Tuffare väg till Guds eget land? Här är vad flygpriserna till Kerala nu kostar

0
37

Turismindustrin står för 7 procent av Keralas BNP och sysselsätter 15 lakh människor. (Arkiv)

Keralas chefsminister Pinarayi Vijayan skrev nyligen till premiärminister Narendra Modi och bad om hans ingripande för att kyla ner höga flygpriser och sa att de påverkar Keralas turistsektor.

“Låt mig uppmärksamma er på en mycket viktig fråga som drar ner resebranschen och försätter icke-invånare i extrema svårigheter. Flygpriserna i både den internationella och den inhemska sektorn har blivit orimligt höga den senaste tiden. De är mycket höga jämfört med de priser som gällde under tiden före COVID,” Vijayan skrev.

Under de senaste fyra åren kunde Kerala, där turismen bidrar med 11 procent till statens BNP, uppleva en tillfredsställande turistsäsong först 2019 eftersom den ödelades av översvämningar 2018 och vågor av covid-19 under 2020 och 2021.

Kerala är ansluten till de flesta indiska stater med flyg. Här är analysen av genomsnittliga flygpriser för de kommande 30 dagarna (4 juli till 4 augusti) från olika delstater till Keralas huvudstad Thiruvananthapuram. (Priserna är ungefärliga och kan ändras)

Best of Express Premium

Premium

Finansiering vintern sätter in för indiska startups, personal ute i kylan : Över 1…

Premium

Ny oro i J&K: Officerare säger att militans går in i en “hemlighetsfull fara” …

Premium

Cellterapicancercentrum tar form i Bengaluru, försök finns på

Premium

Förklarat: Varför monsunen förväntas ta fart i juliFler premiumhistorier >&gt ;

Från Delhi till Thiruvananthapuram är det genomsnittliga priset för en flygbiljett cirka 10 500 Rs för Indigo Airlines, 11 000 Rs för Vistara och 11 500 Rs för Air India. För att flyga från Chandigarh är de genomsnittliga priserna 7 000 Rs för Indigo Airlines och 10 000 Rs för Vistara.

Den genomsnittliga flygresan från Lucknow till Thiruvananthapuram är 6 200 Rs för Indigo och 12 500 Rs för Air India. Från Ahmedabad till Thiruvananthapuram är de genomsnittliga priserna 6 200 Rs för Indigo, 13 000 Rs för Vistara och 22 000 Rs för Air India.

För att flyga från Bhopal till Thiruvananthapuram måste flygbladet betala 7 200 Rs för Indigo och 14 000 Rs för Air India ungefär. Från Patna till Thiruvananthapuram är det genomsnittliga flygpriset 8 500 Rs för Indigo, 11 000 Rs för Vistara och 14 000 Rs för Air India.

Den genomsnittliga kostnaden för att flyga från Raipur till Thiruvananthapuram är 6 400 Rs för Indigo, Rs för både Air India och Vistara. Att flyga från Hyderabad till Thiruvananthapuram kostar 5 200 Rs för Indigo, 14 000 Rs för Air India och 12 500 Rs för Vistara.

I Vijayawada är de genomsnittliga flygbiljettpriserna för Thiruvananthapuram-området 7 500 Rs för Indigo, 12 000 Rs för Vistara och 14 500 Rs för Air India. Från Bengaluru till Thiruvananthapuram är den genomsnittliga flygkostnaden Rs 5 000 Rs för Indigo, Vista, Air, India och Air .

Det genomsnittliga flygpriset från Kolkata till Thiruvananthapuram är 6 000 Rs för Indigo, 12 000 Rs för Vistara och 14 000 Rs för Air India. För att flyga från Guwahati till Thiruvananthapuram är de genomsnittliga priserna 6 000 Rs för Indigo och 12 000 Rs för Vistara.

Enligt uppgifter som finns tillgängliga på den statliga återförsäljaren Indian Oils webbplats var priset på flygbränsle på måndagen 1 41 232,87 Rs per kiloliter. Förra året i oktober var det runt 80 000 Rs, nästan 40 procent mindre.

Flygföretag har uttryckt oro och hävdat att de inte kommer att kunna sätta flygplan i luften om priserna fortsätter att stiga med 60 procent av flygpriserna beror på bränslepriserna.

Priserna stiger i det oljeimportberoende Indien på grund av störningar i leveranskedjorna på grund av det pågående kriget mellan Ryssland och Ukraina och rupier deprecierar mot den amerikanska dollarn, vilket gör importen dyrare.

Bränslepriserna har ökat i Indien eftersom energipriserna globalt har stigit på grund av oro för utbudet efter Rysslands invasion av Ukraina och efterfrågan som återvänt efter att ha drabbats av pandemin. Indien är till 85 % beroende av import för att möta sina oljebehov.

(Data insamlad från flera plattformar för flygbiljetter)

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här