Analyser: Likt Houdini försöker Johnson ta sig ur knipan

0
42

Redan på tisdagskvällen försökte interna röster uppmana Boris Johnson att avgå. Men den brittiske premiärministern var orubblig, skriver The Guardians Jessica Elgot i en analys där hon även försöker reda ut de interna turerna. Elgot beskriver hur onsdagen fortsätter med fler och fler krav på Johnsons avgång, men hur han vägrar lyssna. Inte ens när två tunga ministrar ber honom rakt ut. Istället fortsätter Johnson med dagen – svarar på frågor om spannmålspriser i parlamentet, trots att ingen i de egna ledet längre anser att vad Johnson tycker om nånting spelar roll längre. BBC:s politiska kommentator Iain Watson att ett sätt för Johnson att rädda sig kvar är att gå till Buckingham Palace, upplösa regeringen och utlösa nyval. ”Ingen på Downing Street har föreslagit för mig att detta är en möjlighet, men det förekommer mycket oroligt prat i och runt parlamentet”, skriver han. Och Boris Johnson har, likt Houdini, lyckats krångla sig ur trånga politiska svårigheter tidigare. Även om det i slutändan inte slutade särkilt bra för den legendariske utbrytarkungen, konstaterar Watson.