Brodermord av psykisk syk BSF-mann: Undersøkelsesretten beordrer tiltak mot fem

0
41

Satteppa ble selv truffet av en rikosjetterende kule, og døde under behandling. (Representativt)

Det var en vanlig morgen i 144-bataljonshovedkvarteret til Border Security Force (BSF) i Amritsar 6. mars i år – med menn som trente på området, operative enheter som forbereder seg til tjeneste og administrative enheter i deres kontorer. Plutselig, rundt klokken 09.45, lød skudd, avfyrt fra en INSAS-rifle. En halv time med kaos fulgte, og til slutt var fire BSF-personell døde, og en femte lå alvorlig såret.

De fire BSF-mennene var blitt drept av en av sine egne – en konstabel som led av psykiske lidelser. sykdom, hvis rop om hjelp var blitt ignorert.

Konstabel Satteppa Siddappa Kilaragi hadde blitt løslatt fra enhetssykehuset klokken 9.30, knapt 15 minutter før han begynte å skyte tilfeldig. Blant dem han drepte var hans nære kollega konstabel Rattan Lal, som hadde tatt vare på ham og servert ham frokost bare en time tidligere.

Satteppa ble selv truffet av en rikosjetterende kule, og døde under behandling.

p>Best of Express Premium

Premium

UPSC Key – 4. juli 2022: Hvorfor lese «flytende solcelleanlegg» eller «malnutriti…

Premium

DMK MP Raja&# 8217;s oppvarmede tonehøyde på ‘separate Tamil Nadu’, au…

Premium

UPSC Essentials: Nøkkelord fra den siste uken Premium

ExplainSpeaking: Til tross for fallet, er de indiske aksjemarkedene fortsatt overval…Flere Premium-historier >>

En BSF-undersøkelsesrett (CoI) har nå anbefalt avdelingstiltak mot fem offiserer og menn, inkludert overlegen og nestkommanderende for enheten, for å ignorere Satteppas tilstand.

CoI har funnet ut at selv om Satteppa led av flere psykiske plager, inkludert schizofreni, psykose, bipolar lidelse, angst, søvnforstyrrelser og epilepsi, bortsett fra diabetes og blodtrykk, fikk han et Shape 1-sertifikat – det høyeste helsesertifikatet – under medisinske kontroller.

Til tross for at han rapporterte dårlig helse og ble rådet til å hvile, ble Satteppa tildelt vaktvakt mellom 01.00 og 03.00 natten før kaoset. Han ble tatt av tjenesten først etter at han meldte fra om dårlig helse igjen.

Satteppa hadde kanskje lidd i over et år. Permisjonsjournalene hans viser at han har vært i permisjon ved nesten alle anledninger i løpet av det siste året. Å bli skilt fra familien kan ha skadet ham enda mer – selv etter å ha blitt tildelt bolig på papiret, fikk han faktisk ikke en på grunn av manglende tilgjengelighet av boliger, og familien hans måtte flytte tilbake til hjembyen hans i Karnataka.< /p>

Satteppas historie fanger opp mye av det som er galt med personellstyring i Central Armed Police Forces (CAPFs), der høye nivåer av stress har ført til høye utmattelsesrater, selvmord og hendelser med brodermord. Det avslører også fraværet av systemer i styrkene for å identifisere psykisk sykt personell, og for å gi tilstrekkelig profesjonell hjelp til dem.

CoI-rapporten har bemerket at “det ikke var noe system” på plass ved Satteppas enhet for å overvåke behandling eller råd gitt av leger ved sivile sykehus, med mindre pasienten selv henvendte seg til BSF-sykehuset.

Don't Miss |Over 1200 paramilitære tropper døde av selvmord i løpet av de siste 10 årene: regjeringen

Faktisk ble historien til Satteppas psykiske sykdom avslørt først etter hendelsen, da bagen hans ble åpnet og medisiner og resepter for psykiske lidelser fra et sykehus i Dharwad ble funnet.

Kilder sa at CoI-rapporten også har bemerket at mangel på effektiv tilsyn på lavere nivå, og fraværet av koordinering blant sentrale tjenestemenn i enheten førte til at Satteppa ble tildelt nattevakt til tross for at han sykmeldte og ble bedt om en dags hvile og lette oppgaver deretter. Dette skjedde fordi sykehuset ikke klarte å kommunisere rådene til BSF-vaktmesteren, sa kilder.

Ifølge henvendelsen sa han natt til 5. mars, da Satteppa ble satt på vaktvakt, til sin kollega at han følte seg uvel. Dette ble rapportert til hans overordnede, visekommandant Satish Verma. Da Verma spurte om helsen hans, snakket Satteppa lenge om sine hjemlige problemer. Etter dette ble han sendt til sykehuset med to ledsagere.

“Det faktum at DC mente at han måtte være ledsaget av to ledsagere viser at han så noe galt. Likevel handlet han ikke på riktig måte,” sa en BSF-offiser.

På sykehuset, til tross for at han visste at en pasient hadde meldt seg sammen med to ledsagere, besøkte ikke sjefsmedisineren (CMO) Dr SK Verma engang et besøk, og tillot ham løslatelse neste dag, har CoI funnet.

< p>CoI har funnet bortfall hos CMO og DC, samt ASI Ram Niwas, konstabel Birendra Mishra og sykepleierassistent Gaji Sheikh for ikke å oppdage Satteppas problemer, ikke ha engasjert seg på riktig måte med ham, ikke koordinert seg imellom, og til slutt ikke gi noen hjelp til Satteppa.

Så mange som 25 tilfeller av brodermord har funnet sted i CAPFs mellom 2019 og 2021. I samme periode har 428 selvmord blitt rapportert i styrkene.

Kilder sa mens innenriksdepartementet har gitt mange veiledninger for å avlaste stress blant jawans inkludert rasjonalisering av permisjon for å gi dem minimum 100 dager fri i løpet av et år, har styrkene funnet det vanskelig å implementere dem på bakken.

“Hvis en enhet har mangel på arbeidskraft, det er ingen måte en kompanisjef vil gi permisjon til sine menn. Hans primære oppgave er å sikre grensen. Også mangel på arbeidskraft fører til at selv enhetssjefen blir overbelastet, og dermed ignorerer helseproblemene til mennene hans. Satteppa avslørte ikke sin psykiske helsebehandling til enheten. Men det burde vært oppdaget,” sa en BSF-offiser.

Som 1. mars 2022 var det 357 ledige stillinger i offiserene’ karakter og 22 558 ledige stillinger i underoffiserene’ karakterer i BSF.

Express Explained Gå utover nyhetene. Forstå overskriftene med våre forklarte historier Les her