“Peter Brook prøvde å ødelegge, gjenskape oss. Jeg var ikke villig til å bli ødelagt'

0
119

En plakat av Peter Brooks skuespill The Mahabharata. YouTube

Jeg VAR en danser og hadde laget mange filmer, men da Peter Brookvalgte meg til å være Draupadi i Mahabharata, jeg var den eneste i stykket som aldri hadde jobbet i profesjonelt teater før. Jeg kunne heller ikke fransk, språket han og resten av teamet snakket på. Enda viktigere, jeg var den eneste indianeren, i tillegg til noen som hadde lest mange, mange forskjellige versjoner av Mahabharata og som alltid hadde hatt Draupadi som hennes favorittkarakter.

Oktober 1984 var den kaldeste vinteren Paris hadde opplevd på et århundre, og jeg var der med min fem uker gamle sønn og øvde for Mahabharata. Det var tolkningskonflikter mellom Peter og meg om hvordan noen scener ble sett. Vi snakker om kvinner som Shakti; de kaller kvinner som oss smuss. Jeg pleide alltid å fortelle Peter at han var en angelsaksisk mann og derfor burde ha tatt opp Ramayana og ikke Mahabharata.

Må leses |Fra 9-timers Mahabharata-produksjon til Shakespeare fremført i en hvit kube, trosset Brook konvensjon

Vi kjempet begge om stiler og posisjoner i mange måneder, og jeg lurte ofte på om han noen gang angret på å ha tatt noen som meg som kunne argumentere bakbena fra et esel – og som trodde at hun kjente Mahabharata. Samtidig ville han ha min tilstedeværelse i stykket. Han likte ikke at jeg snakket med andre skuespillere om scener; han foretrakk at jeg hadde diskusjoner med ham. Mange ganger ønsket jeg å stikke av, og det var alltid manusforfatteren Jean Claude Carrier som roet meg ned.

Kjøp nå | Vår beste abonnementsplan har nå en spesialpris

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-5. juli 2022: Hvorfor lese «Muscular Regional Policies» eller «Allur…

Premium

BJP og Shiv Sena-allierte vil kanskje ikke gå etter Uddhav-fraksjon

Premium

I det politiske dramaet i Maharashtra lager en cameo av en 30-åring fra Haryana …

Premium

C Raja Mohan skriver: Med Kinas økende innflytelse er Asia også … Flere Premium-historier >>

Peter, som hadde studert George Gurdjieff, en russisk filosof, mente at en lærer burde ødelegge “selvet” i en elev og deretter forvandle personen. Peter prøvde å ødelegge hver enkelt av oss og gjenskape oss. Jeg var ikke villig til å bli ødelagt. Men han lærte meg hvordan jeg skulle handle. Han klarte å skape mye av det jeg er, og jeg vil alltid være takknemlig.

Så snart forhåndsvisningen av Mahabharata startet og jeg begynte å bli gjenkjent, forsto jeg at jeg tok med noe inn i stykket som Peter så da han hadde bedt meg om å gjøre det. Forholdet vårt ble lekent og vi ville erte hverandre. Han ville introdusere meg som kvinnen som hatet å jobbe med ham. Han ville si: 'Hvis du vil vite hvor forferdelig jeg kan være, så snakk med Mallika'.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Jeg tror vi erkjente at det var symbiose i det faktum at han skapte Mahabharata og jeg var med. De fem årene jeg tilbrakte med ham som Draupadi fikk meg til å se effekten en enkelt karakter kunne ha på kvinner over hele verden, fra de smarteste franske kvinnene fra Sorbonne til de i de opprinnelige områdene i Australia. Alt arbeidet jeg har gjort etter Mahabharata, etter 1990, ville ikke vært mulig hvis disse fem årene ikke hadde blitt levd, når jeg lyttet til Peter.

I 2016 dro jeg til Mumbai for å se Battlefield, Peters nye produksjon på Mahabharata. Min venn, Toshi Tsuchitori, som hadde vært musikksjef på Mahabharata, var i Battlefield. Jeg mislikte stykket og syntes det var kjedelig og en gjentagelse av det Peter hadde gjort før.

Jeg så Peter sist i 2018, da verden fortsatt ikke var så konfliktfylt som den er nå. Jeg hadde ikke vært i kontakt med ham siden den gang, men jeg er sikker på at han var veldig fortvilet over hvordan ting ble.

Som fortalt til Dipanita Nath