Daglig information: BJP-Eknath Shinde-koalitionen vinner förtroendeomröstning i Maharashtra; forskare tittar på Omicrons undervariant mitt i spetsen i Covid-fall

0
43

Topnyheter den 5 juli 2022

God morgon,

The Big Story

BJP-Shinde Sena-koalitionen vann förtroendeomröstningen med 164 röster, samma antal som det tidigare fick i talmansvalet. Den sista dagen av den särskilda sammankomstens session präglades av ett känslosamt tal från Shinde, som hänvisade till två av sina barns död i en båtolycka i juni 2000. Han försökte också lugna sina politiska rivaler genom att säga: “Det gör vi inte prenumerera på vendettapolitiken…”

🔴 Efter att ha vunnit golvtestet på ett bekvämt sätt kan koalitionen inte pressa på för diskvalificering av de 15 MLAs som finns kvar med Uddhav Thackeray . Högt placerade källor i BJP sa att partiet ville ha “vapenvila”, även om talmannen Rahul Narwekar sa att han skulle begära deras diskvalifikation eftersom de hade ignorerat en piska som utfärdats av Shinde-sidan för talmansvalet.

🔴 Samtidigt ledde misslyckandet av 11 kongressledamöter, inklusive före detta CM Ashok Chavan, att rösta i golvtestet till höjda ögonbryn inom partiet med höga ledare som väckte oro och ifrågasatte deras “vårdslöshet” och “vardagligt beteende”. Chavan sa: “Vi var försenade med två eller tre minuter. De stängde portarna. Det finns inget felspel. Vi satt fast i trafiken.”

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-6 juli 2022: Varför läsa “Social Media Intermediaries” eller “Hybr…

Premium

Opolitisk eller negativt politisk: debatten kring partisan…

Premium

När en gren krymper ser Thackeray-trädet en annan son blomma: Amit, …

Premium

Finansiering vintern sätter igång för indiska startups, personal ute i kylan: Över 1…Fler premiumhistorier >>

Endast i The Express

Minst 26 rekommendationer för utnämning av domare till Bombay High Court, som för närvarande fungerar med nästan hälften av sin sanktionerade styrka, är under behandling hos regeringen i olika stadier av övervägande, har The Indian Express fått veta. Bombay High Court har för närvarande 57 domare mot en sanktionerad styrka på 96 domare. Minst fem fler domare förväntas gå i pension i år.

Från förstasidan

Forskare i Indien som undersöker de möjliga orsakerna till den senaste tidens ökning av coronavirusfall sa att BA.2.75, en av flera undervarianter av modervarianten Omicron, nu var en av >vanligast detekterade undervarianteni landet i de senaste resultaten av genomsekvensering. Det har visat sig ha en tillväxtfördel på 18 procent jämfört med de andra för närvarande cirkulerande Omicron-undervarianterna. Det finns dock inga bevis för närvarande som tyder på att BA.2.75 också orsakar en allvarligare form av infektion.

Regeringen har hindrat hotell och restauranger från att lägga till serviceavgift “automatiskt eller genom standard” i maträkningen. Det stod att i händelse av överträdelse kan en konsument be hotellet/restaurangen att ta bort serviceavgiften, eller söka rättelse genom att lämna in ett klagomål.

Måste läsa

När dramat virvlade runt. Maharashtra-regeringens överlevnad, en av karaktärerna i hjärtat av den var en politiker från Haryana, Sonia Doohan. Den 30-åriga nationella presidenten för NCP:s studentflygel hölls kvar tillsammans med en medhjälpare för att ha använt falska identifikationshandlingar för att checka in på ett hotell i Goa, där Sena-rebeller bodde. Doohan, som spelade en “viktig roll under den tre dagar långa BJP-regeringens fall 2019” enligt NCP’s Dheeraj Sharma, har förnekat anklagelserna.

En dag efter deras fångande av två tungt beväpnade LeT-militanter, förblir invånarna i byn Tukson i J&K fasta: de kommer inte att ge vika för terrorister, till varje pris. En av invånarna som var involverade i tillfångatagandet, en kandidatexamen, berättade för The Indian Express om hur han hade larmat sin bror om två “okända personer som utger sig för att vara handlare” vid en dhok. Detta ledde till en sammankomst av sju invånare, som bildade en avspärrning och så småningom övermannade duon.

Ett år sedan den covid-inducerade syrekrisen är sjukhusen i Delhi kämpar för att hålla igång anläggningarna för trycksvingadsorption (PSA). De flesta slår på anläggningen en gång i veckan eller ett par timmar varje dag för att säkerställa att maskinen förblir funktionell. Anledningen till detta är flera: Höga drifts- och underhållskostnader, lägre kvalitet på syre som genereras och rädsla för att antagonisera de vanliga flytande medicinska syrgasleverantörerna.

Och slutligen…

Mumbais chawl och låginkomstbostäder har alltid skryt med en gemenskapsdanskultur. B-Girl Bar-B, född Siddhi Tambe, tog sina första steg i Breaking på ett liknande samhällscenter. 18-åringen har nu förtjänat en biljett till New York efter att ha blivit mästare i Indien på Red Bull BC One Cypher tidigare denna månad. Vi tar en titt på hennes resa.

Delhi Confidential: Unionsminister Amit Shah besöker årligen sin by med anledning av Bhaidooj och den andra dagen av Navratri och deltar i mötet för Primary Agricultural Credit Societies. Shah avslöjade detta när han svarade kabinettskollegan Parshottam Rupala, som tog ett öga mot kooperativa ledare och frågade dem hur de bidrar till sektorn, under ett evenemang för att uppmärksamma den 100:e internationella dagen för kooperativ.

I dag' 8217;s avsnitt av ‘3 sakerna’ podcasttalar vi om Maharashtras nya regering som klarar golvtestet i församlingen och protesterna mot dess beslut att bygga en tunnelbaneskjul i Aarey-skogen. Vi diskuterar också ett brodermordsfall i BSF och den ökande oro för psykiska hälsoproblem bland polisstyrkor.

Till imorgon,
Leela Prasad och Sonal Gupta< /strong>

Business As Usual av EP Unny

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här