Analyser: Johnson har bara ett kort kvar på hand

0
95

De första analyserna timmar efter att två ministrar lämnat Boris Johnsons regering spekulerar inte i om Johnson kan sitta kvar – utan hur länge. Det är osannolikt att Johnson, som är ”berömd för sin envishet”, avgår eller att ”defenestreringen” av honom sker direkt, skriver The Guardian i en osignerad analys. Han kan inte utsättas för ett nytt misstroende på ett år, men reglerna kan snabbt ändras: ”Partiet inser att de inte har någon chans att vinna nästa val med honom vid rodret.” Det enda som kan få Johnson att avgå, tror Tom Peck i The Independent, är om han förlorar sitt stöd i parlamentet. Där är vi inte än, menar han: ”Absolut inget hindrar [Johnson] från att utse en regering av encelliga organismer och fortsätta låtsas som ingenting, som han har gjort större delen av de senaste tre åren.” Camilla Tominey i The Telegraph beskriver premiärministern som en skådespelare som tondövt trallar en helt annan sång än resten av regeringen: ”När han står inför sitt sista applådtack återstår bara en slutsats att dra för en förvirrad nation: att alltihop var teater.” Det enda kortet som den ”inbitne spelaren” Johnson har kvar på hand, skriver Jon Craig på Sky News, är att utlysa nyval.