Macron utser covid-minister till ett nytt ansikte utåt för regeringens politik

0
41

Frankrikes president Emmanuel Macron. (AP-fil)

Skrivet av Tassilo Hummel och Ingrid Melander

President Emmanuel Macron vände sig i måndags till hälsoministern som styrde Frankrike genom covid för att sälja regeringen’ s politik till en väljare som var orolig för en topp i inflationen när han genomförde en begränsad ombildning.

Nyckelroller som premiärministern och finansministern förblev oförändrade i ombildningen som signalerade inga politiska förändringar och kritiserades av oppositionen som tondöva efter val där Macrons centrumallians förlorade kontrollen över parlamentet.

“Vi har så mycket att göra för att återuppbygga förtroendet,” den nya regeringens talesman, Olivier Veran, erkände när han tog över hans portfölj, med hänvisning till kommentarer från missnöjda väljare under junis valkampanj.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-5 juli 2022: Varför läsa “Muscular Regional Policies” eller “Allur…

Premium

När PAGD syr upp den gemensamma pollfronten, BJP & mindre partier står inför en ch…

Premium

Förstå Assam-översvämningar: Varför floder blev våldsamma i 1900-talet…

Premium

BJP och Shiv Sena-allierade kanske inte går efter Uddhav-fraktionenFler premiumhistorier >>

Efter att ha förlorat den absoluta majoriteten i parlamentets underhus kommer Macron och hans regering att behöva förhandla om stöd från oppositionen lagförslag för varje reform.

Motståndarna var snabba med att kritisera den begränsade ombildningen.

p>

“Republikens president ignorerar domen i valurnorna och det franska folkets krav på olika politik,” extremhögerns Marine Le Pen twittrade.

Efter att ha stått inför krisen under större delen av coronavirus-pandemin, kommer Veran, som hade gått från hälsa till en annan regeringsroll i maj, att vara ansvarig för att presentera regeringens politik.

Han vann ett rykte om att vara lugn och balans när han försvarar regeringens covid-politik i parlamentet och i media.

UTMANINGAR

Hans utmaningar kommer att börja så tidigt som denna vecka med ett utkast till levnadskostnadsproposition som ska antas av regeringen och ta sig till riksdagen, och ett policytal av Elisabeth Borne, som behöll sin roll som premiärminister.

Bourne kunde kalla en förtroendeomröstning efter talet. Vänsteroppositionen har sagt att den kommer att utropa en misstroendeomröstning om hon inte gör det.
Macron har inte tillkännagivit någon koalitionspakt med andra partier för att bygga en fungerande majoritet i parlamentet och inte heller tjuvjat några större namn från oppositionen i denna senaste ombildning.

“Det finns uppenbarligen få frivilliga att klättra ombord på Titanic,” sa Manuel Bompard, en lagstiftare från hårdvänstern La France Insoumise (France Unbowed).

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Finansminister Bruno Le Maire var också en av de högre regeringsmedlemmarna som stannade kvar i sina jobb.

Nyhet Bland utnämningarna ingår Laurence Boone, OECD:s biträdande generalsekreterare och chefsekonom, som kommer att ersätta Clement Beaune som minister för europeiska frågor, medan Beaune blir ny transportminister.

Damien Abad, minister för solidaritet och för funktionshindrade, som är under utredning misstänkt för våldtäktsförsök och utsattes för andra anklagelser om sexuella övergrepp, förlorade också sitt jobb.

Abad har nekat till brott. I arga kommentarer på måndagen mot dem som har anklagat honom sa han att han lämnade sitt jobb “med många ånger” men att det var det bästa, så att han kunde försvara sig utan att det skadade regeringen.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här