”En klimatvalrörelse är det enda som kan rädda kvar MP”

0
41

En värmebölja i sommar kan ironiskt nog vara det som tar Miljöpartiet över riksdagsspärren i höst. Att klimatfrågan kommer på agendan tycks enligt experter nämligen vara det enda som kan göra MP:s röst hörd under valrörelsen. Under Almedalsveckan tar Omni hjälp av experter för att få flera perspektiv på var partierna har sina styrkor och svagheter – utifrån de frågor som väljarna ser som viktigast. Miljöpartiet anses fortfarande vara bäst i en av väljarnas tio viktigaste frågor. Som partinamnet antyder handlar det just om miljö- och klimatfrågan. – När man tittar närmare är det miljödelen som MP är starkast i. Den globala klimatfrågan har de egentligen inga svar på ur ett svenskt väljarperspektiv, säger Torbjörn Sjöström som är vd på Novus och som regelbundet mäter vilka partier som anses bäst i olika sakfrågor. MP äger även djurrättsfrågan, men i stora frågor som sjukvård, äldrevård och ekonomi är det noll procent som svarar att partiet har den bästa politiken. – Det visar på svårigheten när man är ett enfrågeparti som valt en politisk sida och sedan lämnat regeringen. Det är otroligt svårt att kunna hävda sig, säger Sjöström till Omni. – MP vill att valrörelsen ska handla om klimatfrågan, det är nyckeln. De har inte samma förtroende i de frågorna som de har haft historiskt, men i förhållande till sin storlek är det deras bästa gren. Om klimatfrågorna kommer upp i sommar, till exempel på grund av att det blir varmt, så är det det som kan avgöra om MP blir kvar i riksdagen eller inte. – Miljöpartiet vill alltid prata klimat och särskilt eftersom det är den enda frågan som kan rädda partiet. – Jag tror att MP inte vill att valrörelsen ska handla om Miljöpartiet i Stockholm. På regional och kommunal nivå i Stockholm samarbetar MP högerut och det kan göra det svårare för partiet att få stödröster, därför att det till exempel varit utförsäljningar av skolor och mycket kritik mot regionens styre av sjukvården. – Sedan vill MP inte att klimatfrågan blir för moralisk. Partiet vill prata om klimatfrågan i stort men kanske undvika att hamna i diskussion om plastpåseskatt och saker där det blir väldigt pekpinne-aktigt. Som om man ska få åka på charter, åka bil eller äta kött. – Miljöpartiet vill liksom de andra rödgröna partierna undvika att prata om kriminalitet. Det är nog den frågan som är jobbigast för MP, då partiet inte uppfattas ta frågan på allvar. Vill du läsa mer?