”Komplicerat förhållande till politik och säkerhet”

0
45

”I dag knivskars en kvinna till döds just där vi firat demokratin”, skriver SvD:s Torbjörn Nilsson i en krönika, efter beskedet om att en kvinna dött på sjukhus efter att ha attackerats i Visby under Almedalsveckan. Han skriver att oavsett vad som ligger bakom dådet, så kommer det att få konsekvenser, och att Sverige har ett ”komplicerat förhållande till det där med politik och säkerhet”. ”Det är hemskt det som har hänt. Och det är svårt att inte notera att det sker i en tid där den verbala hätskheten, polariseringen, oförsonligheten i politiken ökat”, skriver Nilsson. I Sveriges Radios podd ”Det politiska spelet” säger Tomas Ramberg att C-ledaren Annie Lööf var tydligt påverkad av dådet när hon talade på onsdagskvällen. Han påpekar att hon ändrade i sitt tal, och sannolikt lyfte ut mer polemiska delar. Ramberg säger att många på plats i Almedalen blev skakade och chockade. Han påpekar att i Almedalen rör sig politiker, journalister och andra fritt, nära varandra utan särskilt mycket bevakning. – Det satte sordin på känslan här i Almedalen, säger Ramberg.