Förklarat: Vad är IS-KP, terrordräkten bakom Kabul-gurdwara-attacken?

0
43

Byggnaden av Gurdwara Karte Parwan i Kabul. (Expressfoto)

Skrivet av Jayati Tripathi

Ett parti av 11 afghanska sikher anlände till Delhi förra veckan efter att två personer från samhället dödades i en terrorattack mot Gurdwara Dashmesh Pita Guru Gobind Singh Karte Parwan i Kabul den 18 juni.

Islamiska staten-Khorasan-provinsen tog på sig ansvaret för attacken och sa att det var “en handling av stöd för Allahs Sändebud”. Attacken kom dagar efter att IS-KP sa att de skulle hämnas uttalanden mot profeten av en avstängd BJP-ledare. Vad är IS-KP, var fungerar det?

Historik

Best of Express Premium

Premium

BJP och Shiv Sena-allierade kanske inte går efter Uddhav-fraktionen

Premium

I Maharashtras politiska drama gör cameo av en 30-åring från Haryana…

Premium

C Raja Mohan skriver: Med Kinas växande inflytande är Asien också…

Premium

Muslimer och rättsväsende: Det gör vi inte ha muslimska eller icke-muslimska domare i IndienFler premiumhistorier >>

IS-KP bildades 2015 och är det regionala förbundet till Islamiska staten Irak och Syrien (ISIS), även känd som ISIL (Islamiska staten Irak och Levanten). Khorasan syftar på en region som faller i dagens Pakistan och Afghanistan.

Best of Explained

Klicka här för mer

Inför dess bildande hade flera medlemmar av Al-Qaida, Taliban och Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) offentligt hoppat av till outfiten och lovat trohet till Abu Bakr al-Baghdadi, ISIS första kalif.

Emissionärer från IS skickades till Afghanistan och Pakistan för att möta avhopparna och detta ledde till tillkännagivandet av Islamiska statens expansion med bildandet av Wilayat Khorasan eller Khorasan-provinsen.

Förklarat |Legitimiteten kris i Libyens politiska institutioner

Hafiz Khan Saeed, en tidigare TTP-befälhavare, blev IS-KP:s första emir, eller chef. Saeed hade tidigare genomfört operationer i Pakistans strategiska gränsområde, de federalt administrerade stamområdena (FATA), vilket försett IS-KP med välplanerade nätverk att rekrytera från.

Anslöt sig av medlemmar i Islamic Movement of Uzbekistan (IMU) och andra militanta enheter som lockade rekryter från Centralasien, IS-KP etablerade sig som en viktig grupp.

Med tiden blev Nangarhar-provinsen IS-KP:s fäste när de terroriserade lokala invånare och tog kontroll över flera territorier i provinsen, inklusive de ökända Tora Bora-grottorna.

Ideologi och mål

I synk med Islamiska statens ideologi försöker IS-KP:s upprätta ett globalt islamiskt kalifat, en ren islamisk stat, där medlemmar strikt följer sharia och sunna, profetens traditioner. Med tron ​​att fienden inte bara är väst, utan också avfällingar och icke-troende, är IS-KP känt för sin jihad mot minoriteter och så kallade kafirer.

IS-KP och talibanerna

Den dåvarande ledaren för talibanerna, Akhtar Mansour försökte initialt kombinera IS-KP-krigarna med talibanernas styrkor “under en fana”, men relationerna mellan de två grupperna försämrades snabbt. IS-KP rekryterade aktivt avhoppare från talibanerna och Mansour krävde att detta skulle upphöra, med argumentet att kampen i Afghanistan borde föras under talibanernas ledning.

Förklarad |Historien om den panafrikanska flaggan, mål för en eldkastareattack i USA

Konflikter mellan grupperna bröt ut och talibanerna försökte återerövra IS-KP:s territorium genom att sätta in elitkommandon för “Red Unit”. Förhållandet mellan de två terrordräkterna är dock inte enbart fientligt eftersom de är sammanlänkade av Haqqani-nätverket, en autonom elitgrupp inom talibanerna. Nätverket är känt för att tidigare ha arbetat med IS-KP, särskilt för dess komplexa attacker, där det tidigare afghanska etablissemanget påstod att IS-KP bara var en front för Haqqani-nätverket.

Idag är IS-KP -KP fortsätter att arbeta som en anti-etablissemanget styrka mot talibanerna i Afghanistan.

Gruppens hållning om att inte föra någon dialog med västvärlden vädjade till de talibanmedlemmar som var emot förhandlingar med USA 2021.< /p>

IS-KP kallade talibanernas framgångar för ett “Mullah Bradley”-projekt eller en amerikansk proxy i sitt nyhetsbrev al-Nab, och avfärdade talibanstyret och kritiserade deras snäva mål begränsade till Afghanistan och föreslog istället deras idé om ett universellt emirat.

Efter talibanernas övertagande

En genomgång av FN:s biståndsuppdrag i Afghanistan (UNAMA) 2021 kastade ljus över outfitens expansion med dess närvaro som spreds från ett fåtal provinser till nästan alla afghanska provinser med antalet attacker kopplade till dem som ökade från 60 år 2020 till 334 i mitten av november 2021.

Även om IS-KP för närvarande saknar de resurser och samordning som andra grupper besitter, men deras förmåga att genomföra attacker som den på Hamid Karzai internationella flygplats i Kabul förra året som dödade omkring 170 afghaner och 13 amerikansk militär personal, kan inte underskattas .

Michael Kugelman från den USA-baserade tankesmedjan Wilson Center, kallade IS-KP för motståndskraftig och sa: “Nu efter talibanernas maktövertagande och USA:s avgång har ISIS-K kommit fram ännu starkare”

p>

Denna ökade aktivitet innebär komplikationer för Centralasien, eftersom IS-KP har försökt sprida propaganda riktad mot tadzjikiska, uzbekiska och kygryziska talare genom media som Al-Azaim och olika Telegram-grupper.

< p>USA:s tillbakadragande från Afghanistan öppnade ett maktvakuum som uppmuntrade fiendens terrorutrustning som IS-KP, med utrustningens trupper som nu gränsar till 4 000, för att utmana talibanernas auktoritet.

Express Explained > Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här