Malwa-kontingenten: I Mann's Cabinet rejig, försök att återhämta sig efter Sangrur-förlust

0
37

Punjabs guvernör Banwarilal Purohit, CM Bhagwant Mann och de fem nya ministrarna i Punjab Raj Bhawan i Chandigarh. (Expressfoto av Jaipal Singh)

Dagarna efter att det drabbats av pinsamhet, förlorade man platsen i Sangrur Lok Sabha – betraktad som partiets fäste – i en omröstning sökte Aam Aadmi Party (AAP) i måndags en kurskorrigering som det intog fyra parlamentsledamöter som ministrar i chefsminister Bhagwant Manns kabinett.

Med införandet av ytterligare fem ministrar nådde regeringens styrka 15. Punjab kan ha maximalt 18 ministrar i regeringen, inklusive CM.

I de statliga omröstningarna som hölls i februari i år, hade AAP fått 66 av de 69 platserna i Malwa, inklusive alla nio församlingssegment i den parlamentariska valkretsen Sangrur, varifrån Mann var en andra mandatperiod som parlamentsledamot. I samma region förlorade dock partiet sin första prestigestrid nyligen då Shiromani Akali Dal (Amritsar) chef Simranjit Singh Mann besegrade AAP-kandidaten Gurmel Singh med en marginal på 6 700 i omröstningen i Sangrur.

In Premium Now |Sangrur-omröstning: 100 dagar efter Punjab-svep, AAP omintetgjordes i CM-bastionen av Moosewala, ilska, otillgänglighet

Expansionen som genomfördes i måndags har nu skapat ett skevt kabinett som nu har nio ministrar från Malwa, inklusive fyra från enbart Sangrur Lok Sabha valkrets. Doaba, där AAP vann 10 av 25 platser, representeras av endast en minister – Bram Shankar Jimpa. Majha-regionen, å andra sidan, där den vann 16 av 23 platser, har nu fem ministrar, inklusive den nytillträdde Dr Inderbir Singh Nijjar.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-6 juli 2022: Varför läsa “Social Media Intermediaries” eller “Hybr…

Premium

Som en gren krymper , Thackeray-trädet ser en annan son blomma: Amit, …

Premium

Finansiering av vintern börjar för indiska startups, personal ute i kylan: Över 1…

Premium

Ny oro i J&K: Officerare säger att militans kommer in ett “hemligt, farligt…Fler premiumberättelser >>

Den andra ministern från Majha inkluderar Kuldeep Singh Dhaliwal, Lal Chand Kataruchak, Laljit Singh Bhullar och Harbhajan Singh ETO.

Tidigare hade regeringen sex ministrar från Malwa inklusive CM. Senare hade Mann sparkat en av dem, Dr Vijay Singla, anklagad för korruption.

Andra i regeringen från Malwa inkluderar Harpal Cheema och Gurmeet Singh Meet Hayer, är Dr Baljit Kaur och Harjot Bains.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Medan regeringen nu har åtta jat-sikher, fyra SC, två hinduer och två kvinnor, finns det ingen muslimsk representation.

I regeringsexpansionen ignorerade partiet igen veteranerna inklusive Sarvjit Kaur Manuke, Budh Ram och Baljinder Kaur. Partiet ignorerade också den tidigare IPS-officeren Kunwar Vijay Pratap, som iögonfallande med sin frånvaro vid edsceremonin.

Partiet ignorerade också jättemördarna inklusive de som hade besegrat de tidigare chefsministrarna Amarinder Singh och Parkash Singh Badal, före detta biträdande CM Sukhbir Badal och cricketspelaren som blev politiker Navjot Singh Sidhu.

CM Mann antydde dock att de AAP-parlamentsledamöter som inte kunde säkra en plats i hans kabinett kan få &#8220 ;stort ansvar” i framtiden. Mann sa att alla 92 partiledamöter är “diamanter” och “stort ansvar” kommer att ges till dem i framtiden.

“Om de vann för första gången eller andra gången, det spelar ingen roll,” sa Mann.

Chiefministern sa att folk i Punjab förde AAP till makten med stora förväntningar.

“Jag kommer att försöka alla möjliga steg för att leva upp till människors förväntningar ,” sa han.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här