Amerikanska läkemedelsdistributörer vinner i 2,5 miljarder dollar i West Virginia opioidfall

0
42

Distributörerna, tillsammans med läkemedelstillverkaren Johnson & (J&J), förra året gick med på att betala upp till 26 miljarder dollar för att lösa de tusentals stämningar som väckts mot dem av statliga och lokala myndigheter runt om i landet. (Representativ bild)

De stora amerikanska läkemedelsdistributörerna McKesson Corp, AmerisourceBergen Corp och Cardinal Health Inc är inte ansvariga för att underblåsa en opioidepidemi i en del av West Virginia, beslutade en federal domare i måndags.

USA:s distriktsdomare David Faber avvisade ansträngningar från staden Huntington och Cabell County för att tvinga landets tre största läkemedelsdistributörer att betala 2,5 miljarder dollar för att ta itu med en drogkris som orsakats av en flod av beroendeframkallande piller i deras region.

Men efter en månader lång rättegång som avslutades förra året, sa Faber att företagen inte orsakade något överutbud av opioider, och sa att läkare’ “god tro” förskrivningsbeslut ökade mängden smärtstillande läkemedel som de skickade till apoteken.

Medan företagen från 2006 till 2014 skickade 51,3 miljoner opioidpiller till detaljhandelsapotek i samhället, “finns det inget orimligt med att distribuera kontrollerade substanser för att uppfylla lagligt skrivna recept,” Faber skrev.

Best of Express Premium

Premium

Ny bilförsäkring: Premium baserad på användning, körbeteende Premium

UPSC Key-6 juli 2022: Varför läsa “Social Media Intermediaries” eller “Hybr…

Premium

Sir Syed Ahmed Khan och Maulana Azad visar hur man hanterar sårade religiösa… .Premium

Över demokratier, högsta domstolar’ legitimitet, autonomi är under …Mer Premium-berättelser >>

“Opioidkrisen har tagit avsevärd vägtull på invånarna i Cabell County och staden Huntington,” han
skrev. “Och även om det finns en naturlig tendens att lägga skulden i sådana fall, måste de avgöras inte baserat på sympati, utan på fakta och lagen.”

Steve Williams, Huntington& #8217;s borgmästare, i ett uttalande kallat beslutet “ett slag för vår stad och samhället.” Staden hade försökt tvinga företagen att hjälpa till att finansiera opioidbehandlingsprogram.

Företagen välkomnade domen, som enligt AmerisourceBergen slog ner uppfattningen att distributionen av läkemedel som godkänts av amerikanska Food and Drug Administration till licensierad hälsa vårdgivare kan anses vara en allmän olägenhet.

Cardinal Health och McKesson sa i separata uttalanden att distributörerna hade upprätthållit system för att förhindra avledning av opioider till otillåtna kanaler.

Mer än 3 300 stämningar har lämnats in, till stor del av statliga och lokala myndigheter, i syfte att hålla dessa och andra företag ansvariga för en opioidmissbruksepidemi kopplad till mer än 500 000 dödsfall i överdoser under de senaste två decennierna.

Distributörerna, tillsammans med läkemedelstillverkaren Johnson & (J&J) , gick förra året med på att betala upp till 26 miljarder dollar för att lösa de tusentals stämningar som väckts mot dem av statliga och lokala myndigheter runt om i landet.

Men samhällen i det hårt drabbade West Virginia valde nej. gå med i en nationell opioiduppgörelse till förmån för att söka en större återhämtning. En annan rättegång mot distributörerna mot samhällen i West Virginia inleds på tisdag i delstatsdomstolen.

Måndagens dom ökar det blandade rekordet för opioidfall som har åtalats nationellt, med domstolar i Oklahoma och Kalifornien senast år och avvisade liknande anspråk mot läkemedelstillverkare som J&J.

En federal jury i november fann apotekskedjeoperatörerna CVS Health Corp, Walgreens Boots Alliance Inc och Walmart Inc ansvariga i ett fall som lämnats in av två län i Ohio. En jury i New York fann Teva Pharmaceutical Industries Ltd ansvarigt i december i ett fall av staten och två län.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här