hundrevis av milliarder av dollar, knyttet til Tomorrow Group. Det er holdingselskapet bak Xiaos vidstrakte forretningsimperium, som han bygget over to tiår, delvis takket være hans politiske forbindelser på høyt nivå.

Les også |Kinesisk utsending uttrykker bekymring over amerikanske tollsatser med Yellen

Ved å ta kontroll over to verdipapirforetak og et futuresselskap i 2020, anklaget Kinas verdipapirtilsynsmyndighet virksomhetene for å gi villedende informasjon om deres aksjonærer og kontrollør. I juli 2021 utvidet regulatorer beslagleggelsen av de ni selskapene med ytterligere ett år for å «ytterligere fremme risikoavhendingsarbeid og desarmere finansiell risiko». Tomorrow Group-konglomeratet hadde også interesser i statsdominerte industrier, inkludert bank, forsikring, kull, sement, eiendom og sjeldne jordarters mineraler.

Bortsett fra kunngjøringene om overtakelse, har kinesiske myndigheter sagt lite om Xiaos sak. I årevis var det ingen offisielle ord om hvor han befant seg etter at han i 2017 ble tatt fra leiligheten sin på Four Seasons Hotel i Hong Kong i rullestol av et halvt dusin uidentifiserte menn. Det var først i 2020 at Tomorrow Group bekreftet at Xiao var på fastlandet og samarbeidet med regjeringens innsats for å omstrukturere konglomeratet.

The Tomorrow Group svarte ikke på en e-postforespørsel om kommentar mandag.

Les også |Etter at Xiaomi, ED raiderte en annen kinesisk mobilprodusent, Vivo

Hemmeligheten rundt Xiaos sak kan delvis være relatert til følsomheten til informasjon som han sannsynligvis har. Xiao var godt posisjonert for å vite om den hemmelige rikdommen til Kinas øverste embetsmenn, etter å ha iherdig kurtisert den politiske eliten, inkludert familien til landets nåværende leder, Xi Jinping.

Xiaos forsvinning skjedde ettersom frykten vokste om kinesiske inngrep i Hong Kong i strid med rammeverket for «ett land, to systemer» som var ment å garantere en høy grad av autonomi til territoriet samt frihet fra kinesisk fastlandsintervensjon. Bare ett år etter at fem bokhandlere i Hong Kong forsvant og deretter dukket opp igjen i politiets varetekt i Kina, bidro saken hans til sinne og angst over Beijings rekkevidde på territoriet, som senere kulminerte i bølgen av protester mot myndighetene som rystet byen i 2019 .

Siden den gang har Beijing beveget seg raskt for å hevde kontroll over den tidligere britiske kolonien, ved å vedta en omfattende nasjonal sikkerhetslov i 2020 som nesten har kvalt dissens i byen. I forrige uke dukket Xi opp en sjelden gang i Hong Kong for å markere 25-årsjubileet for overleveringen fra britisk styre, og proklamerte i en tale at «politisk makt må være i hendene på patrioter».

Xiao var ikke den eneste tykonen som befant seg i regjeringens trådkors som en del av Xis kampanje mot korrupsjon. Andre inkluderer Ye Jianming, en oljemagnat som søkte forbindelser i Washington, og Wu Xiaohui, hvis forsikringsselskap kjøpte Waldorf Astoria Hotel i New York City. Lai Xiaomin, den tidligere styrelederen i et finansfirma, ble henrettet i fjor.

Senere har Xi forsøkt å tøyle landets mektige teknologiske titaner, inkludert Jack Ma, den karismatiske grunnleggeren av e-handelen firmaet Alibaba, som stort sett har forsvunnet fra offentligheten etter at han kritiserte bankregulatorer i slutten av 2019.

Xiao kommer fra en fattig bondelandsby i det østlige Kina, og var et vidunderbarn som som 14-åring vant opptak til det prestisjetunge Peking-universitetet i Beijing. Han var president for universitetets offisielle studentforening da pro-demokratiske protester brøt ut på Den himmelske freds plass i 1989. Mens mange av klassekameratene hans deltok i urolighetene som til slutt førte til regjeringens blodige angrep, forble Xiao lojal mot regjeringen. Hans gode status hjalp ham senere med å sikre finansiering fra det statsstøttede universitetet for noen av hans tidlige forretningsforetak.

Rikdommen hans vokste raskt, delvis på grunn av hans suksess med å dyrke forhold til myndighetspersoner. Mye av hans forretningsforbindelser ble skjult gjennom et komplekst nett av skall- eller dummy-selskaper, som har blitt brukt i Kina for å skjule eierandeler til offentlige tjenestemenn. Bedriftsposter gjennomgått av The New York Times i 2014 viste at han hjalp til med å forenkle avtaler med Xis eldre søster, så vel som med svigersønnen til Jia Qinglin, et tidligere medlem av Kinas mektige politbyrås stående komité.

Også les |Aktivister med Peng Shuai T-skjorter søkte på Wimbledon

Over tid bygget Xiao en formue verdt så mye som 5,8 milliarder dollar. På et tidspunkt eide han eierandeler i mer enn 30 kinesiske finansinstitusjoner, inkludert Ping An, en av Kinas største forsikringsselskaper, samt Harbin Bank, Huaxia Bank og Industrial Bank.

Men til slutt ble Tomorrow Group så stor at den truet stabiliteten i Kinas finansielle system. I 2019 gikk kinesiske myndigheter inn for å overta Baoshang Bank, en långiver en gang kontrollert av Tomorrow Group, etter at det viste seg at banken var på randen av konkurs. Det var første gang på to tiår at regjeringen tok over en bank.

Før han forsvant i 2017, var det tegn på at Xiao hadde begynt å fornemme de skiftende politiske vindene. Han bosatte seg i Canada og fikk kanadisk statsborgerskap. Han fikk også et antiguansk diplomatpass. Han begynte å tilbringe mye av tiden sin på å jobbe i Hong Kong, hvor han bodde i en betjent leilighet på Four Seasons og ble ivaretatt av en gruppe kvinnelige livvakter.

Og da Xis søster og bror-i- Law solgte sin eierandel i 2013 i et joint venture med en stor kinesisk bank, kjøperen var et kinesisk selskap som var medstiftet av Xiao.

Express Explained Gå utover nyhetene. Forstå overskriftene med våre forklarte historier Les her