Analyser: ”Gör Sverige bra igen” – det SD brukar säga

0
47

Jimmie Åkessons tal om att ”göra Sverige bra igen” kom inte med någonting nytt, trots den möjliga blinkningen till Donald Trump. Det menar Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach. – Man kan ha olika formuleringar men det är i sak väldigt likt det han alltid brukar säga, Sverige har förstörts av de rödgröna men det kan bli bli bra igen om SD får bestämma, säger Furtenbach. Aftonbladets politiska kommentator My Rohwedder gör en liknande tolkning. Hon säger att huvudbudskapet var att landet är förstört och det kan ändras om SD får bestämma. Rohwedder tycker det i sig är intressant då SD för första gången går till val som ett samarbetsparti till en möjlig regering. – Politik är inte så enkelt, det är inte så att en röst på SD är en röst på en viss politik efter valet. För första gången ska SD kompromissa med andra partier om sin politik, säger Rohwedder. Även Elisabeth Marmorstein, politisk kommentator på SVT har en liknande bild. Hon säger att det var ett typiskt SD-tal men att det är osäkert hur länge Åkesson kan fortsätta inta den position från sidan som han gör nu.