Ugandier ska få organen räknade innan utlandsresor

0
42

Alla migrantarbetare som reser ut från Uganda ska få sina organ kontrollerade, enligt en regel som redan börjat gälla och som rapporteras av Uganda radio network. Ingen ska tillåtas lämna landet utan läkarintyg. – Vi ber företagen som tar migrantarbetare ut ur landet att stå för kostnaderna för att säkerställa att de har alla sina organ innan de reser, säger inrikesministeriets talesperson Simon Peter Mundeyi till URN. När de kommer hem ska organen kontrolleras igen. Många migrantarbetare har kommit hem från främst Gulfländerna svårt sjuka efter att ha sålt organ – eller blivit bestulna på dem. Den ugandiska människorättskommissionen UHRC har dokumenterat åtskilliga övergrepp mot migrantarbetare som i vissa fall säljs och köps mellan arbetsgivarna som slavar, skriver Monitor. Enligt en rapport till parlamentet försvann minst 28 i utlandet i fjol.