Your Daily Wrap, 4 juli: Eknath Shinde vinner golvtest; att betala serviceavgift är inte obligatorisk; och mer

0
46

(medsols) Eknath Shinde, Yashwant Sinha, affisch för dokumentären Kaali, och A Raja.

Shiv Sena-BJP-regeringen ledd av chefsminister Eknath Shinde vann golvtestet idag avslutar två veckors politisk oro i Maharashtra. I parlamentet med 288 ledamöter röstade 164 parlamentsledamöter för motionen om förtroende, medan 99 röstade emot den. Efter förtroendeomröstningen sa Shinde att utveckling och Hindutva står på den nya regimens agenda. När han talade i församlingen bröt Shinde ihop med att minnas perioden efter delstatsvalet 2019 och sa att han var mycket störd över hur han behandlades under omröstningarna. Under tiden Biträdande chefsminister Devendra Fadnavis slog tillbaka mot oppositionen över dess anklagelse om att BJP använde verkställighetsdirektoratet (ED) mot sina politiska motståndare. “Det är sant att den nya regeringen bildas av ED, som står för Eknath och Devendra,” sade han.

Minst två kongressarbetare greps för att ha släppt ut svarta ballonger nära Vijayawada internationella flygplats i dag morse när helikoptern med premiärminister Narendra Modi lyfte, i Krishna-distriktet i Andhra Pradesh. Premiärministern hade flugit ner från Hyderabad till Vijayawada flygplats vid Gannavaram, varifrån han flög till Bhimavaram där han avtäckte statyn av frihetskämpen Alluri Sitarama Raju. Inrikesminister Amit Shah hade utnämnt Alluri Sitarama Raju som en av de framstående ledarna från området, tillsammans med Ramji Gaur och Kumaram Bhim, som de som stod emot Nizams för befrielsen av Telangana.

När han slog tillbaka på Yashwant Sinha – den gemensamma oppositionskandidaten för presidentvalsundersökningarna – för hans “gummistämpel Rashtrapati”-kommentarer, sa BJP:s nationella generalsekreterare C T Ravi en känsla av att en Adivasi-kvinna inte är kapabel till positionen, själv skildrar ens “otäcka tankesätt”. “Visst behöver landet inte en gummistämpel Rashtrapati, men också, på samma sätt, är tankesättet att hänge sig åt falsk propaganda mot en självgjord Adivasi-kvinna, som har bevisat sin förmåga, farlig. Det sinnestillstånd som känner sig ensam för att vara värdig är farlig”, sa Ravi.

Några goda nyheter för matgäster. Central Consumer Protection Authority (CCPA), regeringens högsta konsumentövervakningsorganisation, har utfärdat riktlinjer för att “förebygga orättvisa handelsmetoder och kränkningar av konsumenträttigheter när det gäller uttag av serviceavgifter på hotell och restauranger.” De nya riktlinjerna sägeratt “Inga hotell eller restauranger ska tvinga en konsument att betala serviceavgift och ska tydligt informera konsumenten om att serviceavgiften är frivillig, valfri och efter konsumentens gottfinnande.”

Best of Express Premium

Premium

Finansiering av vintern börjar för indiska startups, personal ute i kylan: Över 1…

Premium

Ny oro i J&K: poliser säger att militans kommer in i en “hemlighetsfull, fara…

Premium

Cancercenter för cellterapi tar form i Bengaluru, försök pågårPremium

Förklarat: Varför monsunen förväntas ta fart i juliFler premiumberättelser >>

Oberoende filmskapare Leena Manimekalai tecknade flak online dagar efter att hon tweetade affischen till sin senaste dokumentär Kaali. Affischen visar en kvinna utklädd till den hinduiska gudinnan Kali som röker en cigarett och håller en pride-flagga som representerar HBT-gemenskapen i sin hand. Flera användare av sociala medier krävde att hon skulle gripas och anklagade henne för att skada religiösa känslor. Snart började #Arrestleenamanimekalai trendiga på Twitter. Efter motreaktionen uppmanade Manimekalai användare att använda hashtaggen “älskar dig Leena manimekalai” istället för “#arrest Leena manimekalai”. “Filmen kretsar kring händelserna som äger rum en kväll, när Kali dyker upp och promenerar på Torontos gator. Om du ser bilden, lägg inte hashtaggen “gripa Leena manimekalai” och sätta hashtaggen “älskar dig Leena manimekalai’” läs filmskaparens tweet, grovt översatt från tamil.

I internationella nyheter utropade Rysslands president Vladimir Putin på måndagen seger i den östra ukrainska regionen Luhansk, en dag efter att ukrainska styrkor dragit sig tillbaka från sitt sista kvarvarande bålverk av motstånd i provinsen. Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu rapporterade till Putin i ett tv-sänt möte att ryska styrkor hade tagit kontroll över Luhansk, som tillsammans med den angränsande Donetsk-provinsen utgör Ukrainas industriella hjärta Donbas.

Politisk puls

stark>

Juni var en tumultartad månad för oppositionen. För det första, medan Rahul Gandhis grillning av verkställighetsdirektoratet gav kongressen en möjlighet att gråta hes, fann den liten resonans bland allmänheten. Detta följdes av nomineringarna till presidentvalet som avslöjade sargorna i oppositionslägret. Men blixten från klar himmel kom från Maharashtra – halvvägs in i den regerande koalitionens mandatperiod spelade BJP ett mästerskott, tog kongressen och NCP ovetande och slog ut den Uddhav Thackeray-ledda Shiv Sena. Men rättegångarna mot oppositionen, som står inför en sorts existentiell kris, är långt ifrån över eftersom oppositionens ledarljus nu måste sitta tillsammans för att besluta om en kandidat till vicepresidentvalet. Den stora frågan för oppositionenär: hur länge kommer limmet att hålla?

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

DMK-parlamentarikern och ex-unionsministern, A Raja, har väckt en kontrovers genom att be det BJP-styrda centret att inte tvinga det dravidiska partiet att återuppliva kravet på en “separat Tamil Nadu” genom att förneka statens autonomi. Betecknande nog gjorde Raja dessa kommentarer i närvaro av Tamil Nadu:s chefsminister och DMK:s president M K Stalin när han talade vid en konferens med representanter för partiets lokala organ i Namakkal på söndagen. DMK-ledarens brinnande tal skapade uppståndelse i politiska kretsar och väckte skarp kritik från oppositionslägret. Läs Arun Janardhans rapport.

Express Explained

Världens mest kraftfulla partikelkolliderare, Large Hadron Collider (LHC), kommer att börja krossa protoner i varandra med oöverträffade energinivåer från och med den 5 juli. Forskare kommer att spela in och analysera data, som förväntas kasta upp bevis på “ny fysik”. ” — eller fysik bortom standardmodellen för partikelfysik, som förklarar hur materiens grundläggande byggstenar samverkar, styrda av fyra grundläggande krafter. Indian Express förklararvad LHC är, dess senaste uppgradering och dess tidigare körningar.

Best of Explained

Klicka här för mer

Delhis Indira Gandhi International Airport startade försök med automatiserade helkroppsskannrar vid Terminal 2 denna månad. Maskinerna – byggda av det amerikanska försvars-, flyg- och informationsteknikföretaget Leidos – har installerats vid säkerhetskontrollen på T-2. Hur fungerar dessa skannrar? Är de ett säkrare alternativ för passagerarna? Läs här.

Förbereder för civiltjänst och andra konkurrensutsatta prov. Läs The Indian ExpressUPSC Key ochUPSC Essentials för att hålla dig informerad.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här