Forklart: Luhansks fall, dets betydning i konflikten mellom Ukraina og Russland

0
50

Russiske kosmonauter poserer med flagget fra den selverklærte Luhansk People's Republic på den internasjonale romstasjonen (ISS) (Roscosmos/Handout via REUTERS)

Russlands president Vladimir Putin erklærte mandag seier i slaget ved Luhansk i Øst-Ukraina etter måneder med kamp.

Mens Russland sier at de nå har full kontroll over Luhansk etter ukrainsk tilbaketrekning fra den utbombede byen Lysychansk, har Ukraina beskrevet tilbaketrekningen som taktisk, og sagt at den ville starte en motoffensiv.

I mellomtiden har Russland sa at det vil gi Luhansk til den russisk-støttede 'Luhansk People's Republic', hvis uavhengighet den anerkjente før konfliktens begynnelse.

Området, dets betydning

Best of Express Premium

Premium

Finansiering av vinteren setter inn for indiske startups, ansatte ute i kulden: Over 1…

Premium

Ny bekymring i J&K: Offiserer sier at militans kommer inn en “hemmelighetsfull, fare…

Premium

Cellterapi kreftsenter tar form i Bengaluru, forsøk er på

Premium

Forklart: Hvorfor monsunen forventes å ta seg opp i juliFlere premiumhistorier >>

Donetsk og Luhansk er de to områdene som til sammen utgjør Donbas-regionen på grensen mellom Ukraina og Russland.

Donbas er et sentralt industrielt knutepunkt og viktig fra et ressursperspektiv med de største kullreservene i Ukraina.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Disse to områdene brøt ut av den ukrainske regjeringens kontroll tilbake i 2014 og utropte seg selv som uavhengige «folkerepublikker», men ble ikke formelt anerkjent av Russland før i februar 2022. I følge en Reuters-rapport har Russland gjennom årene støttet regionene ved å gi bistand , vaksiner og annet materiale.

I slutten av februar anerkjente Putin formelt ‘Luhansk People's Republic’ og ‘Folkerepublikken Donetsk’ og beordret russiske tropper inn i disse områdene for “fredsbevaring”, som til slutt eskalerte til en fullstendig konflikt.

Som grenseregion mellom Ukraina og Russland er området et eksempel på uenigheten og kompleksiteten i forholdet mellom landene. Med en stor russisktalende befolkning og rundt 40 prosent etnisk russisk befolkning, har Donbas alltid hatt en større tilhørighet til Russland.

Da Ukraina var en del av Sovjetunionen, fant mange systemet for sentralisert og hevdet regjeringen ga ikke ukrainerne autonomi når det gjelder deres kultur og språk. En lignende tro ble holdt av russisktalende som bodde i Donbas under ukrainsk styre.

Men utenfor den kulturelle nærheten tilbyr Donbas-regionen også strategiske fordeler for Russland. Ved å kontrollere regionen har Russland til hensikt å lage en ‘landbro’ til Krim, et territorium den annekterte i 2014.

Mange havner i Russland er ikke farbare om vinteren på grunn av ekstremt lave temperaturer. Tilgang til Svartehavet og varmtvannshavner på Krim, slik som Sevasopol, gir den tilgang til viktige handelsruter gjennom hele året.

Russland’s neste trekk

Etter å ha erobret grenseregionen Luhansk i Øst-Ukraina og byen Lysychansk, vil Russland nå sikte på å erobre naboregionen Donetsk, mener guvernøren i Luhansk. Guvernør Serhiy Gaidai sa til Reuters i et intervju at han forventet at byen Sloviansk og byen Bakhmut, spesielt, ville bli angrepet mens Russland prøver å fange hele 'Donbas'.

Best of Explained

Klikk her for mer

Den ukrainske generalstaben sa imidlertid at Russiske styrker fokuserte nå innsatsen på Siversk, Fedorivka og Bakhmut i Donetsk-regionen, hvorav rundt halvparten allerede er kontrollert av Russland.

Veststøtte

Lysychansks fall kommer etter at Ukraina nylig bekreftet fallet til en annen stor by i Luhansk i øst, Sievierodonetsk.

Når Russland intensiverer angrepene, har USA begått flere våpen til Ukraina. 30. juni sa USAs president Joe Biden at USA vil gi ytterligere 800 millioner dollar i våpen og militærhjelp, meldte Reuters. Uken før det mottok den amerikanske forsyninger av High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS), et langtrekkende våpensystem.

Express Explained Gå utover nyhetene. Forstå overskriftene med våre forklarte historier Les her