Antagningsprocessen för högskolor i Karnataka börjar den 11 juli, säger minister CN Ashwath Narayan

0
40

Antagning till alla högskolor kommer för första gången att ske via en enhetlig plattform (File)

Karnataka’s högskolor kommer att börja sin antagningsprocess från den 11 juli, statsministern för högre utbildning CN Ashwath Narayan meddelade i måndags.

Antagning till alla högskolor kommer för första gången att ske genom en enhetlig plattform (Unified University and College Management System). Studenter kan ansöka till vilken högskola som helst genom att använda en enda inloggning, utan att fysiskt besöka olika högskolor för att skicka in ansökningar.

Läs |UGC kan tillåta doktorsexamen på deltid för arbetande yrkesverksamma

Nyligen uttryckte studenter som ansökte till grundutbildningsprogram via onlineportaler vid olika statliga universitet upprördhet och klagade över tekniska fel i plattformen som hämmar deras antagningsprocess. Ministern klargjorde dock att studenter kan börja ansöka från och med den 11 juli, genom det enda inloggningsgränssnittet som nu har rensats från tekniska problem.

Narayan förklarade att genom att ange PUC-registernumret all information relaterad till märkeskort kan erhållas och på liknande sätt kan kastintyg, inkomstbevis etc. utnyttjas genom AADHAAR-autentisering.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-5 juli 2022: Varför läsa “Muscular Regional Policies” eller ” Allur…

Premium

När PAGD syr upp den gemensamma undersökningens front, BJP & mindre partier står inför en ch…

Premium

BJP och Shiv Sena-allierade kanske inte går efter Uddhav-fraktionenFler premiumberättelser > ;

Ministern tillade också att avgiften har behållits på samma sätt som föregående år i 440 förstaklasshögskolor, 100 yrkeshögskolor och 14 ingenjörshögskolor. “För första gången efter självständigheten har det varit tillåtet att behålla avgiften som samlats in av högskolor på respektive bankkonto och detta skulle resultera i ackumulering av 50 crore Rs.50 crore på bankkonton hos institutioner” informerade han.

Läs även |Parlamentary panel: Låt “ansedda universitet” kallas “universitet”

Narayan lyfte också fram att kommittén som leds av Dr.Vasudeva Atre har lämnat in en rapport för att utveckla offentliga universitet i staten i likhet med IIMs. Det har varit avsikten att ta fram en lag baserad på denna rapport, vars kopia har laddats upp på institutionens webbplats för högre utbildning så att allmänheten kan granska och föreslå sina åsikter. Faktum är att förslaget som lagts fram av Atre betonade att delstatsregeringen inte borde ha något att säga till om när det gäller att utse rektorerna, utan en styrelse (BOG) borde vara den myndighet som utser universitetets vice rektor.

Ministern tillkännagav också rekryteringen av lärare vid universitet och att det är en merit lista över kvalificerade kandidater kommer att förberedas för att bearbeta rekryteringen. ”Universiteten kommer att instrueras att rekrytera genom att kalla kandidater på meritlistan till intervjuer i förhållandet 1:5. Det här nya systemet har införts för att skapa transparens i systemet”, sa Narayan.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här