Forklart: Hva er IS-KP, terrorantrekket bak Kabul-gurdwara-angrepet?

0
42

Bygningen til Gurdwara Karte Parwan i Kabul. (Ekspressbilde)

Skrevet av Jayati Tripathi

En gruppe på 11 afghanske sikher ankom Delhi forrige uke etter at to personer fra samfunnet ble drept i et terrorangrep på Gurdwara Dashmesh Pita Guru Gobind Singh Karte Parwan i Kabul 18. juni.

Den islamske staten-Khorasan-provinsen tok på seg ansvaret for angrepet og sa at det var «en støttehandling for Allahs sendebud». Angrepet kom dager etter at IS-KP sa at de ville hevne uttalelser mot profeten av en suspendert BJP-leder. Hva er IS-KP, hvor fungerer det?

Historikk

Best of Express Premium

Premium

BJP og Shiv Sena-allierte vil kanskje ikke gå etter Uddhav-fraksjonen

Premium

I Maharashtras politiske drama gjør cameo av en 30-åring fra Haryana…

Premium

C Raja Mohan skriver: Med Kinas økende innflytelse er Asia også…

Premium

Muslimer og rettsvesen: Det gjør vi ikke ha muslimske eller ikke-muslimske dommere i IndiaFlere premiumhistorier >>

IS-KP ble dannet i 2015 og er den regionale tilknyttede organisasjonen til Den islamske staten Irak og Syria (ISIS), også kjent som ISIL (den islamske staten i Irak og Levanten). Khorasan viser til en region som faller i dagens Pakistan og Afghanistan.

Best of Explained

Klikk her for mer

I forkant av opprettelsen hadde flere medlemmer av Al-Qaida, Taliban og Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) offentlig hoppet av antrekket og lovet troskap til Abu Bakr al-Baghdadi, den første kalifen til ISIS.

Emissærer fra IS ble sendt til Afghanistan og Pakistan for å møte avhopperne, og dette førte til kunngjøringen av Den islamske statens utvidelse med dannelsen av Wilayat Khorasan eller Khorasan-provinsen.

Forklart |Legitimiteten krise i Libyas politiske institusjoner

Hafiz Khan Saeed, en tidligere TTP-sjef, ble gjort til IS-KPs første emir, eller sjef. Saeed hadde tidligere utført operasjoner i Pakistans strategiske grenseområde, de føderalt administrerte stammeområdene (FATA), og ga IS-KP godt utformede nettverk å rekruttere fra.

Sammen med medlemmer av Islamic Movement of Usbekistan (IMU) og andre militante antrekk som trakk rekrutter fra Sentral-Asia, etablerte IS-KP seg som en viktig gruppe.

Over tid ble Nangarhar-provinsen IS-KPs høyborg da de terroriserte lokale innbyggere og tok kontroll over flere territorier i provinsen, inkludert de beryktede Tora Bora-hulene.

Ideologi og mål

I synkronisering med Den islamske statens ideologi, søker IS-KP å etablere et globalt islamsk kalifat, en ren islamsk stat, der medlemmene strengt følger sharia og sunna, profetens tradisjoner. Med troen på at fienden ikke bare er Vesten, men også frafalne og ikke-troende, er IS-KP kjent for sin jihad mot minoriteter og såkalte kafirer.

IS-KP og Taliban

Daværende leder av Taliban, Akhtar Mansour forsøkte først å kombinere IS-KP-krigerne med Talibans styrker “under ett banner”, men forholdet mellom de to gruppene ble raskt surnet. IS-KP rekrutterte aktivt avhoppere fra Taliban og Mansour ba om å stoppe dette, og argumenterte for at kampen i Afghanistan burde føres under Taliban-ledelse.

Forklart |Historien om det panafrikanske flagget, mål for et flammekasterangrep i USA

Konflikt mellom gruppene brøt ut og Taliban forsøkte å gjenerobre IS-KP-territoriet ved å utplassere elite-kommandoer fra den røde enheten. Forholdet mellom de to terrordraktene er imidlertid ikke utelukkende fiendtlig, da de er knyttet til Haqqani-nettverket, en autonom elitegruppe innenfor Taliban. Nettverket er kjent for å ha jobbet tidligere med IS-KP, spesielt for dets komplekse angrep, med det tidligere afghanske etablissementet påstått at IS-KP bare var en front for Haqqani-nettverket.

I dag er IS-KP -KP fortsetter å jobbe som en anti-establishmentstyrke mot Taliban i Afghanistan.

Gruppens holdning til å ikke føre noen dialog med Vesten appellerte til de Taliban-medlemmene som var imot forhandlinger med USA i 2021.< /p>

IS-KP kalte Talibans suksess for et “Mullah Bradley”-prosjekt eller en amerikansk fullmektig i nyhetsbrevet al-Nab, og avviste Taliban-styret og kritiserte deres snevre mål begrenset til Afghanistan og foreslo i stedet ideen deres om et universelt emirat.

Etter-Taliban-overtakelse

En orientering fra FNs bistandsmisjon i Afghanistan (UNAMA) i 2021 kastet lys over antrekkets ekspansjon med dets tilstedeværelse spredt fra noen få provinser til nesten alle afghanske provinser, med antall angrep knyttet til dem økende fra 60 i 2020 til 334 i midten av november 2021.

Selv om IS-KP for øyeblikket mangler ressursene og koordineringen som andre grupper besitter, men deres evne til å gjennomføre angrep som det på Hamid Karzai internasjonale lufthavn i Kabul i fjor som drepte rundt 170 afghanere og 13 amerikanske militærpersoner, kan ikke undervurderes. .

Michael Kugelman fra den USA-baserte tenketanken Wilson Center, kalte IS-KP motstandsdyktig og sa: «Nå etter Talibans maktovertakelse og USAs avgang, har ISIS-K dukket opp enda sterkere»

p>

Denne økte aktiviteten utgjør komplikasjoner for Sentral-Asia, ettersom IS-KP har forsøkt å spre propaganda rettet mot tadsjikiske, usbekiske og kygryziske talere gjennom medier som Al-Azaim og forskjellige Telegram-grupper.

< p>Trekkingen av USA fra Afghanistan åpnet et maktvakuum som oppmuntret motstanderens terrorantrekk som IS-KP, med antrekkets tropper som nå grenser til 4000, for å utfordre Talibans autoritet.

Express Explained > Gå utover nyhetene. Forstå overskriftene med våre forklarte historier Les her