2013 misslyckades, AAP försöker en ny push i MP via medborgarundersökningar

0
39

Delhis chefsminister Arvind Kejriwal höll en roadshow till stöd för partiets singrauli borgmästarkandidat Rani Agarwal på lördagen. (Foto: Twitter/@AAPRaniAgrawal)

Aam Aadmi Party (AAP) är redo att göra entré i Madhya Pradesh i det kommande lokala organvaletoch har ställt upp kandidater i 14 av de 16 kommunala bolagen. Den har lovat väljarna gratis el och vatten, och korruptionsfria kommunala företag som har åtagit sig att lösa medborgerliga frågor.

Delhis chefsminister Arvind Kejriwal höll en roadshow till stöd för partiets Singrauli borgmästarkandidat Rani Agarwal på lördagen. I sitt anförande sa AAP-sammankallaren: “Vi kommer att lösa alla frågor i kommunen, inklusive vägar, el, vatten och sysselsättning med stöd av folket i Singrauli. Både BJP och kongressen är ärter av samma pod. De båda bryr sig bara om att samla rikedomar när de sitter vid makten. AAP tror inte på att sluka pengar, vi stoppar pengar i gemene mans fickor.”

Med hänvisning till sin regerings välfärdssystem i Delhi, lovade Kejriwal att replikera det i Madhya Pradesh genom att ge gratis el, gratis utbildning och gratis vatten, och utveckla utbildningssystemet,

“Vi kommer att förändra Singrauli under de kommande fem åren om vi röstar till makten”, sa han till väljarna. “Om jag inte kan tala, kommer jag inte att visa mitt ansikte i nästa val för att söka röster.”

Under de kommande dagarna kommer Delhis vice chefsminister Manish Sisodia, Rajya Sabha MP Sanjay Singh och Delhi MLA Atishi Singh är planerad att besöka Madhya Pradesh för att kampanja för partiets kandidater.

AAP gjorde sin debut i Madhya Pradesh 2013 men lyckades inte få någon inverkan i statens politik. Nu, som vill utöka sitt fotavtryck nationellt – efter Punjab och Goa, tittar partiet på stater som Gujarat, Himachal Pradesh och Assam – har det beslutat att gå in i valkampen i Madhya Pradesh.

AAP:s delstatspresident Pankaj Singh berättade för The Indian Express att partiet började med två medlemskampanjer – Mission “Buniyad”, följt av Mission “Vistar” – för att konsolidera sin närvaro i staten och har mer än 2,5 lakh arbetare över hela staten. I dagsläget säger sig partiet ha en bra position i Singrauli. Dess borgmästarkandidat Rani Agarwal väckte uppmärksamhet i 2018 års församlingsundersökningar genom att sluta trea på partibiljetten med en röstandel på 21,59 procent. Hon låg marginellt efter BJP:s Ram Lallu Vaishy som vann platsen med 24,63 procent av rösterna medan kongressens Renu Sahu slutade tvåa med 22,13 procent av rösterna.

Löften i omröstningen

Den 26 juni släppte AAP sitt omröstningsmanifest kallat “Seva Vachan Patra”. Kongressens ungdomsledare Akash Hunka gick med i partiet vid tillfället. “Vi hälsar Hunka och hans kollegor varmt välkomna till festen. Det finns många ledare både från BJP och kongressen som är angelägna om att gå med i AAP eftersom de känner sig frustrerade i sina respektive partier med lite utrymme att arbeta för människors välfärd. Om deras ideologi är förenlig med vår är de hjärtligt välkomna”, sa Pankaj Singh.

Läs också |Lokala undersökningar som ska utkämpas mellan patrioter och antinationella: MP-minister

AAP:s delstatschef förklarade att den i varje avdelning som partiet vunnit skulle säkerställa gratis vatten, ett bibliotek och en mohalla (grannskaps)klinik. Singh sa att 22 000 utbildningsinstitutioner stängdes 2018 och att minst 42 000 skolor inte hade dricksvattenanläggningar eftersom varken handpumpar eller kranar inte fungerade. Han hävdade att bara de skolor som drivs av BJP-ledare och arbetare blomstrade i staten. AAP-ledaren meddelade också att städarbetare på kontrakt skulle bli permanenta kommunalt anställda om AAP blev vald.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-5 juli 2022: Varför läsa “Muscular Regional Policies” eller “Allur…

Premium

När PAGD syr upp den gemensamma undersökningen fram, BJP & mindre partier står inför en ch…Premium

Förstå Assam-översvämningar: Varför floder blev våldsamma på 1900-talet…

Premium

BJP- och Shiv Sena-allierade kanske inte går efter Uddhav-fraktionenFler premiumhistorier >>

De lokala opinionsundersökningarna hålls i bakgrunden av en het debatt mellan kongressen och BJP om reservation för andra bakåtklasser (OBC). Tillsammans med AAP är Asaduddin Owaisis All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen (AIMIM) i striden om sju borgmästarplatser, en handfull rådsposter och en panchayat.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här