Hardeep Singh Puri på Express Adda: Det är dags att justera världsordningen etablerad efter andra världskriget

0
40

Hardeep Singh Puri fackliga oljeminister & Naturgas och bostäder & Urban Affairs, i samtal med Anant Goenka, verkställande direktör Indian Express Group, och P Vaidyanathan lyer, verkställande redaktör The Indian Express. (Expressfoto av Abhinav Saha)

Vid en nyligen genomförd Express Adda i Delhi talade Hardeep Singh Puri, unionsminister för bostads- och stadsfrågor samt petroleum och naturgas, om en föränderlig världsordning, Indiens beroende av olja och behovet av statlig intervention i fastigheter

< p>Om Amerikas brist på ledarskap och en föränderlig världsordning

Ett annat sätt att ta itu med denna fråga är, bevittnar vi en process som redan är väl inledd med avglobalisering? Inflationstakten i USA är idag den högsta på 46 år. Fed (US Federal Reserve) har aviserat en kraftig höjning av räntorna. Marknaderna har redan räknat med den räntehöjningen… och nu talar man om en liknande höjning under de kommande månaderna. Det är alltså USA.

Det viktigaste jag hittade där (i Davos) är att Europa verkade vara upptaget av sig självt. Det krävdes lite mild men självsäker interaktion för att berätta för dem att det finns en värld utanför, som börjar möta utmaningar idag. Vi har ett antal kriser. Vi bör inte närma oss någon kris på ett sätt så att det slutar med att förvärra den andra krisen.

Best of Express Premium

Premium

Finansiering av vintern sätter in för indiska startups, personal ute i kylan: Över 1…

Premium

Ny oro i J&K: Officerare säger att militans går in i en 'hemligt, farligt…

Premium

Cancercenter för cellterapi tar form i Bengaluru, försök pågårPremium

Förklarat: Varför monsunen förväntas ta fart i juliFler premiumberättelser >>

Matkrisen, bränslekrisen och gödselkrisen. I själva verket är alla tre sammanlänkade. Varför händer det?… Den globala ordningen, som etablerades efter andra världskriget, jag tror att det är dags att se om det krävs justeringar i det systemet för att göra det lämpligt för världen. Världen har förändrats snabbt.

Hur länge kommer Indiens beroende av olja att fortsätta

Jag tror inte att problemet började den 24 februari, med de militära operationerna mellan Ryska federationen och Ukraina. Bränsleproblemet föregick det. Men den 24 februari gav det en helt ny dimension. Tre saker hände till följd av denna kris. Även om det kommer att bli turbulens när vi navigerar i krisen, kommer det att komma en del bra saker ur den. En är att folk har blivit extremt försiktiga eftersom du inte vill ha den typen av inverkan på din konsumerande allmänhet, som vi ser i vissa länder runt Indien – du vill se till att du har olja, så du kommer att diversifiera dina källor. För det andra kommer allt det här snacket om grön energiomställning att ta detta mycket snabbare. Om du tittar på vad vi har gjort i Indien har vi dramatiskt förbättrat vår prospektering och produktion. Av våra 3,5 miljoner kvadratkilometer av sedimentbassäng exporterade vi aldrig mer än 6-7 procent, vi ökade den till 15 procent. Vår biobränsleinblandning 2014 var 1,4 procent. Idag blandar vi redan 10 procent. Vi hade ett mål på 20 procent till 2030. Vi har redan flyttat fram det till 2024-2025. E-20 eller etanol 20 procent blandad kommer att finnas tillgänglig vid våra bensinpumpar, enligt mitt departements uttalande, senast den 1 april 2023. Vi går för komprimerad biogas på ett enormt sätt… Oavsett hur man ser på energiekvationen kommer Indien att vara den avgörande drivkraften för efterfrågan under de kommande 30 åren. Du har en befolkning som är ekonomiskt mer aktiv. Vår konsumtion per capita är en tredjedel av det globala genomsnittet. Globala medelvärden kommer att förbli stabila … ett rikt Europa kan inte konsumera mer energi, de kan behöva hämta den från någon annanstans. Tidigare var det som vi har stängt av rysk tillgång. Nu är verkligheten att Ryssland kan besluta sig för att strypa något. Jag har en känsla av att medan de positiva sakerna händer, kommer de internationella arrangemangen som finns att förändras i grunden.

Gäst under Hardeep Singh Puri Union Minister of Petroleum & Naturgas och bostäder & Urban Affairs, Govt. från India Express Adda. (Expressfoto av Amit Mehra)

Om försäkringsskydd inte kommer att finnas tillgängliga från London, kommer de att bli tillgängliga från andra delar av världen. Om folk tror att de på konstgjord väg kan kalibrera mängden utbud, ja, du kanske plötsligt upptäcker att folk har gått rätt före. Och du kan, när övergången sker, sitta kvar med mer än du hade förutsett. Jag har en känsla av att medan alla positiva saker händer, kommer de internationella arrangemangen som finns på plats att förändras i grunden.

Om maktskiftet i ledarskap

Titta, det är väldigt frestande att säga att det finns en förändring i var makten finns. Jag köper inte det. USA är den ledande ekonomin, det handlar om cirka 20 biljoner dollar. Du kan inte ändra det. Kineserna är den näst största ekonomin, runt 11-12 biljoner dollar. Efter det finns det ett eller två länder på fem, och det finns länder som idag ligger på 3,23 biljoner dollar, men som mycket snabbt kommer upp till 5 biljoner dollar. Så hur kommer världen att se ut 2030? År 2030 borde vi ha en ekonomi på 10 biljoner dollar. Nu, vid den tiden, skulle förmodligen USA och Kina och alla andra också ha anpassat sig men du kan titta på banor, vissa kommer att gå upp, vissa kommer inte att kunna gå upp. Den verkliga frågan är att den näst största ekonomin kommer att utmana världens största ekonomi i termer av ekonomisk makt?

Om förändringen i Indiens inställning till Västasien

< p>Jag tycker att det är väldigt starka relationer. Olja kan tyckas vara en viktigare faktor som hotar vid horisonten nu, eftersom oljepriserna är mycket höga, men titta också på siffrorna för innehavare av indiskt ursprung eller indiska pass som arbetar i dessa länder. Så det är en mycket stark relation och jag tror att Modis regerings år har bevittnat speciella ansträngningar från båda sidor när det gäller hur styrkan i relationen förstärks av utmärkt personlig kemi mellan stats- och regeringscheferna.

Om varför FN har misslyckats med att förhindra användning av våld

Det finns tre FN. Det ena är medlemsländerna, vilket betyder FN:s 193 medlemsländer. Sedan finns det FN-sekretariatet, generalsekreterare. Det tredje FN, som jag ibland trodde var mäktigare än de andra två, inkluderade icke-statliga organisationer, civilsamhället och ni som formar opinion, ni är de stora påverkarna. Om FN är en röra, skyll inte på FN, skyll på medlemsländerna… Nu, i normala tider, om de permanenta medlemmarna kommer överens sinsemellan kan de alla samlas och tala om för sekretariatet vad de ska göra. Men om ryssarna och kineserna är på den ena sidan, eller om britterna och fransmännen inte ser öga mot öga och var och en av dem är förkyld och använder veto… slå bara upp FN:s register, närhelst kriser har tagit plats, hur många gånger har vetot använts? Och vilka syften har vetot använts för?

Så idag kan vissa länder vända sig om och säga, vilket de också sa på min tid, att om du står inför en situation, som involverar ett av massbrotten som folkmord, etnisk rensning, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, en permanent medlem ska inte använda veto. Men allt är prat. Titta på vad som händer. Jag skulle säga att FN kunde vara mer effektivt.

Om förnybara energikällor och beroende

En av sakerna som pandemin gjorde var att den gjorde dig försiktig med dina leveranskedjor. När störningen ägde rum, sa du, jag kan inte vara beroende av att få mina aktiva läkemedelsingredienser från en källa. Jag behöver diversifiera mig. Vi hade en vaccintillverkningskapacitet i den offentliga sektorn och jag tror att den förra regeringen, mellan 2004 och 2014, avvecklade den eftersom den inte var prioriterad. Idag tror jag att de lärdomar vi har lärt oss har drivit hem poängen – du kan inte vara beroende av vare sig en källa eller en typ av energi. Det kan skapa allvarliga konsekvenser.

Om grönt väte

Jag tror att utmaningarna finns överallt men optimismen jag har på grönt väte är av mycket hög ordning…Indien är platsen för energi och framtid eftersom den indiska tillväxthistorien kommer att kräva energi. Premiärministern talade till landet från Röda Fortets vallar den 15 augusti. Han sa att vi kommer att göra det i uppdragsläge. Det görs.

Om att förbjuda export av vete men tillåta export av raffinerad råolja

Kanske privata återförsäljare som trodde att det fanns mer pengar att tjäna på att exportera, bestämde sig för att minska den inhemska försäljningen. Men jag tror att vi har hanterat den situationen. Har jag rätt att be dem sälja? Absolut. Men det kommer en vändpunkt om du måste välja mellan en liten inhemsk skyldighet också … och jag tvivlar inte på att de kommer att stiga till det. Veteförbud mot export är en narrativ fråga. Det är inte så att vi säger att vi ska hänga på vetet och det kommer att förbli här. Nej. Vad vi har gjort är att i den typ av situation vi befinner oss idag är det förmodligen klokt att använda din förmåga att exportera mat till vissa länder som ett strategiskt medel. Om du öppnar upp det helt vet du vad som kommer att hända – det kommer inte att gå till de människor som behöver det. Det kommer att gå till de människor som har kapacitet att köpa och vete har inte en begränsad hållbarhet, det kommer att lagras i silos, och vad som kan hända är att globala priser kan skjuta i höjden och folk kommer att vända och börja sälja… det är möjligt.

Om behovet av statligt ingripande i fastigheter

Regeringen måste se till att den har ett system på plats som fungerar och det mest iögonfallande jag hittade när jag blev bostadsminister var att vi inte hade en tillsynsmyndighet. Så vad gjorde vi i RERA (Real Estate (Regulation and Development) Act)? Det gjordes försök att sabotera RERA. Ett stort antal mål väcktes mot RERA. Så Delhi apex domstol gav alla mål att tas upp i Mumbai High Court. Det bästa är att domstolen kastade ut det, RERA är här och det är en stor succé.

I vissa stater använder bulldozrar för att rasera hem

Jag har en enkel väg ut – eftersom mark är en statssubjekt har jag ingenting med det att göra som central minister – men jag tänker inte ta det. Jag ska ge dig ett mycket enkelt svar… Urbanisering i Indien är en autonom och robust process. Människor kommer från sina byar i stora stater och kommer till Tier II eller Tier III städer och letar efter jobb. Så många människor kom in i NCR eller Delhi och några skrupelfria element började skära… de kallar det coloniyan kaat rahe hain. Med tiden organiserar du dig själv men det är (fortfarande) en otillåten koloni. Jag styrde lagförslaget om legalisering av 1 731 kolonier. Jag kommer aldrig att glömma den dagen eftersom min dotter skulle gifta sig och jag var tvungen att hoppa över en av de religiösa ceremonierna eftersom jag var tvungen att gå till parlamentet. Så det är en av framgångshistorierna men det pågår fortfarande. Så långt som det sensationella, “Får du kasta en sten? Får man skada allmän egendom?” – det är inte en diskussion som lätt kan föras utan att känna till sammanhanget. Mark är i hög grad ett statligt ämne. Men oavsett vad frågan är, är rätten till oliktänkande grundläggande. Men uttryck din oenighet i form av oenighet. Inte genom att säga att om du inte ger mig det här, då bränner jag ner det.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här