BJP och Shiv Sena-allierade kanske inte går efter Uddhav-fraktionen

0
49

Maharashtra CM Eknath Shinde tillsammans med rebellen Shiv Sena MLA blinkar med segertecknet. (PTI)

Efter att ha vunnit golvtestet bekvämt i församlingen på måndag, kanske BJP och Eknath Shinde Shiv Sena-fraktionen inte pressar på för diskvalificering av de 15 MLAs som återstår med Uddhav Thackeray .

Medan talare Rahul Narwekarsade i söndags att han skulle söka deras diskvalifikation eftersom de hade ignorerat en piska som utfärdats av Shinde-sidan, för valet till talman, sa högt placerade källor i BJP att partiet ville ha “vapenvila”. Ett annat tecken på detta svalkande humör var det smidiga församlingsförfarandet i måndags, där den Uddhav-ledda Sena inte skapade några störningar.

Läs också |'Kompromiss om Balasahebs Hindutva oacceptabel, kommer att vinna 200 platser i nästa omröstning': Maharashtra CM Eknath Shinde

“Det inledande tuffa samtalet från BJP-Shinde-fraktionen var en del av en politisk strategi för att möta utmaningen från den Uddhav-ledda Shiv Sena mot Shinde-ledda MLAs i högsta domstolen och församlingen… Nu när vi har vunnit både talmannens val och röstförtroende vill vi köpa vapenvila, sa en BJP-ledare. En annan ledare sa att vice chefsminister Devendra Fadnavis var av åsikten att “vi borde kämpa till en punkt, men inte sträcka oss längre än”.

I församlingen protesterade den Uddhav-ledda Sena inte högljutt när talmannen gav rebellfraktionen erkännande och lät golvprovet hållas smidigt. Källor sa att vid ett partimöte tog BJP-ledarna i delstaten ett enhälligt beslut att låta den splittrade striden i Sena dö ut och att fokusera på att slåss mot Uddhav-sidan i valet som följer.

Best of Express Premium Premium

När en gren krymper ser Thackeray-trädet en annan son blomma: Amit, …

Premium

Finansiering för indisk vinter startups, personal ute i kylan: Över 1…

Premium

Ny oro i J&K: Officerare säger att militans går in i en “hemlighetsfull fara” …

Premium

Cellterapicancercenter tar form i Bengaluru, prövningar pågår Fler premiumhistorier >>

En anledning är att Shinde-Fadnavis-regeringen inte vill framstå som hämndlysten mot Thackerays, som fortfarande har en plats i Sena-kadrarnas hjärtan. “Varje handling mot de 15 Sena MLAs med honom, inklusive Aaditya Thackeray, kan bumerang. Det skulle se ut som om BJP försökte avsluta Sena, sa en ledare. I ett tal till media i måndags sa Shinde-fraktionens chefspiska, Bharat Gogawale, när de försökte diskvalificera de 15, att de hade gjort ett undantag för Aaditya.

MVA-krisen live |Var redo att bli en martyr för att rädda Shiv Sena, säger CM Eknath Shinde efter att ha vunnit förtroendeomröstning

“Vi hade meddelat dem för att de trotsade vår piska. Men vi nämnde inte namnet Aaditya av respekt för Bal Thackeray. Vi varken meddelade honom någon notis eller nämnde hans namn”, sa Gogawale.

Den försonande tonen var också tydlig i talet som Shinde höll på golvet i kammaren när han svarade på förtroendeomröstningen, där han uppmanade den andra sidan att “acceptera nu att vi har majoritetsstödet inom moderpartiet, med 40 MLAs av 55” och sa att han inte trodde på “hämndpolitik”.

Mer från Politisk puls

Klicka här för mer

En till Sena MLA gick över till Shinde-sidan på söndagskvällen, och chefsministern sa att “tre väntar på att ansluta sig till oss”. Samtidigt som Shinde anklagade Uddhav för revolten och sa att han hade avvikit från Bal Thackerays kärna Hindutva-agenda, försäkrade Shinde oppositionen att hans regering inte kommer att hämnas.

Uddhav-fraktionen väntar fortfarande på Högsta domstolen' 8217;s dom den 12 juli på dess begäran om diskvalificering av MLA:erna med Shinde. Tidigare hade den högsta domstolen beviljat Shinde-ledda MLAs interimistisk lättnad genom att förlänga tiden för att lämna in svar på diskvalifikationsmeddelandena som delgivits dem till den 12 juli.

Den två dagar långa församlingens specialsession avslutades på måndagen. Nästa session, som var planerad till den 18 juli, har skjutits upp. Ett nytt datum kommer att meddelas snart.