Forklart: Legenden om Alluri Sitharama Raju, og den politiske betydningen av arven hans

0
45

En statue av Alluri Sitharama Raju i Secunderabad. (Foto: Wikipedia)

Statsminister Narendra Modi avduket en 30 fot høy bronsestatue av Alluri Sitharama Raju ved Bhimavaram i Andhra Pradesh da den årelange feiringen av frihetskjemperens 125-årsjubileum begynte på mandag.

Regjeringen har sagt at som en del av Azadi Ka Amrit Mahotsav, er den “forpliktet til å gi behørig anerkjennelse til bidraget fra frihetskjempere og gjøre folk over hele landet oppmerksomme på dem”. På kampanjenettstedet er Alluris liv omtalt under delen “Unsung Heroes”.

Statsministeren bemerket at historien til frihetskampen gikk utover bare noen få år, noen få områder eller noen få personer – den er «et symbol på styrken til vårt mangfold, kultur og vår enhet som nasjon».< /p>

Unionens kulturminister G K Reddy sa at feiringen av 75 år med uavhengighet hadde gitt en “mulighet til å feire det ubesungne, ukjente og undervurderte på en strukturert måte”. Forrige måned hadde innenriksminister Amit Shah utpekt Raju, sammen med Ramji Gaur og Kumaram Bhim, som fremtredende ledere som sto mot Nizams.

Alluri Sitharama Raju

< p>Raju antas å ha blitt født i dagens Andhra Pradesh i 1897 eller 1898. Han sies å ha blitt en sanyasi i en alder av 18, og fått en mystisk aura blant åsene og stammefolkene med sin nøysomhet, kunnskap om astrologi og medisin, og hans evne til å temme ville dyr.

Kamp mot briter

I en svært ung alder kanaliserte Raju misnøyen til fjellfolket i Ganjam, Visakhapatnam og Godavari til en svært effektiv geriljamotstand mot britene.

Kolonialstyret truet stammene’ tradisjonell podu (skiftende) dyrking, da regjeringen forsøkte å sikre skogsområder. Skogloven av 1882 forbød innsamling av mindre skogprodukter som røtter og blader, og stammefolk ble tvunget til arbeid for kolonistyret.

Mens stammene ble utsatt for utnyttelse av muttadars, landsbyledere på oppdrag fra kolonistyret for å utvinne husleie, truet de nye lovene og systemene deres livsstil selv.

https://platform.twitter.com/widgets. js

Sterk anti-regjeringsfølelse, delt av muttadarene som ble fornærmet over innskrenkningen av deres makter av britene, eksploderte i væpnet motstand i august 1922. Flere hundre stammer ledet av Raju angrep Chintapalle-, Krishnadevipeta- og Rajavommangi-politistasjonene i Godavari-byrået .

Rampa- eller Manyam-opprøret fortsatte i form av en geriljakrig frem til mai 1924, da Raju, den karismatiske ‘Manyam Veerudu’ eller Hero of Jungle, ble til slutt tatt til fange og henrettet.

Rampa-opprøret falt sammen med Mahatma Gandhis ikke-samarbeidsbevegelse. NCERT-læreboken bemerker at “Raju snakket om storheten til Mahatma Gandhi, sa at han var inspirert av Non-Cooperation Movement, og overtalte folk til å bruke khadi og slutte å drikke. Men samtidig hevdet han at India kun kunne frigjøres ved bruk av makt, ikke ikke-vold.»

Tilstedeværelse i kultur

I 1986 ga den indiske postavdelingen ut et frimerke til ære for Raju og hans bidrag til Indias kamp for uavhengighet. Raju har lenge vært en folkehelt i regionen, og Telugu-filmen Alluri Seetarama Raju fra 1974, med skuespilleren Krishna, ble veldig populær.

S S Rajamouli’s 2022 Telugu storfilm RRR er en fiktiv beretning om vennskapet mellom Raju og stammelederen Komaram Bheem, med skuespilleren Ram Charan som skildrer Rajus rolle.

Best of Explained

Klikk her for flere

politiske påstander

I juli 2019, i anledning Rajus 122-års fødselsdag, kunngjorde regjeringen til Y S Jagan Mohan Reddy navngivningen av et distrikt etter den legendariske frihetskjemperen, og etterkom et langvarig krav fra stammebefolkningen i Andhra Pradesh.

Distriktet Alluri Sitharama Raju ble opprettet 4. april i år, og består av Paderu og Rampachodavaram i de eksisterende distriktene henholdsvis Visakhapatnam og East Godavari. Disse to områdene har stammebefolkninger på 10,4 prosent og 4,1 prosent, ifølge et estimat fra mai 2014 fra Andhra Pradesh-regjeringen.

YSRCP vant alle valgkretser med betydelige stammebefolkninger i forsamlingsvalget i mai 2019, inkludert Paderu og Rampachodavaram. Etter å ha tradisjonelt stemt på Telugu Desam-partiet, lente stammene seg mot YSRCP – alle de syv ST-setene i forsamlingen og ST Lok Sabha-setet i Araku gikk til partiet.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

I oktober i fjor la AP-regjeringen grunnsteiner for syv multispesialitetssykehus i stammedominerte Seethampeta og Parvathipuram (i Parvathipuram) Manyam-distriktet), Doranala (Prakasam), Buttaigudem (West Godavari) og Rampachodavaram (Alluri Sitharama Raju).

Raju har tradisjonelt vært en helt blant venstrepartiene i Andhra Pradesh, spesielt i distriktene Visakhapatnam, Vizianagaram og East Godavari. Venstreledere hadde tidligere bedt delstatsregjeringen om å navngi et distrikt etter Raju.

Best of Express Premium

Premium
UPSC Key-5. juli 2022: Hvorfor lese «Muscular Regional Policies» eller «Allur…

Premium

Når PAGD syr opp felles avstemning foran, BJP & mindre partier står overfor en ch…

Premium

Syns på Assam-flommer: Hvorfor elver ble voldelige på 1900-tallet…

Premium

BJP og Shiv Sena-allierte går kanskje ikke etter Uddhav-fraksjonenFlere premiumhistorier >>

Statsminister Modis tale og avdukingen av Rajus statue kan sees på som en del av hans oppsøking til stammesamfunn, og BJPs innsats for å tilegne seg arven etter folkehelter. I november i fjor, i anledning den første Tribal Day-feiringen på fødselsdagen til Birsa Munda, kunngjorde regjeringen opprettelsen av 10 stammemuseer over hele landet. Statsministeren sa at det var «vår plikt å ta denne sjelen til India som henter sin energi fra stammesamfunnet til nyere høyder».

Express Explained Gå utover nyhetene. Forstå overskriftene med våre forklarte historier Les her