Chhattisgarh söker: I-T säger skatteflykt värda crores; CM Baghel säger missbruk av byråer

0
45

Att kontrollera media och politiker kommer inte att gynna dem (BJP), säger Chhattisgarhs chefsminister Bhupesh Baghel.

Inkomstskatteavdelningen har beslagtagit 14 crore Rs i hemliga kontanter och smycken från husrannsakningar som genomfördes förra veckan och täckte mer än 30 bostads- och affärslokaler för en företagsgrupp och en regeringstjänsteman i Chhattisgarh, sade Central Board of Direct Taxes (CBDT) i ett uttalande i måndags.

I Koriya sa chefsminister Bhupesh Baghel på måndagen: “Efter vaktbytet i Maharashtra kommer de centrala myndigheterna som ED, I-T och Central Bureau of Investigation (CBI) nu att vända sig mot Jharkhand, Chhattisgarh, Rajasthan, Västbengalen och södra stater.”

Chefsministern sa att centralregeringen “missbrukade centrala myndigheter som ED, CBI och I-T-avdelningen”. “Har det förekommit någon sådan aktivitet i BJP-styrda stater under de senaste åtta åren? Genom att släppa loss ED, I-T, försöker Center kontrollera oppositionspartierna och stater som styrs av oppositionsledare. Att kontrollera media och politiker kommer inte att gynna dem”, sa han.

CBDT nämnde inte något namn på företaget eller tjänstemannen i sitt uttalande.

Best of Express Premium

Premium

När en gren krymper ser Thackeray-trädet en annan son blomma : Amit, …

Premium

Finansiering av vintern börjar för indiska startups, personal ute i kylan: Över 1…< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Ny oro i J&K: Officerare säger att militans går in i en “hemlighetsfull fara” …

Premium

Cellterapicancercenter tar form i Bengaluru, prövningar pågår Fler premiumhistorier >>

The Indian Express hade den 30 juni rapporterat om I-T-sökningar i lokaler runt om i Chhattisgarh, inklusive lokaler relaterade till Saumya Chaurasia, som är biträdande sekreterare till chefsminister Bhupesh Baghel och Suryakant Tiwaris, en framstående affärsman och hans affärspartners.

Tiwari är involverad i transport-, kol- och fastighetsaffärer i Chhattisgarh och andra platser. Chaurasias hus gjordes en razzia av inkomstskatteavdelningen tidigare i februari 2020 också i ett förskingringsfall på 150 crore Rs. Då skrev CM Baghel ett brev till premiärminister Modi och anklagade honom för politiskt motiverade räder i en kongressstyrd stat.

Sökningarna förra veckan spreds över Raipur, Bhilai, Raigarh, Korba, Bilaspur, Surajpur i Chhattisgarh. “Inkomstskatteavdelningen genomförde husrannsakan och beslag den 30 juni 2022 på en grupp som ägnar sig åt koltransporter och andra allierade aktiviteter. En högre regeringstjänstemans lokaler omfattades också av sökåtgärden,” sa CBDT:s uttalande.

Ett stort antal fastighetsavtal påstås ha hittats, som avslöjar “enorma hemliga investeringar” har gjorts för att förvärva fast egendom, som verkar vara benami till sin natur, stod det.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här