Är Cristiano Ronaldo skyldig till att United missar Champions League-platsen?

0
60

Trots sina 24 mål förra säsongen är juryn fortfarande ute på hur det gick för Cristiano Ronaldo i klubben. (Foto: AP)

Cristiano Ronaldo är utan tvekan en av de största fotbollsspelarna genom tiderna. Men i sin andra ankomst till Manchester United kunde han inte hindra klubben från att vara en som också sprang i kampen om en Champions League-plats. Medan hans eget bidrag diskuteras oändligt, sägs Ronaldo ha lagt in en övergångsbegäran, ett drag som kan tvinga United att bygga om igen.

Vad har Ronaldos inverkan varit i Manchester United i sin andra satsa på klubben?

Vid 36 års ålder knöt Ronaldo sin framtid till Manchester United i början av förra säsongen under två år. Men efter ett år har Ronaldo nu enligt uppgift bett Uniteds styrelse att avstå från sina rättigheter till honom, om ett acceptabelt erbjudande skulle komma in. Enligt olika mediarapporter i Storbritannien är efterfrågan på Ronaldo en Champions League-klubb som huvudsakligen konkurrerar i senare skeden . Det är ett krav som beror på Uniteds oförmåga att nå Europas främsta klubbtävling och en trög start på transfermarknaden för den kommande säsongen.

Trots sina 24 mål förra säsongen är juryn fortfarande ute på hur det gick för den portugisiske anfallaren i klubben. Var han anledningen till att United inte kunde ta sig till Champions League? Eller var han den ensamma ljuspunkten under en säsong full av debacles?

Logik bakom att värva Ronaldo

För 16:e säsongen i rad gjorde Ronaldo över 20 mål under en säsong. Det är en lovvärd statistik men kostnaden för den har kommit är där den verkliga frågan ligger.

Säsongen 2020-21 ställdes United inför en stor kritik – dåvarande managern Ole Gunnar Solskjaer godkände försäljningen av Romelu Lukaku, utan hopp om att värva en ersättare anfallare. Frontmännens roll landade istället på Anthony Martials, Marcus Rashfords, Mason Greenwoods, Bruno Fernandes och Edinson Cavanis axlar. United trotsade alla experters tro att mål helt enkelt inte skulle komma eftersom de gjorde 121 i alla tävlingar – det mesta de hade uppnått under de senaste 14 säsongerna. Så många som 77 av dessa mål gjordes av Fernandes, Rashford, Cavani och Greenwood.

Sedan, i början av föregående säsong, slog United in på Jadon Sancho – och lade till en nyckelanfallare till sin linje- upp och i princip uppfyller deras krav på en anfallare för säsongen.

Ronaldos tillgänglighet på transfermarknaden och hans nästan flytt till Manchester City fick United att värva en spelare som de aldrig behövde. Ronaldo för med sig doften av seger och mål till vilken klubb han än går till. Men vad klubben fick avstå i utbyte är var Uniteds verkliga misslyckande säsongen 2021-22 ligger.

Trängande problem

En ung kärna av anfallare som gjorde rekordmånga mål lades åt sidan och plötsligt gick Uniteds system, baserat på pressande kanaler mellan en motståndares mittfält och försvar, ut på att släppa in det utrymmet – eftersom deras chefsanfallare inte ville pressa.

< p>I flera år nu har Ronaldo gjort mål på ett sådant klipp att det aldrig har varit nödvändigt att fråga mer av honom defensivt. Men när antalet mål går ner från högt 40-tal till mitten av 20-talet – tar den defensiva insatsen som har saknats hårt på laget. Förra säsongen för Manchester United hade han i snitt 6,6 tryck per 90 minuter – vilket placerade honom långt ner på listan bland anfallare. En extremt bra pressanfallare skulle i genomsnitt 20 tryck per 90 minuter.

Fotboll 2022 faller hårt på lag vars spelare inte pressar motståndarplatser. Ronaldos 24 mål kompenserar inte den svåra bristen på press han utövar på motståndarplatser. Bristen på press omvandlas till tid på bollen, vilket ytterligare förvandlas till motståndarlagets form och att besittning förblir intakt. Tid på bollen är den bästa valutan ett topplag kan njuta av som Ronaldo gav motståndet varje gång.

Målen

Det är bra att Ronaldo dök upp med 24 mål och tre assist under sin första säsong i United, men var de målen kom spelar också roll. Nio av hans 18 ligamål kom i eller efter mars – en tid då kampen om en plats i Champions League var nästan förlorad. Sex av dessa nio mål kom i två hattrick mot Norwich och Tottenham.

En stor anledning till att United missade en plats i Champions League var Ronaldos måltorka under mitten av säsongen. Enligt ESPNs statistik och information varade Ronaldos måltorka i 537 minuter – med en 0-1-förlust mot Wolves den 3 januari och slutade mot Brighton i en 2-0-seger. Han tog 24 skott med 8 på mål under denna tvåmånadersperiod.

Placering katastrofklass

Efter Real Madrid har Ronaldo varit i Juventus och Manchester United – två klubbar där hans primära position och ockupation av vissa utrymmen på planen helt enkelt har orsakat kaos bland hans egna.

I Juventus var det mot Alvaro Morata. Spanjoren är en mycket intelligent anfallare som ockuperar den vänstra sidan av planen och föredrar att skära in sin högra innan han tar ett skott. Ronaldo, som spelade som vänsterytter under större delen av sitt liv, började spela som en central anfallare som drev in i boxen från vänster under sina senare år i Madrid, och sedan i Juventus. Så småningom tvingades Morata, som aldrig kunde matcha Ronaldos resultat, bort från Juventus.

Best of Explained

Klicka här för mer

At United den senaste säsongen kunde Ronaldo hittas var som helst i den vänstra eller centrala delen av motståndarfältet – områden som vanligtvis är ockuperade och rikligt utnyttjade av Rashford och Fernandes.

Rashford, som hade 21 mål och 13 assist över alla tävlingar och Fernandes, som hade 28 mål och 18 assist förra säsongen, vissnade helt enkelt under skuggan av en av de bästa som någonsin spelat matchen. Ronaldo svalde sina platser och hans storhet kunde inte ersätta de 49 målen och 31 assisten som dessa två noggrant satt ihop föregående säsong.

En United-ombyggnad, som krävde några saknade bitar här och där för att tävla på den översta nivån, rasade när dess förlorade son blev dess största undergång. Nu med ett transferkrav lämnar Ronaldo United med möjligheten att antingen hålla sig till honom och hoppas att föregående säsong var en engångsföreteelse, eller låta CR7-tåget lämna Manchester-plattformen och fokusera på det goda som byggdes säsongen innan .

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-5 juli 2022: Varför ska man läsa “Muscular” Regionala policyer' eller 'Allur…Premium

När PAGD syr upp den gemensamma pollfronten, BJP & mindre partier står inför en ch…

Premium

BJP och Shiv Sena-allierade kanske inte går efter Uddhav-fraktionenFler premiumhistorier >>

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här